En kvinde og en mand sidder i hver sin side af sengen

Min kæreste afviser mig konstant

Min kæreste og jeg har det rigtig godt sammen alle andre steder end i sengen. Vi er begge i slutningen af 20'erne, og burde bruge tid på at udforske hinandens kroppe, men dette er ikke tilfældet. Vi sover ikke engang i samme seng længere, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om kærestes manglende sexlyst

Min kæreste og jeg er begge i slutningen af 20’erne og har været sammen i godt halvandet år og boet sammen i et.

Vi havde nogenlunde sex i starten af vores forhold, men det var allerede her også lidt problematisk. Vi havde aldrig lyst på samme tid, og han tog ikke meget initiativ til at udforske min krop.

Problemet er desværre kun blevet større med tiden, og i løbet af det sidste halve år, har vi kun haft sex to gange. Begge gange har det været meget anstrengende, anspændt og hurtigt overstået. Jeg har normalt en høj sexlyst, og er derfor virkelig presset efterhånden, og føler, at jeg mister følelser for ham for hver dag, der går. Men jo mere, jeg presser på, jo mere tilbageholdende og presset bliver han.

Jeg tror, der er tale om præstationsangst, og jeg har derfor virkelig forsøgt at være sød og afslappet, alligevel sker der ingenting. Jeg føler ellers, at vi passer så godt sammen på alle andre punkter, og vi vil virkelig gerne hinanden.

Han er sød og omsorgsfuld, men jeg ved ikke, om vi nogensinde får styr på vores sexliv. Det er ellers lige nu vi burde udforske en masse, men i øjeblikket sover vi ikke engang i samme seng. Er vores forhold dømt til døden?

Vibeke Dorph råder til samtale

Jeg kan jo ikke vide, hvad der gemmer sig bag din kærestes manglende sexlyst, men præstationsangst kan meget vel være en del af svaret. For du lyder jo til at være et menneske, der er i fin kontakt med dig selv og dine lyster, det sidste har du endda masser af. Det skal du kun være glad for, men det kan sikkert også godt virke præstationsangstfremkaldende på din kæreste.

Derudover kan noget andet spille ind; Vi lever i en tid, hvor der er rigtig meget fokus på ligestilling mellem mænd og kvinder, også når det angår sex, hvor det forventes, at den mandlige part har større fokus på kvinden og hendes lyst i sengen. Det er jo fint, men det afstedkommer også, at fordi mænd har så stor fokus på deres partners behov, så mister de kontakten med deres egen lyst, og det skaber usikkerhed, forvirring og skam hos dem.

Om det er tilfældet her, kan jeg jo ikke vide helt præcist, det finder du kun ud af ved at åbne munden i stedet for at blive ved med at liste rundt om den varme grød.

I skal simpelthen tale sammen om sex, sådan som I taler helt lavpraktisk om alt muligt andet. For sex er ikke altid let, det er tværtimod tit bøvlet og besværligt for de fleste af os, men vi får kun et bedre sexliv, hvis vi tør tale åbent om det. Så se at få åbnet ballet, der skal sikkert nok vælte en hel del skeletter ud af skabet, men får I talt ærligt og holder I jer på jeres egen banehalvdel, så finder i helt sikkert en løsning.

Gør I ikke det, så få et par timers professionel hjælp, det bugner med sexologer i det her land, hvilket der helt sikkert er en god grund til.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.

Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.