Se den vilde forvandling: Så meget kan 3 apps forandre dig
Det er nemmere end aldrig før at snyde sig til det gode billede. Nu behøver du ikke længereat gå til plastikkirurgen for at få brysterne gjort større, at betale dyre domme for renseprodukter til uren hud eller at tilbringe tid foran spejlet for at lægge den rigtige make-up. Disse kontroversielle apps klarer det hele for dig.
Måske er du før blevet chokeret over uretoucherede fotos af kendte, og vi ved, at modelbillederne snyder. Men i disse selfie-tider, er det ikke kun modellerne i magasinerne og de kendte kvinder, der anvender alverdens redigeringsprogrammer.
På Eurowoman.dk er journalist Amalie Holm gået på opdagelse i det enorme applikationsarkiv for at finde programmer, der ikke blot tilbyder fikse kamerafiltre i forskellige farver, men som også kan fjerne både dobbelthager og ufrivillige bumser.
App Store tilbyder et hav af forskellige applikationer, der kan retouchere billeder. Vi har udvalgt tre opsigtsvækkende apps, du kan hente kvit og frit.
LÆS OGSÅ: Keira Knightley nøgen i protest mod photoshop
Men hvad siger eksperterne om, hvad det gør ved vores selvbillede, at vi kan "forskønne" os selv så nemt? Få svaret sidst i artiklen.
Billedet inden de interessante forvandlinger
IBreast
- Med denne kontroversielle app kan du på et øjeblik snyde dig til en D-skål, eller det der er større. Wupti og bh'en har fået fylde og barmen er løftet. Du kan enten vælge at gå all in med de store runde bryster, som det ses på billedet til venstre, eller du kan lave dig en udfordrende kavalergang a la billedet til højre. Denne app sætter ingen grænser for form og størrelse.
YouCam Perfect
- YouCam Perfect kan både fjerne centimeter i bredden og give dig nogle ekstra i højden. Ud over at du kan blive ti centimeter højere, kan du også få colgatesmilet frem med en seriøs tandblegning. YouCam Perfect kan manipulere med det hele. Og så kan du, hvis du skulle have lyst, toppe dit nye høje og slanke look med en mindre næse og en omgang make-up. Gå enten efter det helt slanke look, som på billedet til højre, hvor hagen er gjort mindre og hals og overkrop længere. Eller nøjes med de hvide tænder og den kraftige make-up, som på billedet til venstre.
YouCam Makeup
- Med YouCam Makeup kan du få kunstige øjenvipper på, få blush på kinderne og få dit look krydret med en ordentlig omgang foundation. Desuden tilbyder denne app at gøre din næse mindre, at udglatte din hud og fjerne din naturlige shine. Du kan enten vælge en mere naturlig make-up, som det ses på billedet til venstre, eller en festlig fuld make-up med postkasserøde læber, store kunstige øjenbryn og kulørte kinder, som det er tilfældet på billedet til højre.
De tre apps er seneste bevis på, at du bestemt ikke skal tro på alt, hvad du ser. Men er de også ligefrem skadelig for vores selvværd og skaber de negative skønhedsidealer? Vi spørger tre eksperter, der hver især er enten bekymret, lidt bekymret eller slet ikke bekymret over udviklingen.
Bekymrende: Anna Bjerre, direktør for Girltalk.dk og cand.psych.
"Det er vigtigt at diskutere, hvad den type apps gør ved os og de unge, og hvorfor er det vigtigt at give indtryk af, at man har større bryster, end man har. Der er opstået en stereotyp for vores udseende, som alle skal følge. Det er kampagnen for at vise sig uden makeup faktisk også et eksempel på. Den blev startet af Saseline, som opfordrede andre kendte kvinder til at uploade billeder af sig selv uden makeup. Herinde (hos Girltalk, red.) undrede vi os over, at det trak så meget opmærksomhed, men da vi lagde et foto af mig ud på vores egen facebookside uden makeup, er det til dato det foto, som har fået flest likes. Jeg blev nærmest hyldet på samme måde som en, der gennemført en ironman, bare fordi jeg havde smidt makeuppen."
"For mange af de unge, er det ikke sandt, at det er det indre, det kommer an på. De oplever at blive valgt til og fra på grund af deres udseende. Tinder og andre platforme, hvor vi navigerer, hylder jo det visuelle, og ikke det dybere værdigrundlag."
Og det er ikke bare en uskyldig leg med virkemidler, at man kan ændre sit udseende med diverse apps, mener Anna Bjerre.
"Et redskab kan være godt eller ondt, alt efter hvordan man bruger det. Jeg er mest bekymret for den motivation, der ligger bag at downloade dem. Hvad siger det om de unges selvbillede, at de ikke føler sig smukke nok, som de er? Det er det samme med plastickirurgi. Det er fint, at muligheden er der, men hvornår bliver det et krav, at man skal forskønne sit udseende?"
Lidt bekymrende: Niels Ulrik Sørensen, Niels Ulrik Sørensen, Souschef, forskningsleder og lektor, Center for Ungdomsforskning:
"Noget af det, vi kan se hos unge i dag, er, at de måler sig på nogle andre standarder end tidligere. Perfektion er ikke længere et ideal, som er forbeholdt de få, nu oplever man i stigende grad, at det perfekte er normen. I stedet opfattes det uperfekte som noget problematisk. Det betyder især meget for, hvordan de sårbare unge oplever sig selv, for de fleste unge ved jo godt, at man kan retouchere sig selv og sætte sig selv i scene, så det er de fleste i stand til at forholde sig kritisk til. Alligevel kan det skabe en følelse af ikke at slå til."
Presset på at få det perfekt ydre kan ikke kun tillægges medierne, mener Niels Ulrik Sørensen.
"Det handler også om andre ting i samfundet som den stigende grad af individualisering, hvor det er ens eget ansvar at skabe sig selv og at blive til noget. I vores samfund er der et øget fokus på at være en vinder, og uddannelsessystemet præges i stigende grad af en rangordningskultur, hvor det handler om at være den dygtigste og højest præsterende. Så der er et evigt pres på selvforbedring og perfektion.
Alligevel er Niels Ulrik Sørensen ikke decideret bekymret for de nye apps.
"Det er ikke selve den type apps, som er bekymrende, men mere den kultur, der ligger bag, og som nogle skal have hjælp til at distancere sig fra. De er derfor mere et symptom på fokus på udseende og på præstationer, som mange unge har i dag. Der vil nok opstå modtendenser og modkulturer, hvor nogle vil finde det latterligt at ændre sit udseende på den måde, men jo mere adgang man har til den teknologi, jo mere vil forestillingen om det perfekte udvikle sig."
Slet ikke bekymrende: Thomas Bigum, ekspert i sociale medier
"Der er ufattelige mængder positive ting ved sociale medier. At du kan redigere i dine billeder, er et af dem. Teenagere kan ikke udfordre nogen længere ved at tage pandebånd på som i 60'erne eller tage grimme højtaljede cowboybukser på som i Beverly Hills. Men det kan de i det digitale landskab. Nu er det her man tester grænser."
Thomas Bigum er derfor ikke spor bekymret for, om applikationerne kan få negative konsekvenser for vores selvbillede. Tværtimod:
"Hvis man som 30-årig kvinde siger, at det er for dårligt, at en ung pige retoucherer i sine billeder, så er det præcis det samme, som da leverpostejsforældre bekymrede sig om, hvad der skulle blive af ungdommen i 80'erne, hvor video og computer vandt frem, come on."
"Der kun er tale om en nichegruppe af folk, der benytter disse apps på lige fod med dem, der synes det er sjovt at forstørre øjnene på billeder, så de ligner en cartoon."
"Applikationer, der kan gøre taljen mindre og brysterne større, er ikke det nye sort, og det bliver det heller ikke."
LÆS OGSÅ: Kvinder over 40 er hottere end nogensinde
LÆS OGS: Derfor skriver han ikke tilbage til dig
LÆS OGSÅ: 15 chick flicks der kan ses 5000 gange