Tendens: Vi drømmer om et ukompliceret liv på landet i grønne omgivelser
Drømmen om et ukompliceret liv, landlig æstetik og jord til bord-filosofi får hoteller og restauranter med grønne omgivelser til at blomstre. Vi vil vækkes af hanens gal, spise nyhøstet kål midt i byen eller sidde på L.A.s hippeste gade i et lokale, der ligner en lade.
Du ved, at det for alvor er blevet cool at tage på landet, når de smarte steder i L.A. og London hedder noget med farm, er indrettet i lokaler med synlige bjælker og rustikt træ, og din flat white med nøddemælk bliver indtaget siddende på en halmballe på et madmarked midt i byen.
Og du behøver ikke tage på landet for at opleve smagen af nyplukkede grøntsager. De gror ved siden af caféborde i genbrugstræ på tagrygge i New York eller i plantekasser lige uden for restauranter i industrielle omgivelser i København.
Omdrejningspunktet er jord til bord-filosofien, som selv efter 10 års popularitet får nye knopskydninger. På trods af at over halvdelen af jordens befolkning bor i byerne (ifølge WHO vokser andelen fortsat), drømmer vi som aldrig før om et liv på landet.
Den har hotelejere, kokke og restauratører luret. Vi betaler med største fornøjelse for hjemmedyrket gourmetmad indtaget på ukurant lertøj og drinks serveret i syltetøjsglas omgivet af krakelerede jernmøbler og halmballer. Eller overnatter på hoteller, som tilbyder os den fantastiske fornemmelse af at vade rundt i Hunter- eller Aigle-gummistøvler mellem honningfarvede landsbyhuse og duftende kornblomster. Den slags får forjagede storbymennesker til at stresse af. Godt hjulpet på vej af økologiske spabehandlinger og behagelige senge med blødt bomuldsbetræk på et hotelværelse, hvor fuglene kvidrer uden for vinduerne.
Naturligvis har bondelivs-trenden fjernet den ilde lugt af gylle og dyrker drømmen om det perfekte Instagram-venlige, selvforsynende liv i den slags frodige natur, hvor en rusten traktor ser idyllisk ud. Hvis det udtjente køretøj havde stået længere på Lars Tyndskids mark, ville det nok være et tegn på, at han var gået konkurs, hvilket er den barske virkelighed for mangen en dansk landmand, men den slags forstyrrende realiteter findes ikke i den drømmende udgave.
At tendensen er så stærk, skyldes netop, at vi længes efter et mindre kompliceret liv, mener danske Stine Brahm Lauritsen, trendforsker fra London Trend Service.
– Vi har set jord til bord-trenden spire, blomstre og brede sig i snart 10 år – fra små, alternative spiseklubber i ydmyge nabolag til ultrasmarte Indre By-madtempler, som høster Michelin-stjerner og internationale anmeldelser. Tendensen opstod dels ud fra en politisk overbevisning om at spise økologisk mad, hvor dyrevelfærd og etik er i fokus, dels ud fra en søgen tilbage mod det nære, hvor det lokale samfund og dets traditioner bliver iscenesat. I de vestlige storbyer er farmers' markets opstået i skolegårde og på parkeringspladser, hvor man kan købe skæve porrer, glutenfrit hjemmebag og plettede tomater over sojalatte imellem højhusene, mens man tjekker naboerne ud og føler sig lidt nærmere Moder Jord, fortæller hun.
LÆS OGSÅ: Signe Bay: "Jeg gjorde det for at få mere tid til mine børn"
Hendes udsagn bliver bakket op af, at fænomenet urban gardening for længst har udviklet sig til langt mere end et modefænomen. Alene i New York skønner man, at der er over 900 haver og gårde. Men for restauratører er det ikke længere nok at købe ind hos de lokale bønder eller på markederne. Det gælder om at have sin egen have som restauranten Amass på Refshaleøen i København. Samme planer ruger det nye Noma på Christiania på, og i New York har Claus Meyer også fået ambitiøse selvforsynende ideer.
Men hvorfor er det så eftertragtet at sidde mellem rustent bølgeblik, krydderurter og stentøj og blive forført af illusionen om nyhøstet mad, spørger Stine Brahm Lauritsen og besvarer selv spørgsmålet: "Trump, Brexit og flygtningepolitik!"
– De seneste år er det vestlige samfund blevet polariseret, som vi ikke har set det i generationer. Illusionen om et simpelt liv med hjemmebag og bondementalitet er som et åndeligt afrodisiakum, når livet bliver overvældende uforudsigeligt. Når du står midt i en vandbakkelsesdej, er det svært at tænke på konsekvenserne af Trumps tweets eller Europas flygtningepolitik. Vi søger mod en forenkling af livet og skaber i stedet overskuelige mikrouniverser.
Så jord til bord-trenden fortsætter, mener hun.
– Men hvor vi først blev betaget af etikken og økologien, er det nu løftet om det ukomplicerede og trygge, som forfører. Vi ved, hvad, hvem og hvor maden kommer fra, og i den tid, det tager at spise en treretters middag, drømmer vi os væk til en verden, hvor vi stadig har kontrol over vores liv.
LÆS OGSÅ: 15 restauranter i Danmark, du bør kende
LÆS OGSÅ: Amerikanske Nathan Williams: Derfor elsker jeg København
LÆS OGSÅ: 20 gode grunde til, at du skal rejse til Lissabon lige nu