Rejseforsikring: 3 ting du (som minimum) skal huske
Vi har spurgt en jurist til råds.
Hvordan er det nu lige med den rejseforsikring?
Er du tilstrækkeligt dækket med det blå EU-sygesikringskort? Er der særlige forhold, du skal være opmærksom på, hvis du tager på aktiv ferie, bilferie eller ferie uden for Europa?
Vi har talt med jurist Lea Markersen fra Forbrugerrådet Tænk om tre ting, du skal være særligt opmærksom på, inden du drager mod ferieland.
1. Tegn en rejseforsikring
Ja, det lyder oplagt. Men mange glemmer at tegne den rigtige rejseforsikring, og det kan blive en dyr omgang, fortæller Lea Markersen.
- Når du skal tegne din rejseforsikring, er det vigtigt at undersøge, om den dækker det rigtige geografiske område i den relevante periode, og om den omfatter alle de personer, der skal med på rejsen. Nogle forsikringer dækker for eksempel kun inden for EU, og det er langt fra alle forsikringer, der omfatter hele familien. Hvis du skal bestige et bjerg eller skal lave anden ekstremsport på din ferie, skal du også sørge for at din forsikring dækker dette. Der kan nemlig sagtens være undtagelser i forsikringens dækning på den slags.
- Du skal desuden være opmærksom på, om hjemtransport er inkluderet i din rejseforsikring – hvilket den normalt er – men hvis den ikke er, kan det blive utroligt dyrt at skulle akut hjem, hvis det går rigtig galt. Husk derfor altid at have en hjemrejsedækning – uanset hvor du skal hen på ferie i udlandet.
2. Husk det blå EU-sygesikringskort – og mere til
- Hvis du rejser inden for EU, skal du huske det blå EU-sygesikringskort, for dit gule gælder ikke i udlandet. Kortet sørger dog kun for, at du har ret til den samme behandling som borgerne i det pågældende EU-land, så hvis de selv skal betale for visse behandlinger på et privathospital, er du også nødt til det. Det blå kort dækker heller ikke hjemtransport, så det er vigtigt at tegne en rejseforsikring ved siden af. Husk i øvrigt at få bestilt det blå kort i god tid inden afrejse, for der er typisk et par ugers ventetid, og husk at bestille et nyt, hvis det er udløbet.
3. Rejser du ofte? Gå efter årsdækning
- Hvis du rejser flere gange om året – også selvom det bare er et par weekendture – er det en rigtig god idé med årsrejsedækning. Det kan nemlig hurtigt blive dyrt at tegne forsikring for den enkelte rejse hver eneste gang, du skal afsted. Tegn for eksempel rejseforsikringen som tillæg til din indboforsikring eller undersøg, om der evt. hører rejseforsikring med til dit betalingskort. Det er for eksempel tilfældet for nogle MasterCard-kunder, og så er der jo ingen grund til at tegne en ny. Rejseforsikringer er nemlig ikke ligesom ulykkesforsikringer. Her får du nemlig kun dækning én gang, mens du ved ulykkesforsikringer kan få flere udbetalinger. Derfor skal du sørge for, at du ikke er overdækket – og selvfølgelig heller ikke det modsatte.
LÆS OGSÅ: 6 tips: Sådan sparer du nemt penge i år
LÆS OGSÅ: 17 nemme sparetips til din hverdag
LÆS OGSÅ: Sommerferie på budget: 7 billige steder du skal rejse hen