Mary står lige bagved dronning Margrethe og smiler

Marys ord på dansegulvet ændrede hendes liv - og heldigvis også lidt vores

Det er Frederik, der bliver kronet d. 14. januar, men Marys rolle som dronning er lige så vigtig. "Vi regner med dig som det værdige midtpunkt", skriver chefredaktør Rikke Dal Støttrup her i denne hilsen til kronprinsessen.

Kære Mary,

Så blev det nu.

Din mand skal være konge. Han er født til det og bliver den 10. Frederik i rækken. Du er den allerførste af din slags, og selv om det er ham, der officielt bliver kronet den 14. januar, er du for mig den mest beundringsværdige.

Artiklen fortsætter under videoen ...

De fleste af os, der var unge samtidig med Frederik, har haft momentvise anfald af prinsessedrømme – men sjældent med dronningejobbet for øje.

At være regent har ikke det samme romantiske skær over sig, det er skæbnebeseglende alvor, og Frederik var som ung selv i tvivl om, hvorvidt han orkede den forestående byrde. Du har derimod virket determineret fra dag ét. Du ville lykkes, og undervejs har du overbevist os alle sammen om, at det var perfekt, det blev dig, og ikke en af os andre.

Mette Frederiksen beskrev i sin nytårstale forskellen på jer to således:

”En mand med et helt særligt nærvær. Og med en dygtig, inspirerende og aldeles afholdt hustru ved sin side.”

Du er indbegrebet af alt det, vi andre herude i de parallelle liv leder efter at genkende i os selv. Målrettet, men menneskelig. Seriøs, men med sans for et godt grin. Kontrolleret i krisesituationer. Mor med klare værdier og børn, der tør være sig selv.

Vi andre kan selvfølgelig ikke leve op til det, og det behøver vi heller ikke.

Det royale liv har anderledes privilegerede præmisser end vores, og med dem følger de høje forventninger. I skal balancere mellem det menneskelige og det ophøjede; det er hele fundamentet for monarkiet.

Sekunderne efter Prins Christian havde holdt tale ved sin 18-års fødselsdag var et præcist billede på, hvordan du konstant afvejer dine handlinger: Som enhver anden mor havde du holdt vejret under hele talen og var med tydelig stolthed og lettelse klar til at give ham et stort kram. Men Kongelige Højheder krammer ikke, og også her måtte du undertrykke dit instinkt, holde protokollen og nøjes med at give ham et elegant kindkys.

En tilfældighed

Ligesom meget andet her i livet begyndte det hele for dig med en tilfældighed.

Vi har alle vores " Sliding Doors"-øjeblikke, og dit var den septemberaften i 2000.

Tænk, hvis du var gået med til den farvelfest for en ven, som du egentlig havde planlagt.

Hvis du ikke i stedet var taget med nogle andre venner, der vidste, at der ville være OL-atleter til stede på den der nye hippe Sydney-bar " Slip Inn". Og hvis du og dine tre veninder på dansegulvet ikke kækt havde rakt ud efter ham fyren fra Danmark, der var hårdt ramt af jetlag og på vej til at lave snigeren tidligt på aftenen.

Det " Hey, skal du ikke lige danse med her?", der fik ham til at blive, ændrede dit liv - og jo også lidt vores, for selv om du ikke har nogen praktisk betydning i vores hverdag, så betyder det noget, hvem der står på den piedestal og hvilken slags forbilleder, vi og vores døtre har at spejle os i.

Med Mary Fonden er dit antimobbe-budskab i stor stil nået ud til landets skoler og børnehaver. Du har sat fokus på fattige, voldsramte, syge, sindslidende, lgbt-personer, og selv om kvinder i dag har langt bedre muligheder end, da vi blev født, så har du øje for, at der også på dette område stadig er meget at gøre. Hver gang du har chancen, siger du DET: "Ligestilling mellem kønnene er en grundlæggende menneskeret. Men det er ikke bare det rigtige at gøre, det er også god økonomi".

Kære Mary, vi blev født det år, Margrethe blev dronning. Nu er det din tur, og vi er en hel generation, der regner med dig som samme værdige midtpunkt.

Længe leve dronning Mary.