Singlekvinder i Kina: Hvis du ikke er gift, når du er 27, er det for sent
Forestil dig, at din mor går ned i den lokale park for at finde en partner til dig. Eller presser dig på kursus i at virke mere blid og underdanig, så du selv kan tiltrække en. Det er virkeligheden for singlekvinder i Kina over 27 år, der kaldes ”de tiloversblevne”.
Af Emma Oehlenschläger
Kinesiske Qiqi Liu har kort, brunt hår, som er klippet i en moderigtig længde til mellem ørerne og skuldrene. Hendes lyserøde, fyldige læber former for det meste et smil. Når hun lader fingrene køre over den Galaxy Note smartphone i lyserødt cover, der altid ligger foran hende, lægger man mærke til hendes rødlakerede, velplejede negle. Hun sidder på cafeen Maan Coffee i Kinas hovedstad Beijing, omgivet af brede kaffekopper med kunstfærdigt mælkeskum. Her nyder hun at holde fri fra sit job som engelsklærer på en privatskole. Et job der gør, at hun kan betale for en lejlighed i Beijing, som er stor nok til, at både hun og hendes forældre kan bo der. Hun går i fitnesscenter hver uge, hun går ud med sine mange venner, og hun forkæler sig selv med ansigtsbehandlinger og indkøbsture.
– Jeg synes, mit liv er godt. Jeg nyder det, siger Qiqi Liu selv om sin tilværelse som moderigtig karrierekvinde i Kinas hovedstad.
LÆS OGSÅ: Derfor er modne kvinder blevet så hotte
Men selvom hun har skabt sig et liv, hvor hun ikke mangler noget, så er der én ting, hun ikke har. Hun har ikke haft en kæreste, siden hun var 22 år. Det er ti år siden nu.
Derfor er Qiqi Lius forældre ikke ubetinget stolte af hende. De er bekymrede. Det samme er hendes bedsteforældre, hendes tanter, onkler, kollegerne på arbejdet, de statskontrollede medier og ingen ringere end den kinesiske regering. På det seneste er hendes mor begyndt at snakke meget om at gå ned i den park i Beijing, hvor forældre ugentligt mødes, udstyret med plancher, der præsenterer deres ugifte børn. Her går de rundt imellem hinanden og leder efter et passende match. Som de efterfølgende vil forsøge at presse deres børn til at opsøge.
LÆS OGSÅ: Kvinder, livet stopper ikke ved de 40
Qiqi Lius mor ønsker brændende at se sin datter gift. Det ønske bliver stort set alle singlekvinder i Kina, der er over 27 år og dermed mindst to år ældre end den gennemsnitlige giftealder på 24,9 år, konstant konfronteret med. Kineserne har et ord for dem. De kalder dem "tiloversblevne kvinder" eller på kinesisk: Sheng Nu – kvinder, som er for gamle til at blive begæret.
Men Qiqi Liu er også selv bekymret. For hun vil gerne giftes. Ligesom så mange andre "tiloversblevne kvinder". Men de er en generation af moderne kvinder, hvor ægteskabet ikke bare handler om at føde børn og blive forsørget af en mand. De vil elskes. Og netop derfor fungerer det aldrig, når forældrene forsøger at finde mænd til dem.
Og på trods af al denne bekymring er der flere og flere "tiloversblevne kvinder". I 1982 var kun fem procent af de kinesiske kvinder mellem 25 og 29 år ugifte, men frem mod 2008 blev det tal næsten tredoblet. I dag er omkring hver femte single. Og selvom stort set alle er gift som 35-årige, er også andelen af ugifte kvinder mellem 30 og 35 år vokset fra to til seks procent.
Overflod af fattige mænd
Faktisk er det almindeligt, at unge gifter sig senere, når et land bliver rigere. Sådan er det f.eks. i Brasilien, Indien og Sydkorea, der ligesom Kina har oplevet økonomisk vækst de seneste årtier. Men ingen andre lande har forsøgt at løse problemet som i Kina.
I Kina har etbarnspolitikken i et forsøg på at imødegå Kinas problem med overbefolkning presset par til kun at få et enkelt barn. Især på landet har drengebørn høj værdi, så i dag er der 20 millioner flere mænd end kvinder under 30 år.
Men hvordan kan der være kvinder tilovers, når de er så massivt i undertal?
Dels fordi fravalget af pigefostre er størst på landet, hvorfor mange af de tiloversblevne mænd er bønder fra samfundets laveste klasser.
– Vi kalder dette fænomen A-kvinden og D-manden", siger Kinas fremmeste kønskommentator, sexolog og sociolog Li Yinhe.
I Kina, som så mange steder i verden, gifter kvinder sig oftest opad. Så A-kvinderne som Qiqi Liu vil ikke giftes med singlemænd fra fattige landsbyer.
– Mændene opfører sig lige omvendt og gifter sig nedad. Derfor bliver A-kvinderne og D-mændene tilovers, siger Li Yinhe.
Det kinesiske statsråd har offentligt udtalt, at de frygter de 20 millioner ugifte mænd. Mændene er fanget i en kultur, hvor ægteskab er uhyre vigtigt, fordi det sociale sikkerhedsnet har meget store masker, og plejehjemmene er få, hvorfor langt de fleste er afhængige af, at børn og børnebørn forsørger én, når man bliver gammel. Singlemændenes frustration over at være ugifte kan skabe social ustabilitet, mener styret i Kina.
Derfor presser de kvinder som Qiqi Liu til at gifte sig med mænd fra landet.
Især medierne bliver brugt. Der er masser af populære tv-datingshows for singlekvinderne over 27 år, og den næstmest sete tv-serie i Kina sidste år handler om en tiloversbleven kvinde.
Det begyndte med en klumme i 2007. Rubrikken lød: "Otte simple måder at undslippe fælden med at blive tiloversbleven kvinde". I andre artikler om emnet kan man læse, at "som kvinder ældes, er de mindre og mindre værd", og at "smukke piger har ikke brug for ret meget uddannelse for at gifte sig ind i en rig og magtfuld familie". Det sidste hentyder til en udbredt påstand om, at kvinderne ved at prioritere deres uddannelse for højt bliver for kloge og gamle til at finde sig en god mand. Ikke kun af statsmedierne får kvinderne at vide, at deres alder vil skade deres børn, men også kvalitative interviewundersøgelser blandt kvindernes læger fortæller, at risikoen for fosterskader stiger drastisk fra moderen bliver omkring 28-30 år.
I 2007 blev ordet Sheng Nu også optaget på en officiel liste over nye ord i Kina, og en del af ordforklaringen lyder "kvinder med overdrevne høje forventninger til
deres partner".
Det kinesiske styre ser ægteskabet som en vigtig stabiliserende kraft og presser på for at få unge kinesere til at gifte sig.
Alt for forældrene
Ud over den lurende krise med de tiloversblevne mænd har den kinesiske regering tilsyneladende endnu en årsag til at presse singlekvinderne til at finde sig en partner. Ganske kort før Sheng Nu-ordet blev anvendt første gang, offentliggjorde styret en politisk handleplan, hvor et nøglemål var at "opgradere befolkningens kvalitet", fordi "den lave kvalitet blandt flertallet af kinesere gør det svært at møde den hårde internationale konkurrence om national styrke". Flere forskere peger på, at hvis styret kan presse flere højtuddannede kvinder til at gifte sig og føde børn, så er det et vigtigt skridt til at nå dette politiske mål.
Under det kinesiske nytår, der har nogenlunde samme betydning som den danske jul, kan man på Sina Weibo, der er en kinesisk krydsning mellem Twitter og Facebook, finde et utal af annoncer fra mænd, der tilbyder at leje sig selv ud som kærester, man kan tage med hjem til familien. Det benytter mange kvinder sig af, så de slipper for at svare på spørgsmål om deres manglende kærlighedsliv. Eller for at blive slæbt rundt til fem-seks stævnemøder om dagen.
Leje en kæreste har 28-årige Ji Wenqi aldrig gjort. Men de mange spørgsmål under højtiderne kender hun udmærket. Hun sidder i en blød stol på et internationalt kædekonditori i Beijing, der ligger tæt på den pr-virksomhed, hun er medejer af. Hen over den vestlige popmusik, der flyder ud af højtalerne, fortæller hun, hvordan forældre og familie har presset på for, at hun skulle blive gift. Hun hviler sit ansigts bløde hud, fintformede læber og nysgerrige øjne i et sæt små, elegante hænder. Så fortæller Ji Wenqi om sit seneste faste forhold. Om hvordan forventningen om en bryllupsdato tog imod hende og kæresten, når de vendte hjem til kinesisk nytår. Indtil de begge var færdige på universitetet, og familierne simpelthen bare gik i gang med at planlægge brylluppet. Indtil parret erkendte, at deres forhold ikke fungerede, og gik hver til sit.
LÆS OGSÅ: Knald for fædrelandet og kommunen
– Mine forældre indså, at jeg ikke ville gå ind i mit næste forhold med det samme
og slappede mere af. Det løftede virkelig noget vægt fra mine skuldre. Men jeg forstår helt sikkert mine forældre. Jeg ejer ikke et hjem og har ingen familie. Det får dem til at se min situation som ustabil, siger Ji Wenqi.
Hun synes først, man skal gifte sig, når man er klar. Den holdning kalder hun "oprørsk". For i Kina findes ikke de oprør, hvor man beder sine forældre blande sig udenom. Her er unge mennesker bevidste om, hvor meget de skylder deres forældre, og de vil gå langt for at vise deres taknemmelighed.
Forbedringskursus
Ved siden af Ji Wenqi sidder hendes veninde, Jingyi. Hun er 28 år, har egen virksomhed og er vred på mediekampagnen mod singlekvinder:
– Jeg kan virkelig ikke lide ordet Sheng Nu. Vi burde ikke blive defineret sådan. Det er jo ikke, fordi der ikke er nogen, der jagter os, vi har bare ikke valgt nogen endnu.
Der kan dog være mænd, der afblæser jagten, når de opdager, at kvinden er sin egen chef. Ifølge sociolog Sandy To, som har skrevet ph.d. om Kinas tiloversblevne kvinder ved Cambridge Universitetet i Storbritannien, har mænd i Kina svært ved at leve med en kvinde, der tjener mere eller har en højere uddannelse end dem selv. Det er ikke ualmindeligt, at de afviser kvinder med kandidatgrader eller beder dem blive husmødre. Hvilket mange af singlekvinderne accepterer.
Selvom kvinderne i dag klarer sig bedre på uddannelserne end mænd og er i overtal på både bachelor- og kandidatniveau, er andelen af kvinder på arbejdsmarkedet i Kinas større byer faldet med 15 procent over 20 år, så mere end hver tredje kvinde i den arbejdsdygtige alder i dag går hjemme. Resten tjener meget mindre end mændene, og forskellen på deres lønsedler vokser.
I årtusinder har man i Kina ment, at harmoniske familier er fundamentet for et harmonisk samfund, og i dag opfattes ægteskabet stadig af det kinesiske styre som en meget vigtig stabiliserende kraft. Derfor investerer de massivt i ægteskabspromovering. Blandt andet igennem kampagnen mod de tiloversblevne kvinder. Men også igennem matchmaking, der er en kæmpe business i Kina. Både online og ude i det virkelige liv er mulighederne for at få hjælp til at opstøve Mr. Right mange, og kvinder kan også modtage undervisning i at blive mere attraktive.
På syvende sal i det centrale Beijing, bag en af dørene i en halvmørk, anonym gang, ligger Virtue Female Academy – en skole, hvor kvinder kan forbedre sig. Her bliver omkring 20 unge kvinder undervist i et lille klasseværelse. En af dem er 25-årige Luca Chen. Hun sidder i en rød kjole og kigger gennem et kantet, sort brillestel. Hun er her, fordi hendes tidligere svigermor ikke syntes, hun var god nok til hendes søn.
– Nu tænker jeg, at jeg skal forbedre mig, at jeg er som et barn, der er ved at vokse op. Jeg har travlt. Når jeg bliver ældre, vil mændene måske se ned på mig. 25 år er også det bedste tidspunkt at få et barn på i Kina. Hvis man bliver over 30 år, vil barnet blive usundt, fortæller Luca Chen, der er engelsklærer og derfor som en undtagelse blandt kinesere taler nogenlunde engelsk.
– I Kina er det et kriterium for en kvinde, at hun skal gifte sig. Hvis en kvinde ikke er gift, så tænker folk, at hun er mærkelig eller måske lesbisk.
Flere i rummet taler engelsk, for mange af de 50-60 elever på kvindeakademiet har læst i udlandet og har en ph.d. Her betaler singlekvinder op til seks gange den gennemsnitlige månedsindkomst i Beijing for igennem rollespil og forelæsninger at lære "at kommunikere med mænd og blive mere varme, venlige og generøse kvinder". Med i prisen får de også undervisning i at flette hår, lave manicure, bage kager og brygge traditionel kinesisk te. Lige nu diskuterer eleverne mediernes brug af ordet "tiloversblevne kvinder".
– Nogle medier siger, at selv singler, der er født lige efter 1990, bliver betragtet som "sent gift". Det lægger pres på unge kvinder og også på os, der er ældre, siger en.
Singlekvinderne Qiqi Liu (t.h.) og Yawen Jan på cafe i Beijing.
Den støttende kone
Efter undervisningen bliver Virtue Female Academys ejer, Shao Tong, tilbage. Hun er forfatter til flere bøger om at få fingrene i de gode mænd. Hun har kort hår og et bestemt udtryk i ansigtet, selv når hun smiler.
– Siden vi åbnede i 2009, er her kommet flere og flere elever, fordi kvinderne er begyndt at acceptere, at de er nødt til at lære nogle færdigheder for at tiltrække mænd. Ligesom de skal lære at opføre sig som kvinder og ikke mænd i deres forhold, siger datedoktoren, der taler i staccato og uden tænkepauser.
Hun viser en bryllupsinvitation i rødt pap. Udenpå er trykt et brudepar i guld. Dem får Shao Tong mange af fra tidligere elever. Hun mener, det er lykkedes dem at blive gift, fordi de har lært, at mænd ikke tænder på frembrusende kvinder, der er alt for karriereorienterede. Det er naturligt, at der er forskel på kønnene, og derfor har mændene ikke brug for lignende kurser, mener hun.
– Kvindens rolle i hjemmet er vigtig. Derfor må hun arbejde mindre, for mænd har ikke brug for en businesspartner, men en støttende kone, der har orden derhjemme og aftensmaden klar, siger Shao Tong.
LÆS OGSÅ: "Kald mig bare curlingmor"
Det er ikke kun Shao Tong og de kinesiske medier, der mener, at kvinder bør lægge kræfter i at blive gift. Det største pres på "de tiloversblevne" kommer fra deres forældre og familier. Men presset fra forældrene ville være langt mindre, hvis mediekampagnen mod Sheng Nu ikke eksisterede, mener den amerikanske sociolog og journalist Leta Hong Fincher, der har skrevet bogen "Tiloversblevne kvinder – genopblussen af kønsulighed i Kina" på baggrund af sin ph.d.-forskning. I Kina må man aldrig glemme, at samfundet er gennemsyret af propaganda, som regeringen bruger til at styre befolkningen, siger hun.
– Udviklingen i singlekvinder over 27 år er naturlig. Ved at stigmatisere det har man skabt en komplet unaturlig bevægelse, hvor unge kvinder gifter sig i al hast og karrierekvinder forlader deres job – og fået alle til at tro, at det er naturligt, siger Leta Hong Fincher.
Udmyget foran 40 millioner seere
Det er rigtigt, at det for de fleste kvinder stadig er naturligt at blive gift i en ung alder. Sådan ser den 32-årige engelsklærer Qiqi Liu også på det fra sin stol på Maan Coffee i Beijing. Hun synes dog, at hendes mors ide med at finde en mand i en park er absurd.
I stedet har Qiqi Liu været med i et af de tv-datingshows for "tiloversblevne kvinder", som er blevet meget populære. "Hvis du ikke mener det alvorligt, skal du ikke engang forsøge", hedder showet, som har omkring 40 millioner seere. Hun viser et billede på sin smartphone fra programmet, hvor hun står i en stram, lyserød blondekjole. Qiqi Liu så først showet som en mulighed for at møde mænd, få nye venner og blive god til at klæde sig og lægge makeup. Hun kunne lide tanken om at stå i fjernsynet og bedømme attraktive mænd i et panel med 24 andre kvinder.
Men da hendes præsentationsvideo skulle optages, kunne hun pludselig ikke få lov til at fortælle, hvor hun arbejdede, og hvad hun kunne lide, men blev bedt om at sige, at hun selv syntes, hun var sexet og særlig. Det gav flere seere, mente produceren.
– Seerne kritiserede mig på internettet. Da jeg så det, blev jeg så ked af det. Jeg kan slet ikke lide ordet sexet. Jeg ville have vist den rigtige mig, men det kunne jeg ikke fortælle dem bagefter, siger Qiqi Liu.
Det er den eneste gang, det muntre i hendes ansigt opløses, i løbet af de timer hun fortæller om sit singleliv, som hun er glad for. Alligevel er hun indstillet på snart at gifte sig for sine forældres skyld. Men måske burde Qiqi Lius forældre bekymre sig endnu mere for hende, hvis hun rent faktisk blev gift. For skilsmisseraten i Kina er stigende. Måske fordi officielle kinesiske tal viser, at hver fjerde kvinde udsættes for vold i hjemmet, imens eksperter anslår, at det faktisk er hver tredje. Måske fordi ingen lov i Kina forbyder mænd at slå deres koner. Måske fordi man i Kina mener, at hvad der foregår inden for hjemmets fire vægge, også ordnes der, hvorfor kvinder, der fører retsag, straffes. Mange af dem mister ikke kun penge ved en skilsmisse, de mister deres forældremyndighed.
Leta Hong Fincher håber at nå singlekvinderne, når hendes bog om tiloversblevne kvinder udkommer på kinesisk:
– Der er ingen, der fortæller dem, at de kan få et godt liv uden at blive gift. Jeg vil vise dem, at de kan gå andre veje. Jeg ved, at min bog allerede har påvirket mange kinesiske kvinder. De skriver og takker mig for inspirationen.
LÆS OGSÅ: "Mange af os lever et firkantet og konformt liv præget af småborgerlige principper"
LÆS OGSÅ: Regeringen er ligeglad med vores børns trivsel
LÆS OGSÅ: Kvinder indeholder mere end æg og æggestokke