Søren McGuire klumme

7 ting, min teenager skal lære om alkohol

Som forælder til en teenager er der masser af bekymringer, en af dem er alkohol...

Så skete det. Du er taget til fest, og der mangler fem øl i køleskabet. Du har mange ting at lære på den farefulde færd, du nu begiver dig ud på på slingrende vis, så lyt godt efter, for din far kender alle farerne.

Hvem ved, måske slipper du for at tilbringe det meste af en kold novembernat på en bænk på togperronen i Frederikshavn, fordi du drak dig plørefuld i din mors Baileys til en fest i Brønderslev og faldt i søvn i toget på vej hjem.

1. Pas på sprutten

Kun en tåbe (og teenagere, hvilket vel er det samme) frygter ikke hård spiritus. Øl er fint, de fleste af os kan trods alt kun klare så og så mange af dem, før vi bliver trætte af hele tiden at skulle tisse, men sprut … det ene øjeblik er du i fuld gang med at score Karina fra klassen, det næste øjeblik ligger du halvvejs bevidstløs i din kammerats mors rhododendronbed med bræk i begge ører, mens du klamrer dig desperat til jorden for ikke at falde af.

2. Det er meningen, at det skal smage grimt

Da jeg var på din alder, var der ikke noget, der hed Breezers, Gajol-shots og neonfarvet slush-ice med alkohol. Hvis det absolut skulle smage godt (på vej ned såvel som på vej op) måtte man enten stjæle noget af ens storesøsters Safari-likør eller holde sig for næsen, når man bundede. På et tidspunkt var der godt nok nogen, der lancerede noget, der hed en "Vodkaklovn", men med så børnevenligt et navn var det jo ligesom dømt til at gå galt.

3. Der findes noget, der hedder tequila

Og der må du aldrig gå hen, min søn...

4. Man kan ikke snave med bræk i næsen

Jeg er helt med på, at alkohol giver mod og selvtillid, men der er en hårfin balance mellem at være tipsy på den charmerende og selvsikre måde og så sidde i en pøl af en halvt fordøjet flaske Pernod på parkeringspladsen foran sodavandsdiskoteket, mens Karina fra klassen holder dit hår og ikke din hånd og hjerte, som du ellers havde håbet. Sørg for, at det er de største forelskelser og ikke de største branderter, du husker fra din ungdom.

5. Gå aldrig alene hjem, når du er fuld

Uanset hvor stiv du er, hvor sent det er, og hvor langt væk du måtte være, så gå aldrig nogensinde alene hjem. Ring til mig eller din mor og begiv dig aldrig alene ud i den kolde nat. I bedste fald falder du bare i søvn med ansigtet begravet i en halv grillkylling med ekstra remoulade på Asian Grill ude på Bispensgade. I værste fald kommer du aldrig hjem.

6. Giv altid en omgang, når det bliver din tur

Ingen gider feste med en fedterøv. I øvrigt får du brug for en tjeneste senere, når nogen skal ringe efter mor

7. … og husk, at det er okay at lade være med at drikke

Du og dine venner er verdensmestre i druk - og det gør det sikkert bare endnu sværere at sige nej til at drikke. Men hav modet til at sige nej, uanset hvor stive folk omkring dig er, for tro mig; det er nu engang bare sjovere at vågne hjemme i sin varme seng uden tømmermænd end på en kold bænk i Frederikshavn med en halvdød havmåge som hovedpude.