Fire Matadorkvinder i opråb: ”Sådan er det ikke i Danmark”
I et eksklusivt interview med ALT for damerne kommer Sonja Oppenhagen, Ghita Nørby, Kirsten Olesen og Malene Schwartz med en lille opsang til den danske filmbranche. De mener nemlig, at der bør være mange flere ældre kvinder i danske film.
Der er alt for lidt ældre kvinder i dansk film – og det skal der laves om på.
Det siger Kirsten Olesen, Sonja Oppenhagen, Ghita Nørby og Malene Schwartz i et stort fælles interview i ALT for damerne 44.
I anledning af en ny bog om Matador har ALT for damerne helt eksklusivt fået lov at interviewe skuespillerne bag fire af seriens stærke kvinder – sammen, som det eneste medie. Her fortæller de bl.a., hvor taknemmelig de har været for deres karriere, men også, at der er lidt malurt i bægeret.
Sonja: ”Det har været vores held som skuespillerinder, at vi har fået lov til at arbejde hele tiden, for på den måde har vi haft mulighed for at udvikle os, følge med tiden og følge med tempoet. Vi har arbejdet med unge mennesker og med nye instruktører, og jeg synes, at det har været en gave.”
Kirsten: ”Hvis de ellers kan finde ud af at bruge os.”
Malene: ”Jeg synes ikke, du kan klage.”
Kirsten: ”Nej, jeg klager bestemt ikke. Men jeg har sgu mange gange gennem de senere år fået bemærkningen: ’Ah, det er lidt svært at finde roller til dig”.
Så der er noget om, at kvindelige skuespillere over en vis alder…?
Ghita: ”Får det sværere, ja, ja. Sådan er det.”
Malene: ”Der kan englænderne altså noget. Nu f.eks. Barnaby-serien – jeg ELSKER ham – og de bruger i det hele taget så mange ældre skuespillere i deres serier og film derovre. Sjove typer. Der er ikke noget med, at man skal være ung og yndig, og det er så befriende.”
Ghita: ”Ja, men sådan er det ikke i Danmark. Der er det pengene, der styrer produktionen, og de interesserer sig ikke for os modne kvinder. Det gør de ikke.”
Men man skal jo stadig have nogen, der kan spille jeres generation?
Sonja: ”Ja, men så tager man bare de unge, og pludselig er der en helt ung skuespillerinde på 30 år, der spiller mor til en teenager på 16-17 år. Det er det, de gør. Og det gør de hele tiden.”
Ghita: ”Der er også noget med sproget. Det er meget svært at forstå, hvad skuespillere siger i dag på film og tv, hvilket er meget sørgeligt og en stor falliterklæring, synes jeg. For hvis du fortæller en historie, skal folk jo helst høre og forstå den, men det kan man ikke, hvis man ikke sætter undertekster på.”
Malene: ”Det er rigtigt, jeg var med i en serie for omkring ti år siden, og allerede der blev jeg bedt om at ’ulde’ mit sprog. Jeg talte for tydeligt.”
Ghita: ”Det har jeg også prøvet. Men jeg sagde, ’gu’ vil jeg ej, er du blevet sindssyg!’”
Malene: ”Nu er du også så fri, Ghita.”
Hvad svarede du, Malene?
Malene: ”Jeg blev gal, men jeg prøvede alligevel at ’ulde’ mit sprog. Men det kan man ikke. Og det var også imod mit hjerte at gøre det, og det var rystende at blive bedt om. Der bliver i øvrigt heller ikke skrevet ret mange roller til ældre kvinder. Det går fint med roller til ældre mænd.”
Sonja: ”Når mænd bliver gråhårede, bliver de interessante. Når kvinder bliver gråhårede, bliver de gamle. Sådan har det altid været i vores branche, og det har ikke ændret sig.”
Læs hele det store interview med Ghita Nørby, Kirsten Olesen, Sonja Oppenhagen og Malene Schwartz i linket nedenfor. Her fortæller de bl.a. også om kvinderollerne før og nu, om deres forhold til Matador og Lise Nørgaard.