Guide til Aarhus

Stor guide til Aarhus: 3 seje kvinder giver tips til den perfekte weekend

En gåtur langs vandet, et regnbuefarvet kig over byen og en cocktail på en ”hemmelig” 90’er-bar. Tre kvinder, der alle har tilknytning til Aarhus, kommer her med deres bedste tips til, hvor du skal spise, sove og opleve byen.

”Jeg ville spise mig igennem Aarhus, for der er så utrolig meget god mad”

Line Bjørn Daubjerg Christensen er ikke i tvivl om, at man nok skal få stillet sulten, hvis man besøger Aarhus over en weekend. Alt fra lækkert brød til hjemmelavet pasta og franske specialiteter.

Line Bjørn Daubjerg Christensen
Administrerende direktør i biografen Øst for Paradis i Aarhus. Gift med skuespilleren Esben Smed og mor til to.
Line Bjørn Daugbjerg
Line Bjørn Daubjerg ChristensenAdministrerende direktør i biografen Øst for Paradis i Aarhus. Gift med skuespilleren Esben Smed og mor til to.

Hvor ville du bo?

"Hvis det er forår eller sommer, ville jeg leje et privat hjem tæt på byen. Gerne syd for Aarhus, eksempelvis i Skovbrynet, Højbjerg eller Skåde, og så ville jeg sørge for, at der fulgte cykler med. For noget af det bedste ved Aarhus er, at byen ligger klos op ad havet og skoven. Så hvis man bor syd for byen, er man en smuk spadsere- eller cykeltur langs havet fra centrum. I cykelkurven skal man pakke et strandhåndklæde, så man altid kan hoppe en tur i havet på vej ud eller hjem."

Hvor og hvad ville du spise?

"Jeg ville spise mig igennem Aarhus, for der er så utrolig meget god mad. Morgenmad ville jeg tage hjemme, i skoven eller ved havet med brød fra Brianqon på Åboulevarden eller fra Davidbreadhead Baking Studio på J.M. Mørks gade. Frokosten ville jeg tage på den lille italienske Prezzemolo på Jægergårdgade. Jeg spiser altid chefens hjemmelavede pasta med frisk hjemmelavet tomatsovs og den lækreste parmesan revet over tallerkenen. Dertil drikker jeg et glas økologisk hvidvin. Det er ikke så besøgt ved frokosttid, så man kan nyde den lækre mad i ro og fred. Til aften vil jeg spise nordisk inspireret fransk mad på Reel på Nørre Allé."

Reel
Reel
Reel

Hvor ville du gå en tur?

"Jeg kan vist ikke sige det nok: Havet og skoven syd for Aarhus, måske helt ud til Moesgaard, er en dejlig tur. Husk badetøj og et tæppe."

Hvilken attraktion ville du besøge?

"Jeg ville besøge ”Galleri Image” i Vestergade, hvor noget af den bedste fotokunst i verden udstilles – men næsten ingen ved det. Derudover ville jeg besøge det ret nye Besættelses-museum, der ligger i det tidligere rådhus bag Domkirken."

Hvad er dit bedste (hemmelige) tip til Aarhus?

"De står alle herover, men gå ikke af vejen for at tage en perfekt cocktail to go fra Force Majeure på Guldsmedgade og nyde den på vejen igennem Latinerkvarteret, hvis ikke du vil have et glas økologiske bobler og nyde det i arthouse-biografen Øst for Paradis’ ret hemmelige gårdhave i solen."

Moesgaard

”Der er de smukkeste solopgange ved havnefronten”

Jeanette Petersen er vild med, at Aarhus både byder på skov, vand og byliv, som alt sammen kan opleves over en weekend.

Jeanette Petersen
Arbejder i livsstils-branchen hos Lifestyle & Design Cluster. Født og opvokset i Aarhus-området, hvor hun også bor i dag. Mor til tre på 16, 13 og 3 år.
Jeanette Petersen
Jeanette Petersen Arbejder i livsstils-branchen hos Lifestyle & Design Cluster. Født og opvokset i Aarhus-området, hvor hun også bor i dag. Mor til tre på 16, 13 og 3 år.

Hvor ville du bo?

"Jeg ville helt klart anbefale at bo på ”Hotel Villa Provence”. Hotellet ligger i hjertet af Aarhus, men når du træder ind i deres gårdhave fyldt med kæmpe hortensiaer og oliventræer, føler du, at du er i en sydlandsk oase. Det er en gårdhave, som du gerne går lidt tidligere hjem for, så du kan nyde at sidde der om aftenen."

Hvor og hvad ville du spise ?

"Hvis jeg kunne spise mere morgenmad efter den lækre morgenmad på Villa Provence, ville jeg købe morgenbrød hos DavidBreadHead. De har de lækreste surdejs-sesam-morgenboller, som jeg ville bestille med et stykke Vesterhavsost sammen med en af deres fantastiske kardemommesnurrer og en varm chokolade. Til frokost ville valget stå mellem den klassiske cafe ”Drudenfuss” i Latinerkvarteret eller ”Åland” i Jægergårdsgade. Her ville jeg bestille deres Chevre Chaud. Til aften ville jeg tage ud til den nye bydel, Aarhus Ø, hvor der er en spirende madscene. Book et bord på restaurant ”Ghrelin”, der netop er genåbnet. Der bliver virkelig kræset om dig, og så har de en lækker saftmenu, som er sammensat specielt til aftenens menuer, hvis du ikke er i humør til vin."

Gedulgt
Gedulgt
Gedulgt

"Efterfølgende ville jeg gå de 100 meter hen til ”VinDanmark”, som er en hyggelig vinbar. Er man mere til cocktails, er baren ”Gedulgt” en oplagt mulighed – selvom den kan være lidt svær at finde. Den ligger bag en helt anonym bagdør og virker derfor lidt hemmelig. Men der er sublime cocktails og et lækkert nærmest 90-agtigt barinteriør."

Hvor ville du gå en tur?

"Jeg ville gå ud mod den gamle havn i Aarhus, forbi den gamle træskibshavn, hvor de ”gamle fiskere” bor på deres gamle flotte træbåde side om side med flere unge par, der har fundet sig til rette med at bo på en båd. Derefter ville jeg fortsætte op i Risskov, som skoven hedder. Der er den smukkeste sti højt oppe på skrænten med udsigt ud over Aarhus’ nye bydel Aarhus Ø og havnen og med Mols og Samsø i horisonten."

Århus Ø
Århus Ø
Århus Ø

Hvilken attraktion ville du besøge?

"Jeg ville helt klart tage en tur på museet Aros. De har nogle virkelig interessante udstillinger, og på toppen af bygningen er Olafur Elisersens smukke regnbue-installation, hvor man kan se byen i forskellige farver. Den Uendelige Bro ved indgangen til Marselisborg Skoven i det sydlige Aarhus er også en tur værd. Derudover ville jeg også Aarhus Ø, som er fyldt med mange nye arkitektoniske bygninger og Danmarks nye højeste beboelsesejendom ,”Lighthouse”."

Hvad er dit bedste (hemmelige) tip til Aarhus?

"Jazzbåden, som sejler rundt i byens indre havn om aftenen, er et godt tip. Det er en lille båd med levende orkester og kulørte lamper. En anden ting, som jeg klart vil anbefale, er at tage en dukkert ved havnefronten. Der er rigtig mange, der morgenbader der året rundt, og der er de smukkeste

solopgange, fordi det er mod øst."

Den uendelige bro
Den uendelige bro
Den uendelige bro

”Latinerkvarteret er det mest charmerende område i byen”

Ifølge Emma Martiny skal du booke en lejlighed i Latinerkvarteret i Aarhus, hvor der findes et væld af hyggelige kaffebarer og butikker i de små gamle huse.

Emma Martiny
Emma Martiny
Emma Martiny

Hvor ville du bo?

"Jeg ville se, om jeg kunne finde en lejlighed gennem Airbnb, og jeg ville nok prøve at lede efter noget i Latinerkvarteret. Det er det mest charmerende område i byen med masser af små gamle huse. Det er også her, at man finder nogle af de hyggeligste kaffebarer, restauranter og små butikker."

Hvor og hvad ville du spise?

"Hvis man er på udkig efter morgenmad, ville jeg nok besøge ”Und Butter”, der laver noget af det bedste brød i byen. Der er også klassikeren ”La Cabra”, som man næsten også skal prøve, hvis ikke man har været der før. Det er en kaffebar, der serverer gode croissanter, lækkert surdejsbrød og en god avokadomad, der også passer perfekt til en frokost. Hvis jeg skal ud at spise en god middag, er et af mine favoritsteder ”Bardok”, der serverer det, som de selv kalder ”mad fra steder i og udenfor den europæiske union”. Det er meget inspirerende at smage en masse mad fra forskellige lande, og så er der samtidig en rigtig afslappet stemning. Er man til en lidt finere restaurantstemning, kan ”7, 9, 13” anbefales. Her får man en masse små retter med stort fokus på grøntsager. Det er meget lækkert."

Bardok
Bardok
Bardok

Hvor ville du gå en tur?

"Jeg ville starte turen i Latinerkvarteret og så begive mig ned mod havnefronten, hvor man kommer forbi Dokken og kan fortsætte langs vandet ud til det nye byområde Aarhus Ø. Fortsætter man endnu længere kommer man ud til Risskov, hvor man kan få et flot kig ud over skov og vand. Det viser meget godt, hvad der er så unikt ved Aarhus, nemlig at man kan gå direkte fra den mest centrale del af byen og direkte ud i den dejlige natur."

Hvilken attraktion ville du besøge?

"Jeg ville altid tage forbi kunstmuseet Aros. Selvom jeg bor i Aarhus, kommer jeg der gerne hver gang, at de får en ny udstilling. Men især hvis man ikke har været der før, skal man besøge det og gå en runde i den ikoniske regnbue. Hvis man har mere tid, ville jeg også tage en tur på Moesgaard Museum eller et smut forbi Kunsthallen, hvor der er gratis entré."

Hvad er dit bedste (hemmelige tip) til Aarhus?

"Hvis vejret er godt, skal man besøge det område, der kaldes Godsbanen. Det er lidt midlertidigt med en masse containere, men det er et fedt sted med masser af liv og forskellige spisesteder. Ofte er der også livemusik og åbent i en lille vin-butik."

Moesgaard Museum
Moesgaard Museum
Moesgaard Museum