Sine Gerstenberg

Klumme: Lad os sætte gang i en kæde af gode gerninger og betale hinanden med åndelige bitcoins

Lad os sætte gang i en kæde af gode gerninger, der deles blandt mennesker.

Da jeg var 18 år og lyttede mere med følelserne end ørerne, var mit foretrukne fix Radiohead, der fortvivlet messede "Karma police/I've given all I can/It's not enough/I've given all I can/But we're still on the payroll". Og i mine tidlige tyvere mindede Justin Timberlake mig om, at "What goes around, goes around, goes around/Comes all the way back around", da han var blevet droppet af Britney, og jeg var hjerteknust over en aspirerende filminstruktør.

Men jeg blev heldigvis ældre og genforelsket i såvel mænd som karmaloven. For måske er karma bare en oldgammel visdomsvaluta, der fyldte sparegrisen hos både runde Buddha og blide Ghandi; men den har noget til fælles med vor tids mest raffinerede møntfod, nemlig den virtuelle. For hvis der er noget, som cryptocurrency og karma har til fælles, så er det, at de kun repræsenterer en værdi, hvis vi tror på dem. Cryptocurrency, altcoins og bitcoins er digitale valutaformer, som i stedet for banker og nationer knytter sig til et digitalt fodspor – blockchains. Det er i bund og grund digitale koder, kæder af informationsblokke, der hver beskriver en handelstransaktion, et løfte om værdi, et virtuelt gældsbrev, der udveksles mellem to parter.

Og hvad har det så med karma at gøre?

Mere end man umiddelbart skulle tro. For både karmatransaktioner og bitcoin-udvekslinger beror på en gennemgribende tillid til et system, der ikke er regelsat. Hvis vi tror, noget er vigtigt og værdifuldt, bliver det det også. Og således bliver karma såvel som kryptering billeder på, at hvis vi tror på en bedre verden, så bliver den det.

Ikke gennem lovgivning og regulering, men gennem tillid og transparens. Den afdøde svenske professor Hans Rosling gjorde det til sit livsprojekt at bekæmpe menneskets iboende angst og pessimisme. I bogen "Factfulness" viser han, hvordan vi har et overdramatiseret livssyn: Vi tror, at verdens tilstand er værre, end den er. Vi frygter for hungersnød, naturkatastrofer og truede dyrearter.

Men ifølge statistik, empiri og fakta har verden aldrig haft det bedre:

"Skridt for skridt og år for år bliver verden bedre. Ikke ud fra hver eneste målestok hvert eneste år, men som hovedregel. Selv om vi står over for kolossale udfordringer, har vi gjort kæmpestore fremskridt. Det er det faktabaserede verdensbillede", skriver Hans Rosling. Problemet ved vores indbildte verdensbillede er ikke kun, at det gør os pessimistiske og nedtrykte, det kan også føre til afmægtighed og apati.

Det opløftende budskab fra såvel Hans Rosling som fra karmaloven er, at verden ikke er af lave, og vi KAN ændre den. Men det er ikke nok med tro, håb og kærlighed. Vi skal til at lave en holdbar og langsigtet opsparing på karmakontoen. Og benyt endelig blockchain-versionen, næste gang du sparer op. For hvis vi alle gør noget godt for en anden med ønsket om, at modtageren yder et positivt bidrag til en anden værdigt trængende sjæl, har vi ikke bare gjort noget for vores egen gode samvittighed, men for hele kæden af gode gerninger, der deles blandt mennesker.

For nylig spurgte en dygtig, kær veninde, hvad jeg skulle have for at bidrage til hendes hjemmesideprojekt. Mit svar var "Jeg betales helst i karma-valuta; lad os kalde det åndelige bitcoins". Hun modtog glad min hjælp, for hun forstod omgående, at den ikke var gratis. Den krævede blot, at hun nu forærede et meditationsprogram til sin stressede veninde, der således kunne blive en bedre dansklærer for sine 1.G'ere, der nu kunne blive undervist i Hans Roslings tænkning og dermed sprede det glade budskab: at karmakontoen er i plus, men der er uendelig plads til flere indskud.