Sådan spotter du en psykopat

Sådan spotter du en psykopat

Omkring 2 procent af befolkningen er psykopater, og de kan være svære at spotte, for de har ofte facaden i orden. Så hvordan ved du egentlig, om du har med et psykopat at gøre?

Vi har tidligere bragt et interview med Pernille, der forelskede sig i en psykopat. Her giver speciallæge i psykiatri Henrik Day Poulsen dig gode råd til, hvordan du spotter en psykopat, og hvad du skal stille op, hvis du møder en.   

Du møder ham i sociale sammenhænge, på arbejdspladsen – gerne i chefstolen – og desværre også i ægtesengen. Modsat mange menneskers opfattelse, skal vi nemlig ikke ind på fængselsgangene eller ud til isolerede særlinge for at møde en psykopat. 

Omkring to procent af befolkningen har en dyssocial personlighedsstruktur – bedre kendt som psykopati – og det anslås, at det optræder hos tre gange så mange mænd som kvinder.

Psykopaten kommer i alle former og i alle socialgrupper og kan udadtil virke supertjekket med facaden i orden. Og hvis man ikke har en større indsigt i emnet, kan det derfor svært at spotte en psykopat.

LÆS OGSÅ: Dit ansigt afslører, hvordan din krop har det 

– I parforhold er overdreven jalousi meget kendetegnende for psykopater. De udviser ekstrem kontroladfærd og kan flippe ud over, at du kommer et kvarter for sent hjem, for så er du nok utro, eller han kan sidde og vente foran din arbejdsplads for at hente dig, selvom det ikke er aftalt. Ofte kan der endda være tale om, at psykopaten spiller et dobbeltspil: Han er voldsomt jaloux, men kan samtidig selv være utro, siger Henrik Day Poulsen, der har sin egen speciallægepraksis og er forfatter til bogen "Hverdagens psykopater". 

Han understreger, at utroskaben ikke nødvendigvis handler om sex, men om psykopatens generelle "brug og smid væk"-adfærd og spændingen ved risikoen for at blive opdaget. En psykopat, der er single, har af samme grund ofte en promiskuøs adfærd.

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du at falde for den forkerte

Overskrider alle grænser

Vold optræder ofte i parforhold, hvor den ene part er psykopat. Særligt psykisk vold, hvor psykopaten udviser overdreven vrede, bliver hidsig og råber op. Vreden bliver hurtigt antændt på den mindste foranledning – han blæser selv de mest ligegyldige ting op. Psykopaten nedgør dig ofte, og kan finde på at gøre det i andres påhør. Han kan latterliggøre dig og sige usandheder for at gøre modparten – dig – usikker.

– Psykopaten overskrider grænser, som normale mennesker ikke ville overskride. Han elsker spændingen ved at ydmyge dig og se, hvor langt han kan gå. Det er ligesom med utroskaben: Hvor mange kvinder skal jeg være sammen med, før hun siger stop? Det er kattens leg med musen, siger Henrik Day Poulsen og forklarer, at psykopaten mangler empati og ikke bliver berørt som normale mennesker gør. Derfor lyver de og overskrider grænser, også for eksempel straffeloven. Den mere intelligente gruppe af psykopater ved dog, hvad omsorg og empati er, men de føler det ikke. 

– De kan lære at græde på de rigtige tidspunkter, men det er krokodilletårer. De kan sige, det er synd, men de mener det ikke. De kan tillære sig en adfærd, der efterligner omsorg, men det er falsk omsorg.

LÆS OGSÅ: Parforhold: Tjek om du er sammen med den rigtige

Falsk omsorg

Den intelligente gruppe af psykopater er også gode til at finde ud af, hvem det kan betale sig at gøre sig umage over for, både professionelt og socialt. Psykopaten er god til at sætte sig ind i, hvad andre mennesker tænder på, og kan være flinke og indtagende på en falsk måde, hvis han kan opnå noget, ellers er han ligeglad. Psykopaten er kun interesseret i sig selv, og de er der kun, så længe du er med til at opretholde deres opfattelse af virkeligheden.

– Når psykopater bliver fanget i en handling, begynder de straks at bortforklare. Det er aldrig dem, der er noget galt med, det er altid omgivelsernes og omstændighedernes skyld. Psykopater bliver dybt krænkede og vil anklage dig for ikke at forstå dem, og de er så manipulerende, at de kan få vendt situationen, så du tænker, måske er det mig, der er galt på den? Psykopater vil få dig til at føle, at det er dig, der skaber problemerne, fordi du påpeger dem, forklarer Henrik Day Poulsen.

For psykopaten er der kun én måde, der er den rigtige: hans. Derfor vil et parforhold med en psykopat blive en lang kamp, hvor du hele tiden vil blive gjort forkert og dømt ude. For der er kun plads til ham og hans måde at se verden og gøre tingene på.

– Psykopaten er dominerende, og hvis du lader ham dominere og bestemme alt, kan du have et relativt ukompliceret forhold til ham. Men prisen, du betaler, er din selvstændighed og din integritet. Derfor er det oftest kvinder, der har svært ved at være alene og svært ved at sige fra, der falder for den type mand, der vil bestemme alt. Men det er ikke altid sådan, det forholder sig. Psykopater er meget overraskende. Du kan møde dem alle vegne, og de kvikkeste og mest udspekulerede kan virke socialt veltilpassede, have høje stillinger og en god position både professionelt og privat, siger Henrik Day Poulsen.

LÆS OGSÅ: Begår du også denne fejl, når du er vred?

Sæt klare grænser – og stå fast

Hvis du opdager, at din partner har psykopatiske træk, er den største fejl, du kan begå, at tage udgangspunkt i din egen opfattelse af, hvordan mennesker bør opføre sig, forklarer Henrik Day Poulsen, for du vil kun blive skuffet.

– Derimod skal du sætte klare grænser og være meget klar i mælet i din kommunikation, så psykopaten ved, at det og det vil jeg ikke finde mig i. Og så skal du være klar til at tage konsekvensen, hvis han overskrider de grænser, siger han.

– Hvis du truer med noget og ikke gør det, mister psykopaten respekten for dig, og så skruer han op for volumenknappen og er mere ondskabsfuld, for det har jo ingen konsekvenser. Nogle psykopater kan ændre deres adfærd, men de skal holdes til ilden hele tiden, siger Henrik Day Poulsen, der råder til, at du – også af hensyn til dine eventuelle børn – tænker dig rigtigt godt om, hvis du er i forhold med en psykopat.

– Man mener, at 50-60 procent af psykopater er arveligt belastet. Og derudover føler børn, der er vokset op med en psykopatforælder, sig svigtet på grund af psykopaters trang til altid at sætte sig selv først. Når normale mennesker får børn, ved vi godt, at det kræver, at vi kan sætte os selv fuldstændigt til side. Det er psykopater ikke i stand til – det er altid dem selv, der kommer i første række. Så kan barnet bruges til at bekræfte dem selv, og han kan måske give noget, hvis han selv får noget ud af det. 

LÆS OGSÅ: 11 ting du skal vide, hvis du er ensom

LÆS OGSÅ: Derfor kan du ikke huske din barndom

LÆS OGSÅ: Det er blevet in at være introvert og særlig sensitiv  

Henrik Day Poulsen


Er tidligere overlæge på Psykiatrisk Afdeling på Bispebjerg Hospital og driver nu en speciallægepraksis i København. Han er foredragsholder, fast blogger på Berlingske og forfatter til en række bøger, bl.a. "Hverdagens psykopater 1 + 2", "Basisbog i psykiatri" og "Magt mellem mennesker".