Rikke Gøransson

Rikke Gøransson: ”Dét, tror jeg, er det, der er gået galt i mine tidligere forhold”

Rikke Gøransson har brugt meget tid på at kigge indad, og hun tror på, at vi får bedre relationer til andre, hvis vi kender vores egne ønsker og grænser. Selv har hun endelig fået en kærlighedsrelation med en sund balance.

Hvad er det vigtigste, du har lært om kærlighed?

"Når det kommer til parforhold, så tror jeg ikke, at man kan være i et sundt forhold, før man selv er sund.

For man vil hele tiden lede efter, at der er en anden, der skal redde en eller hjælpe en.

Man er nødt til at tage ansvar for sig selv, for så tror jeg, at det bliver nemmere at finde en ligeværdig partner. Jeg kan i hvert fald se, at for mig går det bare bedre, efter jeg har kigget indad. Man kan ikke læsse livets hårde ting over på sin partner, det er man nødt til at håndtere selv først.

Så hvis man er i stand til at gøre det, så får man det nemmere. Og det er ikke den der med, at man skal elske sig selv, før man kan elske andre, for det tror jeg slet ikke på. Jeg synes, at parforhold kan være enormt helende, og det kan godt lære en at elske sig selv, men jo bedre man kender sig selv, jo dybere forhold får man, og jo større bliver kærligheden også.

Er det noget, du har lært med alderen?

"Jeg har arbejdet meget med mig selv, og gennem min uddannelse som terapeut er jeg gået i meget terapi. Der har jeg kigget indad, og jeg kan jo kun snakke for mig selv, men det hjælper. Det hjælper at vide, hvilke ting der udløser noget i mig eller gør mig ked af det eller utryg.

Når jeg ved det og kan sige det højt, bliver det bare nemmere at være i verden. For så bliver der måske taget nogle hensyn, i stedet for at jeg går og gemmer på det. Jeg tror, at jo ældre du bliver, og jo mere du arbejder med dig selv, jo federe et menneske bliver du, og jo federe relationer får du til andre mennesker."

Hvorfor passer din kæreste så godt til dig?

"Jeg synes, at vi passer rigtig godt til hinanden. Vi har været igennem mange af de samme ting, og vi ser ret ens på livet. Vi kommer med den samme energi, dedikation og varme. Vi bringer det samme til bordet, og det, tror jeg, er det, der er gået galt i mine tidligere forhold. At vi har villet forskellige ting, eller at vi ikke har lagt den samme energi i forholdet, så der har været en ubalance.

Men med min nuværende kæreste er vi to voksne mennesker, der har været en masse igennem og har fundet ud af, hvem vi er, og hvad vi gerne vil. Og det kan jeg tydeligt mærke, for der er slet ingen forvirring omkring det."

Hvordan er det at møde en, hvor det hele bare falder i hak?

"Nu lyder det meget rosenrødt, og det skal det ikke. Det er nemt at være i et forhold med ham, men der er selvfølgelig også alt muligt andet. Men jeg synes, det er fedt, at når vi så har nogle diskussioner, så kan vi være uenige på en ordentlig måde, og det betyder helt vildt meget.

Så ved vi, at vi ikke skændes bare for at gøre det, men at der er noget, som vi prøver at kommunikere til hinanden, uden at det ender med at blive mudderkastning."

Hvad er det vigtigste, du har lært om dig selv?

"Den største ting, jeg har lært, som jeg faktisk lærte under min uddannelse som terapeut, det er at sige nej. At lære, at når jeg siger nej, så er det mere en tydeliggørelse af, hvem jeg er, hvad jeg ønsker, eller hvad jeg ikke ønsker, mere end det er en afvisning af andre mennesker.

Det hjalp mig til ikke bare at gå med til ting og ikke at være så bange for, hvad folk ville tænke, hvis jeg ikke lige behagede dem eller gjorde, hvad de ville have. Det har både været blandt venner, i parforhold og på arbejdet. Jeg skulle lære, at jeg har ret til mit nej.

Der er mange måder at sige det på, og man kan jo sagtens sige nej på en venlig måde uden at skulle overforklare sig selv fuldstændig og uden at være aggressiv eller uempatisk. Det har været godt for mig at lære, og det gør, at jeg kan være mere tro overfor mig selv."

Hvordan kobler du af?

"Jeg har brugt rigtig, rigtig mange penge på at rejse, for jeg synes, det er rart at få lov til bare at være anonym. Det skal man ikke underkende, og det har jeg haft brug for. Det er jo en underlig ting at være kendt, og man ved ikke rigtig, hvad det vil sige, hvis man ikke har prøvet det.

Jeg fik taget en blodprøve den anden dag, hvor sygeplejersken pludselig siger til mig: ”Jeg bliver simpelthen nødt til at sige, at jeg er vokset op med at se dig, og jeg synes, du er så skøn”. Og der er jo unge i dag, der helt seriøst er vokset op med mig. Men det er jo normalt for mig nu, at folk har den reaktion. Jeg tror ikke, man skal lave det, jeg laver, hvis man ikke kan affinde sig med opmærksomheden.

Jeg forstår godt, at nogen synes, det kan være hårdt, men så må man være god til at gå lange ture eller flytte på landet. Jeg har været meget privilegeret, fordi jeg har haft tid og råd til at trække stikket, og derfor tror jeg, det har været okay for mig at være kendt i så mange år."

Hvad håber du, at fremtiden bringer?

"Jeg drømmer om, at jeg bliver ved at arbejde med de ting, der interesserer mig. Jeg har lavet en dokumentarserie, der kommer senere i år, der handler om unges mentale sundhed. Den er baseret på min nysgerrighed, observationer, og den viden, jeg har tilegnet mig gennem mit liv.

Jeg er også uddannet dokumentarist, og jeg prøver at få brikkerne til at passe sammen og bruge de kompetencer, jeg har i min værktøjskasse. Så jeg drømmer om at lave mere af det, jeg laver nu, og så drømmer jeg også om at få en familie og være sund og rask."

Om Rikke Gøransson, 37 år

  • Tv-vært, dokumentarist og psykoterapeut.
  • Hun er bedst kendt for reality-succesen 'Paradise Hotel', hvor hun har været vært i 15 sæsoner.
  • Derudover har hun lavet en dokumentarserie om unges mentale sundhed, der kommer senere på året.
  • Hun har en kæreste og bor i København.