Hircano Soares Alfarano og kæresten til venstre og Daniel Kruse Saugstrup til højre.

Prævention til mænd: "Det er vigtigere, min kæreste har det godt, end jeg har hår på hovedet.”

Hormonel prævention til mænd er muligvis snart på vej - inden det er kommet på markedet, har det dog allerede vakt debat. Daniel Kruse Saugstrup og Hircano Soares Alfarano er enige om, at mænd bør påtage sig et større ansvar for at beskytte sig mod graviditet.

I fremtiden bliver det måske muligt for mænd at komme på hormonel prævention.

Det beretter blandt andet CNN, der skriver, at et forskerhold fra USA siden 2005 har arbejdet på en gel, der skal gøre det muligt for mænd at beskytte sig mod at gøre en kvinde gravid. 

Selvom man stadig ikke ved, hvornår produktet lanceres, har emnet allerede vakt debat – og den snak har 23-årige Hircano Soares Alfarano og 29-årige Daniel Kruse Saugstrup blandet sig i på det sociale medie TikTok.

De mener begge, at det giver god mening, at mænd kommer på prævention.

”Normalt blander jeg mig ikke i samfundsdebatter, men jeg blev nødt til det her. Flere unge mænd har sagt, at de nok ikke vil bruge gelen, fordi den kan have indvirkninger på deres krop – og man kan jo ikke bebrejde dem. De er vokset op med en kulturel norm, der siger, at det er kvinden, der har ansvaret for at beskytte sig mod en graviditet,” siger Daniel Kruse Saugstrup og fortsætter:

”I flere årtier har kvinder fået trukket ned over hovedet, allerede fra de tidlige teenageår, at det er dem, der skal beskytte sig mod en graviditet. Jeg har tre søstre, og da de begyndte at interessere sig for det andet køn, blev p-piller nævnt. Jeg synes, vi skal blive mere bevidste om, at mænd er lige så ansvarlige for prævention som kvinder, og at ansvaret ikke bør ligge hos kvinderne alene."

Hvordan fungerer den nye gel?

  • Manden skal smøre en gel på sine skuldre hver dag, og det vil med tiden nedsætte sædproduktionen.
  • Gelen har et hormon i sig, der nedsætter produktionen af testosteron, så der lige præcis er nok i kroppen til at opretholde basale ting som muskelmasse og sexlyst, men ikke nok til at producere nok sædceller til at gøre en kvinde gravid.
  • I sæd er der mellem 15- og 200 millioner sædceller per millimeter, og studiet har vist, at hvis man har mindre end en million sædceller per milliliter, så kan man ikke gøre en kvinde gravid – og det er netop dette, den nye gel kommer til at gøre.
  • I studiet opnåede 86% af mændene resultater efter at have brugt gelen i 15 uger. For nogle kunne man allerede se resultater efter fire ugers brug.
  • Hvis en kvinde glemmer at tage en p-pille en dag eller to, kan hun risikere at blive gravid. Men med gelen derimod, tager det mellem otte og ti uger for at få en mands sædkvalitet op til normalen igen. Præventionsformen er derfor, efter sigende, mere sikker end andre hidtil.
  • Bivirkningerne kan være tør eller olieret hud, hårvækst eller hårtab, mindsket eller øget sexlyst og humørsvingninger.

Kilde: CNN

Bivirkninger skal sættes i perspektiv

Da 23-årige Hircano Soares Alfarano mødte sin kæreste, var hun på p-piller. Han blev nysgerrig på, hvilken indvirkning pillerne kan have på hendes krop, så han satte sig for at undersøge det.

"Da jeg satte mig ind i, hvilke bivirkninger, der kan være ved p-piller, blev jeg virkelig overrasket, og jeg bad faktisk min kæreste om at stoppe på dem. Ud over de mest kendte bivirkninger såsom vægtøgning, humørsvingninger og øget risiko for blodpropper, så læste jeg også, at der i nogle piller er så mange hormoner i, at de kan lægge en dæmper på følelsesregisteret. Jeg synes, det er vildt, at vi mænd ikke ved mere om det."

Det er dog ikke kun i hormonel prævention til kvinder, der kan være bivirkninger. Det vil der også kunne  være i den gel, der i fremtiden kan bruges af mænd. Her er der tale om tør eller olieret hud, hårvækst eller hårtab, mindsket eller øget sexlyst og humørsvingninger. 

Mænd kan også opleve en ændring i deres mentale tilstand, når de kommer på præventionen, men efter sigende ikke i nær så høj grad som kvinder, hvor nedtrykthed og depression kan være en bivirkning ved brug af p-piller og hormonspiral. 

”Når unge mænd bliver spurgt, om de vil bruge gelen, siger de selvfølgelig nej tak, fordi de hører, at der er bivirkninger. Men vi bliver nødt til at se det i et større perspektiv. Hvis jeg får at vide, at mine bivirkninger kan blive færre og mere ubetydelige end min kærestes, vil jeg da hellere være den af os, der er på prævention,” siger Daniel Kruse Saugstrup og fortsætter:

”Bivirkninger som olieret hud og hårtab er jo selvfølgelig ikke særlig fedt, for det går ud over mit udseende og min person udadtil. Men hvis man stiller de ting op mod kvindernes bivirkninger såsom risiko for blodpropper eller brystkræft, er det jo vigtigere, at min kæreste har det godt, end  jeg har hår på hovedet.”

Hircano Soares Alfarano har de samme tanker som Daniel.

”Generelt synes jeg, at man skal være påpasselig med medicin og andre præparater. Men hvis det står mellem, at min kæreste skal være på p-piller eller hormonspiral, eller om jeg skal tage en præventiv gel, vil jeg hundrede procent være den, der beskytter mig,” siger han.

Viden om kvinders cyklus

Begge mænd tror, at vi kan få en mere nuanceret snak om prævention, hvis mænd generelt får en større grundlæggende forståelse for kvinders cyklus.

”Jeg har altid haft en nogenlunde forståelse, fordi jeg er vokset op i et hjem med mange kvinder, men jeg har kammerater i dag, der ikke forstår deres kæresters ”system”. Og det kunne jo være fint, hvis unge mænd blev sat mere ind i, hvad der egentligt foregår i kvinders kroppe – for så vil de også have en større forståelse for, hvilke risici de er udsat for, når de tager p-piller eller har en spiral,” siger Daniel Kruse Saugstrup.

Hircano Soares Alfarano er helt enig.

”Vi mænd har brug for at blive lært op i kvindekroppen, og det er ikke vores egen skyld, at vi ikke ved særlig meget om det. Det er hele måden, vores samfund er skruet sammen på. Vi lærer ikke nok om hormonel prævention og dets indvirkning på kvinder i seksualundervisning, så når vi kommer i parforhold, regner vi lidt med, at kvinderne påtager sig ansvaret,” siger Hircano og fortsætter:

”Jeg tror også, at vi skal have en samtale om, hvordan vi ser på sex, og mænd skal være bedre til at tænke over, at sex ikke bare handler om deres nydelse. Der er mange mænd, der ikke gider at bruge kondom, fordi følelsen under sex bliver anderledes, og så er det jo nemmest for dem at lade kvinderne beskytte sig. Men det kan have ret store konsekvenser for deres helbred.”

Daniel Kruse Saugstrup synes også, at vi skal ændre måden at snakke om prævention på i samfundet.

”Det kan virke skræmmende for nogle mænd, at der snart kommer en gel, fordi vi ikke ved nok om den endnu. Men jo mere, vi snakker om det, jo mere ansvar kommer vi mænd til at tage på os. Det er jo en hel kultur og tankegang, der skal ændres,” fortæller han.