Efter fertilitetsbehandling: Par søger hjælp til at genfinde intimiteten
Der er blevet stille i soveværelset hos Preben og Lone, som i flere år har kæmpet med at få et barn. Nu er de blevet plejeforældre, og det har ikke gjort sagen bedre. Lyt med, når parterapeut Frej Prahl guider parret i første sæson af podcast-serien ’Parterapi’.
Preben og Lone er med i første sæson af 'Parterapi'. Nu kan du også lytte til anden sæson i appen Talk Town.
Utallige mislykkedes fertilitetsbehandlinger og et efterfølgende plejebarn koster dyrt på intimitetskontoen.
Sådan lyder konklusionen fra Preben og Lone, der langsomt har mistet lysten til sex i takt med, at kampen om et barn er taget til.
Nu står de frem i ALT.dks podcastserie ’Parterapi’, hvor parterapeut Frej Prahl hjælper kriseramte par med at få sat ord på deres problemer. Problemer, som i Preben og Lones tilfælde kun er intensiveret, efter familien er blevet udvidet med et plejebarn.
– Sexlivet var i forvejen dalene efter fertilitetsbehandlingerne, og så hjælper det overhovedet ikke at få et spædbarn ind, fordi man ikke får sovet. Man kan måske også sige, at konsekvenserne af fertilitetsbehandlingen er trukket ud, fordi vi kun har brugt et par år på at komme os og kort efter fik et plejebarn. Jeg forestiller mig, at det nok er lidt ligesom, hvis man får to børn ret hurtigt efter hinanden, fortæller Lone til ALT.dk.
Preben og Lone er ikke parrets rigtige navne, men af hensyn til deres situation med et plejebarn, har ALT.dk valgt at anonymisere dem. Deres rigtige navne er redaktionen bekendt.
Styrket af anerkendelse
Generelt mener Preben og Lone selv, at de er gode til at tale om tingene. Intet er tabu, og et godt grin hjælper på det meste. Men tingene kan også blive for indspiste, og i sidste ende manglede parret på henholdsvis 38 og 42 år nogen, som kunne ryste posen og ruske lidt op i den praktiske hverdag.
– Vi manglede en anerkendelse af, at vi på nogle områder har været igennem helvede, og at vi har været seje, fordi vi ikke er gået fra hinanden. Og så at få nogle redskaber til, hvordan vi stille og roligt kan lære at genfinde værdien i tosomhed og i bare at kysse og nusse. For så skal det andet nok komme. At blive mindet om, at der er håb forude, når middagsluren igen vinder over et hurtigt knald, har været dejligt, fortæller Lone.
LÆS OGSÅ: Ny podcast inviterer dig med til parterapi: ”Det kræver virkelig mod”
Særligt har Preben taget Frej Prahls ord og anerkendelse til sig. Han synes at have vokset lidt efter snakken med parterapeuten, konstaterer hans kæreste.
– Det mest brugbare har været det, Frej har sagt - den umiddelbare forståelse for vores situation. Jeg kan i hvert fald mærke, at Frejs ord har boostet Prebens mandlighed. Jeg synes, at han har rettet ryggen lidt, og at han har fundet ro i, at han er god nok. Nogle gange er det godt, at der er andre end mig, der siger tingene, lyder det.
Parret håber nu på, at deres medvirken i podcasten kan være med til at hjælpe par i lignende situationer og på den måde bryde det tabu, der klistrer sig til barnløshed.
– At man ikke kan få børn har været tabu i lang tid, og det finder man først ud af, når man siger det højt. Hvis vi kan hjælpe nogen med at se lyset for enden og med at kunne snakke om tingene, så er det kun dejligt. Jeg håber, at vi kan være med til at bryde tabuet lidt, slutter Lone.
Er du nysgerrig på, hvordan det gik Preben og Lone under deres samtale med Frej Prahl, kan du lytte til ’Parterapi’ i appen Talk Town.
Er du interesseret i gratis parterapi? Så læs mere her og send en mail til parterapi@alt.dk.