Sofie droppede medicinstudiet for at producere vin: ”Jeg hævede alt, hvad der stod på min konto”
Sofie Grand er vokset op med vinballoner på badeværelset, og hendes vineventyr startede med en god idé og en dårlig udførsel. Heldigvis bad hun sin mor om hjælp, og i dag har de to kvinder skabt en flydende succes ud af danske sol- og stikkelsbær baseret på mormorens opskrift.
Hvad er din baggrund?
“Jeg læste egentlig medicin med industriel specialisering på Aalborg Universitet. Men som det jo kan ske, mødte jeg en fyr, flyttede til Aarhus og tog mit studieliv op til revision. For måske var det slet ikke det rigtige?
Min mormor og morfar har altid lavet deres egen frugtvin på solbær, og jeg er vokset op med at se gæsterne i deres hjem rose deres vin til skyerne. Så jeg tog en af flaskerne med til en restauratør i Aarhus for at høre, hvad han syntes om den. Og han var overbevist om, at den kunne noget særligt.”
Og så besluttede du at skifte spor?
“Ja, jeg var ret naiv. Jeg troede, at jeg bare kunne tage deres opskrift, der var lavet til balloner på 25 liter, og så gange op til en storproduktion. Jeg hævede mine opsparede konfirmationspenge, og alt hvad der stod på min konto, fik et produktionslokale i Tilst, og så gik jeg ellers bare i gang.
Det startede ret dårligt, for jeg kunne slet ikke genskabe den vin, jeg kendte fra mine bedsteforældre, så jeg ringede til min mor og bad om hjælp. Hun fik det hele op at køre. I dag har hun en trelænget gård i Faaborg, hvor vi laver al vores vin. Det startede med 200 flasker, og i dag er vi oppe på 12.000 flasker, så min mor og jeg kan leve af at lave vin.”
Har du altid haft en drøm om at blive vinbonde?
“Jeg havde aldrig forestillet mig, at vin skulle være min levevej, men jeg følte mig så privilegeret over, at min mormor og morfar havde lavet det hårde forarbejde, så ideen og opskrifterne allerede eksisterede.
De har drukket denne her vin hver dag i 30 år, og jeg er vokset op med, at der altid var en produktion i gang med gæringsbobler og vinballoner på badeværelset. Jeg var fascineret af tanken om at skabe noget selv, og jo mere jeg gik ind i projektet, jo mere indlysende blev det, hvor meget det tapper ind i tidsånden. Hvorfor importere og belaste klimaet med fragt, når vi kan bruge vores egne lokale råvarer, lave et økologisk produkt og skabe nye arbejdspladser for bæravlere?
I dag er der mange, der laver god vin i Danmark, men da jeg startede i 2016, var det ikke særlig smart at drikke dansk vin.”
Hvilke fordomme mødte I?
“Alle! Der var en idé om, at dansk vin ikke kun måle sig med niveauet på udenlandske vine. Vi laver vin på solbær og stikkelsbær, og derfor lå det også lige for at sætte os i bås med det søde kirsebærvins-segment, hvor vi slet ikke passer ind.
Der var også flere, der undrede sig over, hvorfor de skulle betale så meget for en flaske dansk vin. Når jeg laver smagninger, siger jeg: “Glem alt, hvad du ved om vin, og åbn dine sanser. Hvis du går ind til den her type vin med åbenhed og nysgerrighed, får du en stor oplevelse.”
Hvad er det særlige ved den vin, I laver?
“At det er en frugtvin, der er ægte vinøs. Den smager af vin, selv om den er lavet af solbær. For mig er den indbegrebet af forår, sommer, middage på terrassen, optimisme og højt humør. Alene farven på den er fantastisk. Vores hvide frugtvin, der er lavet på stikkelsbær, er tør og frisk og kan drikkes til fisk, kylling og salater præcis som en hvidvin.
Og så har vi lavet en Groggi, der kan bruges i gløgg, vinterspritz eller Negroni i de kolde måneder og som sangria om sommeren. Vi havde den med på Heartland sidste sommer, hvor den blev et stort hit.”
Hvordan er det at drive virksomhed med sin mor?
“Det er fantastisk og forfærdeligt. Det har været svært, fordi det har taget tid at finde hvert vores ansvarsområde. Der er så mange følelser i at være selvstændige erhvervsdrivende og i familie på samme tid.
Hvornår taler vi arbejde, og hvornår taler vi om familien? Det er svært at skille de to ting ad, men når det er sagt, nyder jeg virkelig at drive virksomhed med min mor, jeg taler med hende flere gange om dagen, og vi kan dele mange ting.”
Hvilke ritualer omkring vin sætter du højest?
“For mig er det det, vin gør, når man sætter den på bordet til et måltid. Den har været et samlingspunkt hver dag i min opvækst. Det kræver tid og nærvær at nyde et måltid med vin. Det markerer, at arbejdsdagen er slut, og at alle nu mødes om det samme.”
Hvordan inddrager I familien i jeres vinkærlighed?
“Jeg mistede desværre min mormor og morfar sidste år, men de var med i projektet til det sidste. Det er mest min mor og mig, der kører det, men min bror er sød til at hjælpe med høsten. Og så deler vi glæden ved at nørde vin.
Når du arbejder med et levende, organisk produkt, er der så mange aspekter, der spiller ind: sæsonens høst, temperaturen i luften, gæringsprocesserne. Det hele er så uforudsigeligt, og det er det, der gør det sjovt.”