Sidse Babett står overfor stor forandring i familien: Ens livsopgave bliver dybt forandret i dét øjeblik

Skuespiller Sidse Babett Knudsen ved godt, at det er en naturlig og god ting, at ens voksne børn flytter hjemmefra. Alligevel har det sat nogle tanker i gang om hendes egen mission i livet, at hendes søn snart flyver fra reden. Det fortæller hun til ALT for damerne uge 36.

”Det stikker jo sindssygt dybt, at man skal forandre hele sit system – hele sin mission i livet – når de flytter. Og det er det, jeg er ved at gå igennem lige nu.”

Sådan fortæller skuespiller Sidse Babett Knudsen til ALT for damerne i uge 36 om det store skifte, hun gennemgår netop nu. Hendes 20-årige søn står nemlig på tærsklen til at flytte hjemmefra.

Sidse er slet ikke i tvivl om, at det er lige sådan, det skal være. At det er naturligt, at hendes søn skal flyve fra reden og skabe et nyt hjem et andet sted. Alligevel forbereder hun sig på, at de rationelle tanker måske kommer lidt i baggrunden, når han pakker de sidste kasser og tager afsted:

”Jeg har det sådan, at det at være mor er det, jeg er sat her på jorden for-agtigt. I enormt lang tid. Så det stikker dybere end alt det rationelle,.” siger hun og tilføjer:

”Der jo en kæmpe ting, at ens livsopgave på en eller anden måde bliver dybt forandret i det øjeblik, ens børn flytter hjemmefra.”

Andre mødres ord hjælper

For at forberede sig på dagen, har det hjulpet Sidse Babett Knudsen at høre, hvordan andre har tacklet samme situation.

”I den sammenhæng har det været enormt rart for mig at høre andre mødre sige, hvor vildt det er, og hvor svært de har ved at forholde sig til det. Ellers ville jeg nok tro, at det da bare var noget, jeg burde kunne finde ud af,” fortæller hun og tilføjer, at hun alene i anerkendelsen af, at det måske bliver hårdt, har fundet noget ro:

”Jeg har indstillet mig på, at det kan blive stort. Og allerede ved at gøre det kan jeg slappe lidt mere af. For så må det gerne fylde meget.”

Mor på det store lærred

Netop temaet omkring mødre og sønner er også aktuelt i Sidse Babett Knudsens professionelle liv, da hun er aktuel som hovedrollen i filmen ”Vogter”. Her spiller hun fængselsbetjenten Eva, der er fanget i sit livs dilemma, da manden, der er dømt for mordet på hendes søn, anbringes i det fængsel, hvor hun arbejder. 

For Sidse Babett Knudsen er der ingen tvivl om, at hun kan genkende de moderfølelser, Eva gennemlever i filmen:

”Der er jo ikke nogen følelser, der rører en dybere, end følelserne for ens barn. Børn er ikke bare den største kærlighed, vi har, de er også den direkte tråd til hjertemusklen, og derfor føler man simpelthen deres sorger så stærkt,” siger hun og fortsætter:

”Og det er virkelig frustrerende, synes jeg, at man ikke kan sige til sit barn: ”Ved du hvad, den tager jeg. Jeg kan godt tåle at tage din sorg fra dig og så arbejde med den for dig”. Jeg tror, det ligger helt instinktivt i en som forælder, at man gerne vil bære alt det tunge for sit barn. Barnets sorg, negative følelser og vrede føles jo lige så stærkt, som hvis det var en selv, der oplevede det. Og måske næsten endnu stærkere, fordi man samtidig føler den her afmagt. For man KAN jo ikke overtage alt det svære fra sit barn.”

Læs hele interviewet med Sidse Babett Knudsen i ALT for damerne nummer 36, hvor hun også fortæller om sit forhold til at blive ældre, om at være taknemmelig for sit helbred og om følelsen af afmagt, som frustrerer hende i mange sammenhænge i livet.