Sara Bro: "Jeg har aldrig før eller siden oplevet så mange beskeder fra kvinder, som sagde tak"
Da Sara Bro lavede et talkshow på DR2, væltede det ind med takke-beskeder fra kvinder – men nogle tv-anmeldere gav især hendes glimmerdragter hug, og hun blev indkaldt til et møde med en række chefer om hendes tøjvalg. Det fortæller hun til ALT for damerne.
For to uger siden modtog Sara Bro Søstersindprisen 2022 for at være en kvinde, der altid løfter andre kvinder, og som tager kampe for at fremme kvinders ret til at være den, de har lyst til.
I et stort interview i denne uges ALT for damerne fortæller den populære radiovært nu om en personlig oplevelse, hvor hun på sit arbejde selv måtte kæmpe for retten til netop at se ud, som hun ønskede.
Da hun lavede ’Sara Bro på DR2’ i 2019, forsøgte hun at nytænke talkshows-genren i valg af emner og gæster, hvor de tog temaer som magt og ligestilling under behandling. Undervejs kæmpede Sara Bro også for, at hendes tekniske hold på produktionen kun bestod af kvinder, fordi de er underrepræsenterede på de poster.
Men det blev ikke den eneste kamp internt.
Kritik af tøjvalg
De tætsiddende kropsdragter i glimmer, som Sara Bro valgte at tage på i programmet, viste sig nemlig at blive et problem på chefniveau i DR.
”Jeg synes, de her glimmersuits er skideflotte, og vi har en vildt dygtig kostumeafdeling i DR. Det er en pointe, at jeg skal have kostumer på. Jeg vil gerne lege med formerne i et format, hvor seerne er vant til at se værten i blazer og bukser,” siger hun til ALT for damerne.
Men netop hendes tøjvalg i ’Sara Bro på DR2’ fik en hård medfart blandt tv-anmelderne.
Dengang skrev Politiken, at programmet var overfladisk og smagløst, og især var et kritikpunkt Saras farverige dragter. "Sara Bro sidder i en skriggrøn bodysuit og virker mest optaget af at forklare, at dette er hendes nye talkshow,” skrev avisen. Berlingske stemte i med beskrivelsen, at ”det er svært at tage den evigt barnevoksne Sara Bro alvorligt”.
Det var også i 2019, at tv-anmeldere have det stramt med Nina Munch-Perrins stilethæle i TV Avisen og Lise Rønnes ”vimsende småneurotisk rundt" i DR-programmet 'Helt lyrisk', husker Sara Bro. Fordi hun vidste, at hendes tøj kunne provokere nogle typer, hun havde fået ALT godkendt af sin chef inden.
”Jeg har forventet, han vil bakke op, eftersom han har godkendt programmet og kostumerne. Men da der så kommer kritik, så vil de rette ind efter kritikken,” fortæller hun i interviewet med ALT for damerne.
Rum fuld af mandlige chefer
Det hele ender med, at Sara Bro får besked om, at hun nu skal mødes med en række chefer, og de vil ikke godkende hendes tøjstil.
”Jeg bliver kaldt til et møde med alle mulige mandlige chefer og får ordre om, at jeg ikke må have glimmer på. Jeg får sygt mange knubs i det system, og jeg synes, det er svært at lave et program under de vilkår,” husker hun.
Efter blot en enkelt sæson bliver programmet pillet af. Sara Bros forsøg på at undersøge ligestilling på skærmen og praktisere det bagved støder på grund. Når hun i dag ser tilbage på det, kan hun se, at det var i utakt med tiden.
”Det program blev lavet for tidligt, tror jeg. Jeg havde lige opdaget alle skævhederne, og når først man ser dem, så ser man dem alle steder. Det var så spændende at lave indholdet lige der efter metoo, men mine chefer og huset var ikke klar til det. Jeg var fuldstændigt klar – også til at tage kritikken fra tre anmeldere. Men jeg var ikke klar til, at min egen arbejdsplads ikke bakkede mig op,” siger hun til ALT for damerne og uddyber:
”Jeg ved, at det program har gjort en forskel. Jeg har aldrig før eller siden oplevet så mange beskeder fra kvinder, som sagde tak for, at jeg var en stemme for dem, som de kunne identificere sig med. Jeg tror, programmet i dag ville kunne starte en masse samtaler rundt omkring, og jeg ville lave det hele igen i dag, hvis jeg fik mulighed for det.”
Vil du læse mere om Sara Bro? Find HELE interviewet i ugens ALT for damerne, hvor Sara Bro også fortæller om chef-svigt og at blive kaldt ”samarbejdsvanskelig”, om hvad der fik hendes øjne op for sexisme og uligheder i samfundet – og om i dag at være stolt over at gøre sig ”besværlig”.