Feriedanmark er spækket med kulinariske oplevelser, lokale producenter og gode råvarer. Også når du mindst venter det. ALT for damernes madredaktør Mette Mølbak kørte fra København og fandt inden for kort afstand to unikke perler, hvor man føler sig langt hjemmefra – på den gode måde.
Af: Mette Mølbak Foto: Mette Mølbak og Jacob Thermansen
Lolland er kendt for Lalandia, sukkerroer og udkantsudfordringer, men øen blomstrer med initiativ og gastronomi i særklasse, og så findes der en hemmelig mølle, der hensætter dig til en helt anden tid.
Det er sjældent, jeg bliver taget med storm, når jeg tjekker ind på et hotel i Danmark. Men sådan har jeg det, da jeg en sen fredag aften ankommer til Oreby Mølle på Lolland. Måske var mine forventninger bare lave. Måske vidste jeg ikke helt, hvad jeg skulle forvente af stedet. Måske er jeg bare overrasket over, at der kan ligge sådan en perle her, der tilsyneladende endnu ikke er overrendt. Jeg knaser hen over perlekruset på gårdspladsen. Indenfor tager Anna-Lise Becker imod. Sammen med sin mand, Henrik Fich, overtog hun for nogle år siden forpagtningen af Oreby Mølle. Den gamle mølle er for længst væk. Til gengæld er hovedbygningen restaureret og ført tilbage i den stil fra dengang,
Baronesse Benedicte Knuth boede her. Værelserne har store senge a la Jeppe på Bjerget, og i spisestuen føler man sig næsten helt adelig, når man går til bords med lysekroner, udskårne møbler og kandelabre. Det er som at være et helt andet sted. I en helt anden tid. Og så er det kun halvanden times kørsel fra København, hvor jeg bor. Anne-Lise sagde i forvejen, at der ville være lidt tapas ved ankomsten. Jeg havde forventet lidt brød, pølse og ost. I stedet møder jeg en buffet med lækre salater, små hapsere og lokale råvarer.
Kvaliteten af et sted står og falder med morgenmaden. Og her bliver jeg ikke skuffet. Morgenbordet er igen udsøgt med gode råvarer, hvor næsten alt er økologisk – undtagen nutellaen fra Summerbird. "Men det smager altså bare godt," siger Anne-Lise. Her er frugt fra de lokale avlere, smoothies, der bliver produceret på øen, ost fra Knuthenlund og brød fra Ilfornaio. Efter morgenmaden er det tid til at se omgivelserne rigtigt an. Fra hovedhusets terrasse er der direkte kig mod vandet og i baggrunden ligger slottet, der hører til møllen. Slottet er privatejet, men skaber illusionen om at være lidt adelig for en weekend.
I haven indbyder de hvidmalede liggestole til ren afslapning, og længere nede ad vejen ligger Oreby Kro, der denne weekend byder på et kagebord med hjemmelavede specialiteter. Oreby Mølle er desuden det perfekte udgangspunkt for at tage rundt og opleve hele det kulinariske Lolland. Da jeg igen pakker bilen søndag og triller hjem, kan jeg ikke helt forstå, at der kun er halvanden time hjem. Det føles, som om jeg har været meget langt væk hjemmefra.
Gl. Oreby Mølle har værelser i varierende størrelse – nogle med og uden bad. Tjek priser på Orebymolle.com. Oreby Kro blev 1. maj overtaget af kokken Rasmus Rasmussen, der brænder for de lokale råvarer, som afspejler sig i det enkle, men gode spisekort. Se mere på Orebyglkro.dk.
Dragsholm Slot, der ligger ved Lammefjorden, rummer moderne luksus og autentisk historie. Og hele vejen igennem er der mad, der løfter dig langt ud af hverdagen.
Solidt placeret på en bakketop tårner Dragsholm slot sig op. Her er dog ingen tårne eller spir, som man forbinder med danske slotte, men solidt murværk, der minder mere om en borg eller kloster. Dragsholm slot har heller ikke til sinds at være til pynt. Det har flere gange været under belejring og senest under 2. verdenskrig været udsat for tyskernes indtrængen. Og det er, som om historien hænger ved i murværket.
Selvom slottet rummer al moderne komfort som f.eks. jacuzzi på badeværelset og gourmetrestaurant i kælderen, er alt lavet i respekt for rammerne. Derfor får man det bedste af to verdener: moderne luksus blandet med autentisk historie. Og endnu bedre er, at slottet har undergået en gastronomisk forvandling de seneste år. Hvor køkkenet tidligere har været bygget på hotelmad af eller mindre lødig karakter, er filosofien nu at udnytte det område – eller terroir – som Dragsholm er en del af. Og det er ikke hvilket som helst.
Gastronomi i top
Dragsholm grænser lige op til Lammefjorden, som er kendt for grøntsager af høj kvalitet. Da fjorden blev inddæmmet, gav det optimale betingelser for dyrkning af grøntsager. Dragsholm Slot er så at sige placeret midt ude i en grøntsagsmark. Det smager jeg tydeligt, da jeg om aftenen sætter mig til bords. Slottet råder over to restauranter. Lammefjordens Spisehus, hvor alle – også udefra – kan komme, er gastronomi til folket, mens restauranten byder på mad, der hører til i topklassen. Prismæssigt er begge restauranter dog langt billigere end f.eks. tilsvarende i København. Her står kvaliteten langt over prisen. En yderligere fornøjelse ved stedet er, at personalet ved, hvad de taler om.
Selvom tjenerne er unge, er de topkompetente og har helt styr på både mad og vin, uden at det bliver et foredrag. Den ene sublime ret efter den anden sejler ind, og det er superinspirerende at se, hvordan grøntsager spiller en hovedrolle på tallerkenen. Blandt andet får jeg en ret, hvor kartoflen er lavet om til bredbåndspasta. Enkelt, men super innovativt. Efter maden er det tid til at kigge nærmere på slottet, der har stuer til både møder og store fester. Imens afslører slottet sin egen dramatiske historie med indemurede damer og effekter fra krigstiden.
Nok er det sjovt at lege adelig for en weekend, men det har ikke altid været sjovt at være det. Så er det betryggende, at man kan trække sig tilbage til den store, bløde dobbeltseng eller hoppe i boblebadet og teste Dragsholms egen ansigtsmaske og sæbe og vente på, at endnu et dejligt måltid venter i Spisehuset: slotsmorgenmad der blandt andet består af blødkogt æg, yoghurt med hjemmelavet drys, hjemmebagte boller og æblemost. Det her er ren forkælelse for hoved og krop. Og de storslåede omgivelser, roen og selvfølgelig værelset, hvor hverdagens stress forsvinder ud i afløbet på jacuzzien, gør det en rejse værd at tage til Dragsholm Slot. Og så er det ikke engang en langt væk.
ALT for damerne var inviteret til at besøge Oreby Mølle og Dragsholm Slot.