USA-ekspert: Det føles som en hån mod kvinder
Kun én person kunne være en værre præsident for kvinder, og han står klar i kulissen, siger USA-ekspert, der håber på, at kvinder igen vil rejse sig i protest.
Donald J. Trump har vundet en overbevisende sejr ved det amerikanske valg, og han lover ”fred og velstand” til hele folket. Men er man kvinde, er der ifølge lektor i amerikanske studier ved Aalborg Universitet, Marianne Kongerslev ikke noget at fejre.
"Jeg tror helt klart, resultatet er bedre for hvide mænd end for alle andre i systemet," siger hun i ALT for damernes podcast ”Skål Søster”.
"Det eneste positive for amerikanske kvinder er, at medmindre der sker noget katastrofalt, så er det sidste gang, Trump kan stille op. Men på den anden side, så findes hans ideologi og diskurs allerede ude i samfundet. Hans arvtager J.D. Vance vil unægtelig fortsætte den samme linje."
Men ”peace and prosperity” er vel godt for alle – også for kvinder?
"Ja, men det føles næsten som en hån, når man ved, at Vance står i kulissen og har nogle meget reaktionære idéer om familieformer, kvinder og børn, siger Kongerslev med henvisning til den kommende vicepræsident, der har kaldt abort for ”mord” og tidligere har været modstander af indgrebet selv efter voldtægt og incest. Han har i valgkampen foreslået, at forældre med børn bør have flere stemmer ved valg end barnløse, fordi man ifølge ham ikke har ”direkte aktie” i landets fremtid, hvis man ikke har sat børn i verden."
Kamala Harris forsøgte at mobilisere de kvindelige vælgere ved at slå på, at det er Trump, der står bag afskaffelsen af den forfatningsmæssige ret til abort.
Men da det kom til sagen, stemte hele 47 procent af de amerikanske kvinder alligevel på ham.
Blev betydningen af retten til at bestemme over egen krop simpelthen overvurderet?
"Det handler om, at folk hellere vil stemme på noget, der har med økonomi at gøre og måske føler, at abortspørgsmålet ikke er relevant for dem. Men de glemmer, at der er en sammenhæng: Hvis man for eksempel er kvinde, som er blevet nødt til at få et barn, man ikke har råd til, begrænser det ens økonomiske muligheder og råderum fremover. Man kommer til at tjene mindre og have problemer med at få barnet passet, der er mange forskellige økonomiske aspekter for den enkelte ved at sidde med et barn, man ikke har råd til," siger Kongerslev.
Da Trump vandt over Hillary Clinton i 2016, rejste der sig en protestbevægelse mod ham og hans kvindesyn. Dagen efter hans indsættelse i Det Hvide Hus afholdtes The Women’s March, hvor millioner af kvinder rundt omkring i USA iklædte sig pink pussy-hatte, der blev et symbol på modstanden mod hans grove, nedladende kommentarer om kvinder.
Da der to år efter, var midtvejsvalg, blev et et rekordstort antal kvinder valgt ind i Repræsentanternes hus.
Nu håber Marianne Kongerslev, at kvinderne endnu engang vil rejse sig op af skuffelsens aske.
"Der er en apati nu, der ikke var der tidligere, og den skal man kæmpe imod. Jeg prøver at være optimist og tænke, at det kan godt lade sig gøre at mobilisere en protest, men det må være op til de amerikanske kvinder at finde ud af, hvordan den protest skal se ud," siger hun.