Hvad har naturen betydet for dig under corona-lockdown?
Danskerne havde glemt, hvor vigtigt det er at komme ud i naturen. Men så kom corona-nedlukningen og mindede os om det. Naturvejleder Sabine Jensen tror på, at danskernes genfundne glæde ved naturen vil betyde, at vi passer bedre på den i fremtiden.
Mens vi alle har gået og sprittet hænder af, holdt afstand, givet albue i stedet for hånd og kun krammet de allernærmeste, er vi også mange, der har spurgt hinanden: Mon vi lærer noget af coronakrisen? Ændrer vores adfærd sig, eller kommer vi bare lynhurtigt tilbage i de gamle vaner? Netop de spørgsmål giver nogle af Danmarks dygtigste trendforskere og livsstilseksperter dig deres svar på. For ja, coronaen har sat spor. Men hvilke holder ved?
Hvordan har du oplevet, at danskernes forhold til naturen har ændret sig over de seneste måneder?
– For mit eget vedkommende er det knap så meget, for jeg er naturnørd helt ind i hjertet. Men jeg kan se, at der er sket en ændring rundt omkring mig. Der har ligesom været mere tid til at gå ture og komme ud i naturen. Og som naturvejleder er jeg blevet spurgt ekstra meget til råds om gode steder, man kunne tage hen, og spændende områder, man kunne besøge. Jeg har fået spørgsmål fra nogle, som er faldet over noget, sender mig et billede og spørger, om jeg ved, hvad det er, de er stødt på. På den måde har jeg kunnet hjælpe med at udvide deres horisont i forhold til naturen.
Hvorfor tror du, at danskerne har reageret ved at søge ud i naturen?
– For det første tænker jeg, at alle de hjemsendte har haft mere tid. Og så er det en stor omvæltning, at ens kontorplads pludselig bliver installeret derhjemme. Det kan derfor blive vigtigt at komme lidt ud af huset, komme ud at gå en tur og komme lidt væk. Og så har det også gjort noget, at fitness, sportsfaciliteter, svømmehaller og kulturinstitutioner har været lukket. Det har naturen ikke. Naturen har været åben.
Hvorfor er det så godt at komme ud i naturen?
– Når man virkelig skal slappe af og
finde ro, så skal man ikke sætte sig og kigge ind i en hvid væg, for der er for lidt stimuli, og det bliver man faktisk stresset af. Men når man kommer ud i naturen, så sker der altid noget, og det er rigtig godt. Jeg har venner som pludselig har haft tid til at komme ud og se haletudsens udvikling, som har fundet ud af, hvor spætten bor, og har opdaget foråret, nu hvor de har set knopperne springe ud. Vi har lagt mærke til alle de små ting. Det har vi haft glemt i lang tid, fordi vi i Danmark har haft så travlt med effektiviseringen. Vi har glemt at komme ud og komme i kontakt med naturen. Vi har glemt at komme ud og få det her rum og den her stille stimuli, hvor vi får lov til at mærke årets gang.
Kommer vi til at se mere til camping, vandreture og anden brug af naturen i fremtiden?
– Ja, det tænker jeg. Der har allerede været en kæmpe stigning i salget af campingvogne. Pludselig skal danskerne holde ferie i Danmark. Vi skal ud og genopdage vores eget land. Og det kan der være noget rigtig sundt i.
Hvilke positive følger får det, at vi er blevet bedre til at bruge naturen?
– Hvis vi kommer ud i naturen, opdager naturen og får den ind under huden, så får vi en bedre relation til den. Vi får en forankring i naturen. Og det man elsker, det er man bedre til at passe på. Det beskytter man. Så jeg tror på, at det vil resultere i, at vi vil gøre noget mere for at skabe og beholde de naturskønne pletter, vi har i Danmark. Det har ikke været førsteprioritet i vores samfund tidligere.