Sund weekend: Tag på yoga-ophold i Tyskland

Sund weekend: Tag på yoga-ophold

Det var en stiv krop, ALT for damernes journalist Marie-Louise Truelsen tog på forlænget weekend med syd for den danske grænse. Men er fire dage med yoga, meditation og læren om Ayurveda blev hun meget klogere. Og kroppen? Ja, den blev blød som smør.

Jeg er en Pitta! Øh hvad, tænker du måske, og jeg vidste heller ikke helt præcis, hvad det indebar, inden jeg tog på en yoga- og Ayurveda weekend i Flensburg. I løbet af de fire dage, som kurset varede, blev jeg dog meget klogere – og også meget fascineret af tankerne bag Ayurveda, et 5000 år gammelt holistisk helsesystem fra Indien, hvor alt inklusive mennesket er præget af de tre kvaliteter, de såkaldte doshaer: Vata, Pitta og Kapha.

Stille og rolig yoga

Togturen til Flensburg tager knapt fire timer fra København. Alter Meierhof Hotel ligger mellem Flensburg og Glücksburg, og man kan kigge lige over den smukke Flensborg Fjord til Danmark.

Mit kursushold er ikke så stort, og næsten alle er nybegyndere udi såvel yoga som Ayurveda. Vores danske lærer, Kirsten Slots, fortæller, at hendes tilgang til yoga er, at det skal være helende og behageligt, så hun arbejder ikke med de klassiske øvelser som hundestræk og solhilsner, som kan være hårde for skuldrene. Jeg er vant til relativt udfordrende yoga, som giver sved på panden, men her arbejder vi meget stille og roligt med stræk og bevægelser, der ikke er hårde på samme måde. Vi laver yoga morgen og aften og afslutter hver time med en afspænding eller meditation, hvor Kirsten guider os gennem kroppen. Jeg er lige ved at falde helt hen hver gang, og bagefter føler jeg mig dejligt afslappet i hele kroppen. I løbet af dagen er der fri adgang til hotellets dejlige spaområde, og vi får også alle en skøn Ayurvedisk massage som en del af kursuspakken.

Læs også: Tab dig ved at kende din metabolske type

Et liv i balance

Fredag og lørdag står der foredrag om Ayurveda på programmet, og det bliver lidt af en øjenåbner for mig. Jeg kender lidt til systemet i forvejen, men er aldrig gået i dybden med, hvilken type jeg er, og hvad det så indebærer i forhold til, hvad jeg skal spise, hvordan jeg skal træne, og hvordan jeg i det hele taget kan leve mit liv på den bedst mulige måde.

Kirsten fortæller, at Ayurveda kan oversættes til viden (veda) om livet (ayur). Vedaerne er nogle af de ældste indiske skrifter – et holistisk sundhedssystem, som giver vejledning i, hvordan vi kan leve i balance med os selv og vores omgivelser. Kunsten i Ayurveda er, gennem kost, generel levevis, urtemedicin og behandlinger, at opretholde eller genoprette balancen i mennesket og mellem mennesket og naturen. Umiddelbart kan det godt lyde lidt langhåret, men da vi først får testet os selv og hører mere om de enkelte typer, sidder vi alle og nikker genkendende til, hvad Kirsten fortæller om os.

Testen er et skema, hvor jeg blandt andet skal svare på spørgsmål om, hvordan jeg fungerer på arbejdet, hvordan jeg håndterer stress og krævende situationer, hvordan jeg sover, hvordan min energi er, hvilket vejr, jeg foretrækker, hvordan jeg reagerer på sol og varme, hvordan min sult er, og hvilken type øjne jeg har og så videre. Ud fra mine svar kan jeg se, at Pitta er min dominerende dosha. Jeg har dog også både Vata og Kapha i mig, og det er helt normalt. Alle tre doshaer er aktive, de kan være i balance eller i ubalance, og oftest dominerer en eller to af dem.

Læs også: Sådan bliver du bidt af motion og taber dig

Smidig og klogere

Hvis man besøger en indisk læge, uddannet i Ayurveda, vil man få taget sin puls med tre fingre om venstre håndled, når ens dosha skal bestemmes, og det prøver vi også at gøre på os selv. Det er lidt svært – og det kræver jo også mange års øvelse at blive rigtig god til det – men det giver en idé om, hvad det handler om. Kirsten gennemgår de forskellige doshaer, og vi får at vide, hvordan vi bedst kan leve i balance.

Da jeg søndag sætter mig i toget mod Danmark, føler jeg mig lidt mere smidig i kroppen på grund af yogaen, lidt mere blød i huden på grund af spaen og en hel del klogere på Ayurveda. Ikke nogen dårlig måde at tilbringe fire dage.

Find din Ayurveda dosha

Flere steder på nettet kan du finde en gratis test, så du kan se, hvilken Ayurvedisk type du er:

Netspirit.dk

Doshaquiz.chopra.com

Flowfood.dk

Læs mere

"Ayurveda i praksis" af Atreya, se mere Detukendtes.dk.

"Godt og sundt året rundt", "Bliv Naturligt Gravid", "Godt og sundt for børn" og "Hormoner i balance" af Charlotte Bech, se mere på Charlottebech.dk.

"Ayurveda Life, Health and Longivity" af Robert Svoboda.

"Prakriti: Your Ayurvedic Constitution" af Robert Svoboda.

"Ayurveda for Women: A Guide to Vitality and Health" af Robert Svoboda.

"The Ayurveda Cookbook" af Amadea Morningstar.

"Ayurveda Home Remedies: A user friendly Guide to Cure Diseases in the Simplest Way" af Dr. Rajeev Sharma.

FACTS

Kirsten Slots er yoga- og mindfulness instruktør og står, i samarbejde med Aase Kristensen, for yogalæreruddannelsen på Kreativ Yoga Skole. Hun arrangerer yoga rejser og underviser i yoga og mindfulness i virksomheder. Hun arbejder desuden med personaleudvikling, stresshåndtering og coaching.

Læs mere på Yogaworkshop.dk.

Om Alter Meierhof Hotel

Hotellet stod klar i 1999, og her er spa og hammam efter tyrkisk forbillede. Spis godt på den to-stjernede Michelin restaurant "Meierei Dirk Luther" eller på "Brasserie". Hotellet tilbyder mange forskellige "pakker", se mere på Alter-meierhof.de/dk.

Vil du på yoga og Ayurveda weekend?

Næste yoga og Ayurveda weekend på Alter Meierhof foregår den 11. til 14. april 2013.

Du får tre overnatninger inkl. gourmet-morgenbord, en to-retters aftenmenu i restaurant "Brasserie", daglige deltagelse i yoga og Ayurveda workshop med Kirsten Slots, en Ayurvedisk massage samt ret til daglig anvendelse af spa. Prisen er fra 681 euro per person i dobbeltværelse og fra 823 euro per person i enkeltværelse.

Se mere på Alter-meierhof.de/dk