Hun leder efter Københavns bedste kanelsnegle
Camilla Stemann Jensen står bag bloggen Copenhagenbyme.com, hvor hun poster inspirerende opskrifter på sunde hverdagsretter, anbefalinger til alternative oplevelser og spisesteder i den danske hovedstad. Bloggen bugner af lækre madbilleder fra Camillas egne kreative tryllerier i køkkenet, men også fra nogle af byens bedste restauranter. Her giver hun sit bud på Københavns bedste, gemte skatte, og så får du også bloggerens egne favoritopskrifter serveret. Bon appetit!
Hvad gør din blog unik?
- På Copenhagenbyme fortæller jeg om de små perler i København, som måske ikke altid får så meget opmærksomhed – på trods af at de til fair priser leverer kvalitet og gode budskaber. Jeg forsøger i højere grad at beskrive stemninger og følelser relateret til stederne frem for at fokusere på detaljeret baggrundsinformation og fakta. Men måske vigtigst af alt tager jeg også København med indenfor og omfortolker de indtryk, som byen giver mig, hjemme i mit eget køkken.
Hvad er dine bedste tips til en alternativ dag i København?
- Start dagen på Hjertepladsen/Victor Borges Plads, hvor ”Hos Fischer” hver weekenden serverer en skøn "Colazione" bestående af en croissant, skinke, ost, lidt frugt og perfekt tilberedt røræg. Der er en helt speciel afslappende og ferieagtig stemning, og hvis solen er fremme, er det et perfekt sted at nyde dens stråler under den italienske morgenmadsceremoni. Når energidepoterne er fyldt op kan du tage cyklen til Botanisk Have. En naturlomme midt i byens mylder. Når regnen siler, er drivhusene det perfekte skalkeskjul, og når solen bager, er haven det rene afslapningsparadis. For et bymenneske er det voldsomt alternativt at udforske kæmpeåkander, tropiske nytteplanter som ingefær, kardemomme og kakaobønner, skrigende røde sommerfugle og smukke udsigter.
- Den alternative frokost fås hos den lille vegetariske darling ”Café N” på farverige og mangfoldige Blågårdsgade. Deres ”Café N tallerken” bugner af gode og friske vitaminer i form af spændende salater, en sprød vegetardelle og både hummus og tzatziki som tilbehør. Inden turen fortsætter videre i byen, så tag lige et smut forbi ”Vinhanen” et stenkast derfra og få down-to-earth-vinbaren til at fylde en af deres flasker med eget logo med rosévin fra tønde og tag den med dig til Bibliotekshaven. Et uspoleret pusterums-spot i det inderste af indre by, som jeg gerne går en omvej for at gå igennem. Får du lyst til kaffe, så smut forbi ”Café Nutid” på Sankt Peders Stræde, der er en "non profit" café, hvor alt overskud går til klodens fattigste.
- Og så kommer højdepunktet, bogstaveligt talt: middag i ”Tårnet” på Christiansborg, som er forholdsvis nyåbnet. Ikke nok med at du heroppe finder et stilfuldt lokale med imponerende udsigt midt i magtens centrum, er maden i den grad også besøget værd. Hvis det ikke er blevet alt for sent, kan du slutte af med en kølig drink på Borgens nabo ”Kayak Bar”, som ligger helt nede ved kanalerne, der byder på tropisk sommerstemning og palmer midt i byen.
Hvilke københavnske restauranter kan du anbefale?
- Jeg er stor fan af Cofocos restauranter, og især ”Spuntino” har imponeret mig, fordi de kræser for grøntsagerne og leverer fem spændende retter til en fair pris. Hos ”Restaurant Kjøbenhavn” har jeg fundet kroppen til byens sjæl, ”Famo 51” er en italiensk perle på Vesterbro, ”Beau Marché Café à Vins” bringer fransk stemning og chévre til København, ”Al-Diwan” leverer indiske lækkerier af høj kvalitet på trods af turistfælde-look, ”The Red Box” får mig til at ændre syn på og smag for kinesisk mad, og ”Paludan Bogcafé” er min hverdags-darling nummer et. Jeg har været der utallige gange, og de leverer bare altid.
Hvilke tre retter fra din blog er dine favoritter?
- Det må være sund, mørk drømmekage, vaffeltoast a la Joe and the Juice og porretærte med bund af kylling. (Find opskrifter ved at klikke på linket).
Hvad synes du om al den fokus på sundhed og slankekure, der dominerer samfundet for tiden? Kan det også tage overhånd?
- Ja, det synes jeg helt sikkert, det kan. Jeg er livsnyder med stort L og mener ikke, nogen i verden bør tage ting ud af deres liv, som gør dem glade. Ofte spiser jeg en kage eller noget chokolade, der smager så godt, at jeg tænker; ”det her gør noget godt for mig”. Hvis man ikke får den følelse og ikke sætter pris på det, synes jeg til gengæld, man skal lade være med at spise det.
Hvilke andre madblogs følger du selv?
- Maria fra ”Vanløse Blues”, som har et bankende grøntsagshjerte og tonsvis af forslag til måder at kombinere de farverige sager på. ”Twin Food”, som balancerer mellem sundt og usundt på en meget inspirerende måde. ”The Food Club”, fordi Ditte laver søde sager af naturlige ingredienser, og chokoladedronningerne Anne Au Chocolat og Maja Chocolat, som tager smukke billeder.
Hvad er din største guilty pleasure?
- Kanelsnegle. Ikke dem lavet af wienerbrødsdej, men af ”bolledej”. Og så med en masse snask selvfølgelig. Og chokoladeglasur. Jeg har i noget tid været i gang med at finde Københavns bedste, og det er slet ikke så let endda, men jeg arbejder på sagen!