Budapest

Termiske bade og billig gourmet: Det skal du opleve i smukke Budapest

Besøg Ungarns smukke hovedstad, Budapest, hvor du kan lade op på velværekontoen, spise dig mæt for ingen penge og drikke drinks i smukke ruinbarer. ALT.dk guider dig til gode oplevelser i Budapest.

Med to bakkede bydele delt af den dybblå Donau-flod, ligner Budapest ikke en hvilken som helst anden Europæisk hovedstad.

Her er udkigsposter til flere dage, arkitektoniske perler i barokstil og eventyrlige slotte. Og så er Budapest ikke større, end at du kan opleve det meste på blot et par dage, hvis du vælger et af de mange hostels eller hoteller, der er strategisk placeret med mange ting i gåafstand.

Tag på opdagelse i Budapests historiske gader, og brug dagene på at spise billigt selv i gourmet-genren, shoppe, se flotte seværdigheder og besøge et museum eller to. Snyd heller ikke dig selv for en tur i et af de mange termiske bade, som Budapest er kendt for.

Få vores bedste anbefalinger til spisesteder, sightseeing, shopping og natteliv i ALT.dks store Budapest-guide herunder.

Budapest er blandt andet kendt for de smukke broer, der går henover Donau og forbinder de to bydele, der tilsammen udgør Budapest.Fordi begge bydele i Budapest skråner, er der rigtig mange gode udsigtspunkter. Her ses det ungarske parlament på afstand.

En kort historie om Buda og Pest

Budapest er delt i to af floden Donau. Det skyldes, at byen oprindeligt var flere forskellige småbyer, som i 1873 blev samlet under ét.

Som regel taler man om byerne Buda og Pest, som tilsammen blev til Budapest, men i virkeligheden var der også en tredje by, Óbuda.

Óbuda, Buda og Pest blev forbundet af otte broer, der strækker sig henover Donau. Disse er stadig nogle af byens vartegn og steder, folk mødes for at nyde solnedgangen og udsigten over Donaus bred.

Ungarns hovedstad, Budapest, er kendt for sine mange smukke broer, der går hen over floden. Her ses Kædebroen, som folk gerne hænger ud på.
Ungarns hovedstad, Budapest, er kendt for sine mange smukke broer, der går hen over floden. Her ses Kædebroen, som folk gerne hænger ud på.

Det skal du se i Ungarns hovedstad, Budapest

Budapest vælter sig i smukke, historiske bygninger – lige fra eventyrlige bygningsværker, der er som taget ud af barndommens fantasi, til lækre velvære-oplevelser og interessante museer. Der er nok at se i den ungarske hovedstad, og her får du nogle af vores favoritter.

Fiskerbastionen i Budapest er et af de mest kendte monumenter i Budapest - og med god grund.
Fiskerbastionen i Budapest er et af de mest kendte monumenter i Budapest - og med god grund.

Buda-siden - kig mod det ungarske parlament

Buda-delen af Budapest er en sand fryd for øjet både set på afstand fra Pest-siden og tæt på. Tag en slentretur op til Buda Hill, hvor du kan besøge seværdigheder og gamle bygninger som den berømte Fiskerbastion, Buda Slot, Heltepladsen, Dohány Synagogen, som også er kendt som "den store synagoge" og Matthias-kirken. Her er rig mulighed for at gå på museum, men det er også hyggeligt blot at gå rundt og suge stemningen til sig i centrum af den gamle bydel.

Fra toppen af Buda får du en utrolig udsigt over byen og særligt over parlamentet i Budapest, der troner på den anden side af Donau. (Det er også muligt at komme ind i parlamentet, men skal du vælge, vil vi anbefale at se det udefra.)

Det ungarske parlament set fra Pest-siden af Budapest.
Det ungarske parlament set fra Pest-siden af Budapest.
Du har udsigt over den ungarske parlamentsbygning fra mange forskellige spots på Pest-siden.
Du har udsigt over den ungarske parlamentsbygning fra mange forskellige spots på Pest-siden.

House of Terror i centrum af Budapest

Den store, grå bygning med navnet House of Terror ligger i Budapests centrum. Det var først hovedsæde for det ungarske nazistiske Pilekorsparti, inden det blev overtaget af det kommunistiske, hemmelige politi. Dermed har lokalerne dannet ramme om utallige rædsler – lige fra fængslinger til tortur og mord.

Her kan du opleve torturkamre, en labyrint af sæbe-vægge og utallige personhistorier. Husk også at se kælderen, der tager uhyggen til næste niveau.

House of Terror

1062 Budapest, Andrássy út 6

På facaden af House of Terror i Budapest mindes nogle af dem, der blev ofre for det hemmelige, kommunistiske politi i Budapest.
På facaden af House of Terror i Budapest mindes nogle af dem, der blev ofre for det hemmelige, kommunistiske politi i Budapest.

Széchenyi-badet i Budapest

Budapest rimer på varme bade og spa, og er du på besøg i den ungarske hovedstad, må du derfor ikke snyde dig selv for en tur i et af byens berømte kurbade. Vi kan anbefale den populære Széchenyi Thermal Bath, der har både indendørs og udendørs bade, saunaer og dampbade, og som giver plads til, at du både kan spille skak og plaske rundt.

Er du afsted om vinteren, skal du ikke lade dig skræmme – det er en helt særlig fornøjelse at sidde i de lune udendørsbade, mens frosten bider i næsen.

Széchenyi Thermal Bath

1146 Budapest, Állatkerti krt. 9-11.

Flere hoteller i Budapest har også termiske bade. Her ses det termiske bad i Gellert Hotel
Flere hoteller i Budapest har også termiske bade. Her ses det termiske bad i Gellert Hotel

Gellért-bakken, Citadellet og den storslåede udsigt over Budapest

Tag på dagsudflugt til Gellért-bakken, som tårner sig 140 meter op over byen. I travtempo kan I hurtigt komme op, og som belønning venter der sig en smuk udsigt over de to bydele delt af Donau fra toppen.

Her ligger også Citadellet – en gammel fæstning, der i dag huserer bl.a. turistcentrum og det 26 meter høje frihedsmonument, der står til ære for sovjetrusserne, som hjalp Ungarn med at befri sig fra Nazitysklands besættelse under Anden Verdenskrig.

Er gåturen for lang, kan I tage en bus op.

Cittadellet i Budapest er et imponerende bygningsværk, og når du besøger det, belønnes du ovenikøbet med denne udsigt over floden Donau og byen.
Cittadellet i Budapest er et imponerende bygningsværk, og når du besøger det, belønnes du ovenikøbet med denne udsigt over floden Donau og byen.

Det jødiske kvarter i Budapest

Budapests jødiske kvarter er, trods sin dystre historie, et af de fineste områder i Budapest. Her kan du slentre ned ad krøllede gader, snuppe en farvestrålende drink eller gå fotoamok i smukke, brostensbelagte smøger med graffitimalede vægge.

Her finder du også en masse små butikker med kunst, ligesom du kan opleve Europas største synagoge. Og skulle den lille sult melde sig, vælter området sig i cafeer og kosher-kost. Det er også her, du finder nogle af de mest hippe barer og gå-ud-steder.

Alt sammen står imidlertid i stærk kontrast til den barske fortid, du også vil opleve i det jødiske kvarter. Således gemmer flere mure på gamle skudhuller, og på fortovet vil du ofte opleve, at der er placeret små messing-monumenter, som beskriver navnene på dem, der blev deporteret fra lejlighederne til koncentrationslejre under Anden Verdenskrig.

Dohány Synagogen er ikke blot den største synagoge i Ungarn, men i hele Europa. Et must på din storbyferie til Budapest.
Dohány Synagogen er ikke blot den største synagoge i Ungarn, men i hele Europa. Et must på din storbyferie til Budapest.

Her skal du spise i Budapest

Budapest har gastronomi i topklasse, uden at det kommer til at gøre rigtig ondt på pengepungen. Her kan du både besøge en af byens fire Michelin-beværtninger, der ganske vist ligger i den dyre ende, og de mange andre hyggelige caféer og restauranter, Budapest har at byde på.

Det eneste, du ikke må lade dig snyde for, er Ungarns nationalret, gullasch.

Gerbeaud - en af de mest kendte restauranter i Budapest
Gerbeaud - en af de mest kendte restauranter i Budapest.

Café Kör

Café Kör er et af de mest populære spisesteder i Budapest. Her serveres lokale specialiteter all day long. Stemningen er hyggelig, traditionel og rolig, og stedet er helt klart et besøg værd.

Her kommer både turister og lokale for en god omgang autentiske egnsretter i rare omgivelser, som serveres med god, venlig service. Prøv bl.a. den vegetariske gryderet főzelék, hvis du er på udkig efter en ægte, ungarsk oplevelse.

Husk reservation – så er du på den sikre side.

Café Kör

1051 Budapest, Sas utca 17.

Michelin i Budapest: Borkonyha

En tur til Borkonyha vil ikke være den billigste madoplevelse, du støder på i Budapest, men det er vanskeligt ikke at blive overrasket over, hvor meget gourmetmad du får for pengene. Især, hvis man sammenligner med Danmark.

Restauranten er en af Budapests fire Michelin-restauranter, og den smager sig lige ind i hjertet hos langt de fleste. Oven i hatten får du et vinkort på intet mindre end 200 vine.

Borkonyha

1051 Budapest, Sas utca 3.

Gerbeaud - en klassiker i Budapest

Et af Ungarns mest klassiske kaffe-kage-huse er Gerbeaud, hvor udsmykningen stråler om kap med konditorsagerne.

Konditoriet har netop fejret sin 160-års fødselsdag, og de store lysekroner, tunge møbler og mønstret tapet, der hører storhedstiderne til, er stadig at finde i de smukke lokaler. En perfekt pause fra en (måske) strabadserende storbyferie.

Gerbeaud

1051 Budapest, Vörösmarty tér 7.

Kiosk

Tæt ved Donaus kant ligger Kiosk. En moderne perle af en restaurant, som huserer i lokalerne til en gammel universitetsbiograf. Det betyder, at der er højt til loftet, store, brede vinduer og smukke balkoner i de ellers rå lokaler.

Her kan du få klassisk comfort food, gullaschsuppe og gode drinks, og er du afsted om sommeren, kan du nyde herlighederne på terrassen med udsigt over den historiske storby og Donau.

Kiosk

1056 Budapest, Március 15. Tér 4.

Den store markedshal i Budapest

Hvis du selv vil kokkerere - eller blot er på udkig efter en mindre snack - skal du besøge den store markedshal i Budapest. Her kan du købe alt, hvad hjertet begærer inden for frugt og grønt, fersk kød og souvenirs.

Markedshallen, som egentlig hedder Nagyvásárcsarnok, stammer fra 1897 og er grundet sin arkitektur et besøg værd, hvad end du skal handle eller ej. Markedshallen ligger i Pest-siden af Budapest.

Vamhaz korut, 1-3, Budapest 1093 Ungarn

Snyd ikke dig selv for et besøg i den store, smukke markedshal, når du er på storbyferie i Budapest.
Snyd ikke dig selv for et besøg i den store, smukke markedshal, når du er på storbyferie i Budapest.
Skal du handle ind på Budapest-vis, skal du forbi den store markedshal, hvor du kan købe alt, hvad hjertet begærer - lige i centrum af byen.
Skal du handle ind på Budapest-vis, skal du forbi den store markedshal, hvor du kan købe alt, hvad hjertet begærer - lige i centrum af byen.

Her skal du gå ud, når du er på storbyferie i Budapest

Øl, drinks og vin er relativt billigt i Ungarn, og der er masser af steder, hvor du kan svinge træbenet, når mørket falder på. Særligt populære er de smukke riunbarer, som er placeret i gamle ruiner rundt om i byen. Vi guider dig til nogle af de bedste steder at feste i Budapest.

Budapest er blandt andet kendt som et godt sted at spise og drikke, fordi priserne er meget lavere end i Danmark.
Budapest er blandt andet kendt som et godt sted at spise og drikke, fordi priserne er meget lavere end i Danmark.

Szimpla Kert - indbegrebet af bylivet i Budapest

Moderen af alle ruinbarer er efter manges mening Szimpla Kert, som ligger i en af byens travleste festgader, Kazinczy utca. Stedet emmer af kreative ideer og interiøret er mere festligt og nysgerrigt, end det er decideret smukt. Ikke desto mindre er det her, du skal tage hen, hvis du er på jagt efter en sjov aften under din storbyferie til Budapest.

Szimpla Kert ligger i det jødiske kvarter i Pest-bydelen.

Szimpla Kert

1075 Budapest, Kazinczy utca 14.

Szimpla Kert - indbegrebet af byliv i Budapest Budapest Budapest Budapest Budapest Budapest
Szimpla Kert - indbegrebet af byliv i Budapest Budapest Budapest Budapest Budapest Budapest

Mazel Tov

Mazel Tov har længe været en af de store favoritter i den ungarske hovedstad, når det kommer til ruinbarer. Stedet er moderne, simpelt og pyntet som en charmerende gårdhave, og om dagen er Mazel Tov en restaurant i fuld vigør. Når mørket falder på, spiller DJs og livebands stedet op til fest.

Mazel Tov

1074 Budapest, Akácfa utca 47.

Corvin

En af favoritterne blandt festgængere med hang til elektronisk- og housemusik er Corvin – natklubben, der ligger i en gammel bunkerbygning ud til en af Budapests mest travle pladser, Blaha Lujza. Her får du dansemusik og rooftop-bar for alle pengene. Og så kan du endda forvente lidt kunst oveni hatten.

Corvin

1085 Budapest, Blaha Lujza tér 1-2.

Sparties - spa og spas

I perioden mellem februar og september kan du slå to fluer med ét smæk: En tur i kurbad og en tur på diskotek. Her holder Sparty nemlig til i det ikoniske Széchenyibad, som du også finder længere oppe på denne liste. Og det er sikkert at sige, at det er en af de mest populære fester, du kan finde i byen – der er nemlig intet mindre end 50-55 tusind besøgende hvert år, som hopper i badetøjet og fester i de varme kilder, fremgår det af hjemmesiden. Er du afsted i vintermånederne, holder festen til i Lukács.

Sparty i Széchenyi

1146 Budapest, Állatkerti krt. 9-11.

Ötkert

Skal der være fest, så lad der være fest – sådan synes mottoet at være hos Ökert, som er en af de absolut mest populære natklubber i Budapest. Køen er ofte lang, men dansegulvene sørger for, at alle festgængere er underholdt – næsten uanset smag. Måske er du endda så heldig, at der er temaaften på aftenen for dit besøg.

Ötkert

1051 Budapest, Zrínyi utca 4.

Her skal du shoppe i Budapest

Med priser, der er langt billigere end herhjemme, er Budapest en oplagt shoppe-by. Sågar mere oplagt end London, som folk ellers gerne tager til for netop at shoppe. I Budapest kan du blandt andet finde en lang række gode vintagebutikker, ligesom du kan gå på opdagelse i high-end-butikker og mainstream brands på din storyferie til Budapest. Vi har samlet nogle af favoritterne herunder.

Vaci Utca
Váci utca kan nok bedst beskrives som Budapests svar på Strøget. Her finder du alle de store mainstream-mærker.

Retrock

Et absolut must, når du er i Budapest, er vintagebutikken Retrock, hvor du kan shoppe lækkert vintagetøj, sko, tasker, møbler og nips i lange baner. Butikken er i to etager, så der er rig mulighed for at finde noget, du ikke kan leve uden.

Retrock

1061 Budapest, Anker köz 2-4.

Andrássy út

Er du på jagt efter high-end-shopping, skal du lægge vejen forbi parade-alleen Andrássy út, hvor de mest eksklusive brands huserer. Her kan du både besøge Jimmy Choo, Roberto Cavalli, Burberry, Louis Vuitton og mange, mange flere. Læg også vejen forbi Operahuset og læg mærke til de mange smukke 1900-tals-bygninger, der har sendt området ind på UNESCOS Verdensarvsliste.

Váci utca

På Budapests svar på Strøget finder du alle de mærker, du kender fra mange andre steder i Europa – blot med langt billigere priser. Her kan du gå på opdagelse i butikker som H&M, Zara, Mango og en masse andre mainstream-butikker, og så er det ganske nemt at finde en café at tage et lille hvil på, når du bliver shoppe-træt.

Du kan gøre din storbyferie i Budapest lidt mere komfortabel ved at benytte dig af bus, sporvogne og metro. Her ses en sporvogn foran en af de ikoniske broer og det ungarske parlament.
Du kan gøre din storbyferie i Budapest lidt mere komfortabel ved at benytte dig af bus, sporvogne og metro. Her ses en sporvogn foran en af de ikoniske broer og det ungarske parlament.

Om Budapest

  • Areal: 525.2 km²
  • Sprog: Ungarsk
  • Afstand fra Danmark: Ca. 1.500 km
  • I Budapest (og hele Ungarn) giver man gerne 10-15 procent i drikkepenge på restauranter og barer samt til taxachauffører og ansatte på de mange kurbade.
  • Valutaen er ungarksk forint. 100 ungarske forint svarer til knap to danske kroner.
  • Det er sikkert at drikke vandet fra hanen i Ungarns hovedstad, Budapest, men man kan også købe billigt vand på flaske, hvis man ikke kan lide smagen af drikkevandet.
  • Der er god offentlig transport i Budapest - både metro, sporvogn og bus. Man kan købe periodekort, som giver ubegrænset adgang til transportmidlerne i, eller enkelte billetter.
  • Ungarn er medlem af Schengen og EU.
  • Der er otte broer, der forbinder de forhenværende to byer Buda og Pest til det samlede Budapest. De kan krydses til fods og med offentlige transportmidler.
  • Der er gode muligheder for at leje en cykel i Budapest. Cyklerne er placeret rundtomkring i hele byen, og ellers kan du muligvis leje en cykel på dit hotel.
  • Der er offentlige toiletter i Budapest, som kan benyttes imod betaling.