Laura Kanadel

Da Laura blev mor, følte hun sig sur og træt - så opdagede hun særlig søvnteknik

Der skulle gå 36 år af Laura Kanadels liv, før det gik op for hende, at hendes søvn og cyklus hang unægtelig sammen. Så begyndte hun at indrette sin søvn efter cyklussens fire faser – og det gjorde en stor forskel.

alt.dk logo

Laura Kanadel blev mor tre gange indenfor to et halvt år. En ny tilværelse med tre små piger betød, at hendes almindelige behov, som blandt andet hendes søvn, blev sat til side.

”Rap, rap, rap, kom de. Så jeg sov ikke særlig meget i den periode. Jeg var så sur - jeg havde det faktisk som om, at jeg havde tømmermænd hele tiden,” siger hun.

Men dengang tænkte hun ikke over, at humørændringerne kunne hænge sammen med hendes søvn. Det var først, da hendes daværende mand begyndte at få problemer med at sove, at en nysgerrighed blev sat i gang inden i hende. Hun gravede sig ned i viden om søvn, og da hun ændrede på sine egne søvnmønstre, oplevede hun flere forandringer.

”Jeg havde krævet min søvn meget mere dengang, hvis jeg vidste, hvor stor en betydning det havde for mit helbred, mit humør og min hukommelse – altså jeg kan nærmest ikke huske noget fra den periode,” siger hun.

 

De kvindelige cyklusser

Forskning viser, at kvinder har flere søvnproblemer end mænd. Søvnforsker og professor ved Københavns Universitet, Birgitte Kornum, peger på to generelle årsager til forskellen: moderskab og biologien. Når kvinder bliver mødre, vågner de lettere af lyde, fordi hjernen er mere på vagt. Det sker ikke i samme grad for mænd.

Og så spiller biologien ind, når kvinder kommer i overgangsalderen, hvor mange oplever søvnproblemer.

”Her skal kroppen vænne sig til ikke at have østrogen i omløb. Der sker noget med ens nervesystem, som gør, at man sveder mere, og kroppen kan have svært ved at regulere dens temperatur – og det går ud over søvnen for de fleste,” siger Birgitte Kornum.

Når det kommer til den månedlige cyklus, fortæller kvinder i flere undersøgelser, at de sover dårligere på specifikke dage i løbet af deres menstruationscyklus. Dog er der ikke helt lige så meget videnskabelig evidens i den sammenhæng, hvor mange af studierne er baseret på selvrapportering, forklarer Birgitte Kornum.

Nogle af studierne peger på, at den dårlige søvn skyldes ændringer i kønshormonerne. De kvindelige kønshormoner østrogen og progesteron falder nemlig omkring menstruationen. Selvom det ikke er en ændring i samme grad, som når man går i overgangsalderen - hvor hormonerne holder helt op - peger noget forskning altså også på, at kvinders søvnkvalitet kan variere pga. ændringer i kønshormonerne.

Menstruationscyklus, momkind
Ændringer i hormoner og temperatur i menstruationscyklussen.

 Dog er det stadig et felt, der er underprioriteret og – ligesom mange andre områder indenfor kvindesundhed – mangler et bedre videnskabeligt grundlag, før man kan sige noget mere entydigt:

"Det er vildt svært at undersøge objektivt, hvor man måler på mange mennesker, fordi de er så dyrt. Og så har der tidligere desværre ikke været særlig stor interesse for at lave kvindespecifikke studier. Oftest når man undersøger søvn, bruger man kun mænd eller en blanding af mænd og kvinder. Men der er kommet mere fokus på kvindeområdet, nu mangler der bare ressourcer til det," siger Birgitte Kornum.

Tal på søvn og cyklus

  • Libresse, som sælger hygiejnebind, har i en undersøgelse med 765 kvinder fundet ud af, at hver tredje kvindes søvn er ”ikke så god” eller ”slet ikke god” under menstruationen, sammenlignet med 16-19% i de øvrige tre faser. Den generelle primære årsag i undersøgelsen er menstruationskramper, og hos de 30-44 og 45-60-årige er generel uro og søvnafbrydelser.
  • Den australske NGO ”The Sleep Foundation” rapporterer, at syv ud af 10 kvinder oplever ændringer i deres søvn lige før deres menstruation, som de påpeger skyldes forhøjet kropstemperatur hos kvinder, når kønshormonerne falder.

Lauras fire faser

I dag er Laura så bevidst om sin cyklus, at hun nærmest ved den præcise dato for, hvornår hendes menstruation kommer hver måned. Det har hun lært ved at holde øje med sin cyklus, så hun blev klar over, hvordan den hænger sammen med hendes søvn.

”Jeg er ekstra opmærksom på at få nok søvn, lige inden og under min menstruation, fordi jeg ved, at jeg sover dårligere. Jeg er ofte mere udmattet og uoplagt på de tidspunkter. Men jeg husker at være tålmodig med mig selv, fordi jeg ved, at det er biologiens skyld,” siger hun.

Omkring og efter menstruationen oplever Laura også, at hun er mere skrøbelig og kan få flere negative tanker. Derfor skriver hun altid sine tanker ned inden sengetid. På den måde løber de ikke løbsk, når hun skal sove.

”I alle cyklussens faser sørger jeg også for at få en halv til en hel times dagslys inden kl. 12, og på samme måde sove i et mørkt rum for at kroppen ved, hvornår det er dag og nat. Jeg tænker også over mit alkohol- og kaffeindtag,” siger hun.

 

Individuelle mønstre

Det, som forskningen kan vise er, at kvinder kan få søvnproblemer i løbet af deres cyklus, men de specifikke tidspunkter kan variere fra person til person. Man kan derfor ikke entydigt sige, at alle kvinder f.eks. sover værst under deres menstruation.

”Der er nogen, der har forsøgt at kigge hen over cyklussen hos kvinder, og det ser ud til, at der er forskel i søvnkvaliteten i løbet af deres cyklus, men det er ikke det samme for alle. Vi er simpelthen skruet forskelligt sammen, ligesom det ikke er alle kvinder, der oplever søvnbesvær, når de når overgangsalderen,” siger Birgitte Kornum.

Derfor handler det om at føre tilsyn med sin menstruation og holde øje med, om der er nogle mønstre, der går igen på specifikke tidspunkter på måneden, hvor det står værre til med søvnen. Hvis du opdager et mønster, er der især én ting, der er vigtig:

”Det bedste du kan gøre, er at holde fast i de samme rutiner. Søvn er så afhængig af rutiner, så du skal give den de samme signaler dag efter dag. Hvis du sover dårligt en nat, skal du bare gøre, som du plejer og ignorere den dårlige nat. Begynder du at gå tidligere i seng, kan du risikere at komme ind i en ond cirkel, hvor du ikke kan falde i søvn eller vågner om natten,” siger Birgitte Kornum.

Fem råd til bedre søvn

Når Laura har styr på sin cyklus, kan hun nemmere optimere sin søvn i de perioder, hvor hun ved, hendes krop har brug for ekstra hjælp. Hun sværger til disse fem råd, som søvnekspert Birgitte Kornum også bekræfter kan have en effekt:

  1. Undgå koffein. Koffein er opkvikkende, så hvis du oplever søvnproblemer, kan du med fordel skære koffeinen fra om eftermiddagen og aftenen.
  2. Undgå alkohol. Alkohol ved man også har negativ effekt og kan forringe kvaliteten af din søvn – selvom det kan føles som om, du falder hurtigere i søvn.
  3. Få rigtigt sollys. Er du udenfor og får rigtig sollys i løbet af dagen, oplever kroppen en tydelig forskel mellem nat og dag.
  4. Sove i mørke. Ligesom sollys om dagen, hjælper det at sove i et mørkt rum, så kroppen kan opleve en kontrast til dagslyset.
  5. Skriv dine tanker ned. Får du tankemylder, kan du med fordel skrive tankerne ned på papir inden sengetid.

Der findes også andre tips til bedre søvn, som f.eks. motion, stressreducering, slukke skærmene og sund kost, der kan have en effekt. For Birgitte Kornum er nøgleordene dog rutiner og kontrast.

Mor skal sove længe

Selvom Laura har travlt med at drive sine virksomheder, passe hus og i dag er alenemor til sine tre døtre, har søvnen stadig en høj plads på hendes prioriteringsliste.

”Jeg prioriterer min søvn meget i dag, hvor jeg ved en del mere om det. Jeg bor alene med mine tre små piger, og jeg ved f.eks., at hvis jeg ikke sover nok, så ryger humøret som det første. Så bliver jeg i dårligere humør, end jeg har lyst til at være”

Laura oplever, at der ikke er mange andre, der har det samme fokus på søvn, som hun har. Derfor håber hun, at hun kan inspirere andre, så de kan mærke den samme forskel, som hun har oplevet. I dag har hun et firma, hvor hun vejleder og underviser privatpersoner og virksomheder om søvn.

”Jeg var 36 år, før jeg fandt ud af det. Og hver gang jeg bringer det op, er der ingen af de kvinder – veluddannede, seje kvinder – jeg snakker med, der ved, at de har brug for mere søvn under deres menstruation,” siger Laura Kanadel.

Laura Kanadel

  • Bor i København med sine tre børn.
  • Stifter af MUUN og direktør i The Sleep Institute.
  • Uddannet fra CBS med en mastergrad i International Business & Politics samt certificeret søvnvejleder fra Lehman.