#søstersind: Skal 2019 være året, hvor vi glæder os oprigtigt på vores medsøstres vegne?

75 procent af alle kvinder mener, vi skal blive bedre til at glæde os på hinandens vegne. Det viser ALT for damernes nye store #søstersind-undersøgelse. Her svarer 61 procent af de yngre kvinder, at de af og til føler sig misundelige på andre kvinder.

Stil dig selv spørgsmålet: Føler du dig af og til misundelig på andre kvinder? Eller: Oplever du et pres for at leve op til andre kvinder?

Hvis du kan svare ærligt nej til begge, så er du en af de heldige. Baggrunden for, at så mange seje kvinder har valgt at engagere sig i ALT for damernes #søstersind-kampagne, er nemlig dyster:

I en stor undersøgelse, som ALT for damerne har lavet i samarbejde med analysefirmaet Norstat, har 2.169 danske kvinder besvaret en række spørgsmål om, hvordan vi bakker hinanden op og håndterer hinandens succes. 75 procent af alle kvinder mener, at vi skal blive bedre til at glæde os på hinandens vegne. Og især de yngre indrømmer, at de kan have det svært, hvis andre gør det godt.

Blandt de 25-39-årige svarer halvdelen, de føler sig under pres for at leve op til andre kvinder. 61 procent siger, at de af og til føler sig misundelige. Især angiver de udseende, krop og tøj som dér, hvor de føler et pres.

emilia - bjarke johansen 1.jpg
Kultursociolog Emilia van Hauen. Foto: Bjarke Johansen

Vil du være med?

Du kan også være med til at støtte ALT for damernes #søstersind-kampagne.

Skriv et brev til en kvinde, der fortjener anerkendelse, her og læg det op under hashtagget #søstersind på Instagram inden den 31/1.

Så er du med i konkurrencen om en weekend-getaway for to med alt betalt på Kurhotel Skodsborg.

Kurhotel Skodsborg
Foto: Kurhotel Skodsborg

Kultursociolog Emilia van Hauen er ikke overrasket. Kvinder har altid sammenlignet sig med hinanden og den tid, vi lever i, gør det tydeligere.

– Vi er biologisk ”hardwired” til det. Det er sådan, at kvinder går efter styrke og magt hos en mand for at øge deres overlevelse, mens mænd går efter skønhed, fordi skønhed er lig med sundhed i naturen. Det betyder, at der er en medfødt konkurrence mellem kvinder om at være den smukkeste.

LÆS OGSÅ: #søstersind: Skriv et brev til en helt særlig kvinde i dit liv

– Det er biologi, som så nu bliver kombineret med teknologi. Kvinder føler et pres for at se ud på en særlig måde og sammenligner sig med et skønhedsideal, der ikke findes: Ikke engang dem, der ser sådan ud, ser sådan ud. Alle bruger filtre og poster kun de bedste billeder. Hun er begejstret for, at ALT for damerne nu sætter fokus på, at tiden er inde til, at vi kvinder griber i egen barm og bliver bedre til at bakke hinanden op. At sige højt, når andre kvinder gør det godt.

– Det er ikke bare vigtigt. Det er helt afgørende for udviklingen af vores samfund. Samfundet har brug for at kvinderne fylder lige så meget i samfundet som mændene. Kvinder skal sørge for at bidrage med alt det, de kan, og fylde alt det, de kan, så de er med til at sætte dagsordenen for hele samfundets udvikling. Det bedste, vi kan gøre for hinanden, er at lave et sisterhood – eller søstersind, jeg elsker det ord!

Ifølge undersøgelsen ser det ud til, at mere modne kvinder er knapt så ramt af misundelse. Mens det er 61 procent af de yngre, så er det i aldersgruppen 40-54 år hver tredje, der af og til føler sig misundelige på andre kvinder. Fremtidsforsker Anne Skare analyserer det sådan her:

– Mænd laver gorillagrotter, og kvinder laver hønsebure. Mænd kommer hurtigt ud af starthullerne, og når de så har nået en vis status, kommer magtkampene; hvem har flest medarbejdere, hvem har det flotteste kontor. Så måler de deres karrieremæssige diller.

– Vi kvinder har derimod svært ved at komme ud af starthullerne. Vi går og pikker på hinanden, og så er det svært at komme afsted. Hvis man går og fedter rundt med sit liv, kommer den der misundelse, som vi kvinder lider rigtigt meget af, og så skal man ikke tro, at man er noget.

– Når vi så har fået en karriere, så bliver det noget nemmere. I de højere karrierelag er kvinder faktisk gode til at hjælpe hinanden.

LÆS OGSÅ: Alberte Winding: Ethvert menneske burde have fået kærlighed fra nogen, inden de dør

Både Anne Skare og Emilia van Hauen opfordrer til at se sin misundelse i øjnene.

– Jeg har for eksempel oplevet, at når folk ser mig stå på en scene, kommer den der ”hvad har hun at have det i?”. Til det må jeg sige, at hvis du bliver misundelig, så brug det til at erkende, at det er fordi, personen har anlægget for det job. Men du skal også have fingeren ud for at gøre noget ved det. Det er ikke andres ansvar, siger Anne Skare.

Emilia van Hauen bruger Michelle Obama som eksempel.

– Når jeg læser hendes bog, så kan jeg enten tænke, at jeg aldrig bliver lige så god som hende, at løbet er kørt for mig, og så bliver jeg mindre og mindre i mine egne øjne. Eller jeg kan lade mig inspirere til mere og mere at blive det menneske, jeg gerne vil være. Prøve at tænke: Hvad ville Michelle Obama gøre i denne situation?

#søstersind-undersøgelsen

Undersøgelsen er udarbejdet af Egmont  Publishing og gennemført via analyseinstituttets Norstats onlinepanel med interviews af  2.169 kvinder.

Datagrundlaget udgør en national repræsentativ stikprøve på alder og geografi.

  • 64 procent svarer, at de i høj eller nogen grad sammenligner sig med andre kvinder.
  • Blandt de 25-39-årige er tallet 81 procent. I denne aldersgruppe svarer 45 procent også, at de føler et pres for at leve op til andre kvinder.
  • Det er især i forhold til krop/udseende og tøj/ påklædning, de oplever et pres.
  • Men også venner, oplevelser og succes på jobbet er noget, man sammenligner sig på.
  • 69 procent af de 25-39-årige føler et pres fra sociale medier. Overordnet er det hver tredje kvinde.
  • 76 procent af alle kvinder mener, at kvinder skal blive bedre til at glæde sig på hinandens vegne. 60 procent svarer, at de personligt gerne vil blive bedre til at rose andre kvinder.

– Eller hvis jeg ser en kvinde med en virkelig smuk krop, kan jeg vælge at pille hende ned eller tage kondiskoene på og gå en kilometer. Det er ret enkelt: Hver gang, du mærker misundelse, kan du bruge den som drivkraft.

Læs med de næste fire uger, hvor ALT for damerne taler med en række kendte kvinder om søstersind, veninder og tidsånd. Du kan læse om Stéphanie Surruge, Stephania Potaliva, Neel Rønholt og Hella Joof i magasinet, der er på gaden torsdag den 3. januar med en helt særlig forside.