Sådan vælger du den rigtige motion til dit barn
Dit barn får meget mere end motion ud af sin sport, især hvis I vælger noget, der passer til juniors temperament og evner. Bliv klogere her, før I vælger.
Hvis dit barn er i børnehavealderen, er det måske nu , du begynder at overveje, hvilken sport junior skal gå til. Du kan selvfølgelig vælge fodbold eller svømning, fordi det er fars og mors foretrukne sportsgrene, men du kan også afprøve, hvilken sport der passer bedst til dit barns temperament og evner.
"Børn må meget gerne eksperimentere lidt med forskellige sportsgrene, inden de finder den rigtige. Men du skal ikke vente for længe. Sport er en meget gavnlig socialisering for børn, der gerne må starte så tidligt som muligt, gerne allerede i fire-fem-års-alderen," siger psykolog Jakob Freil.
LÆS OGSÅ PÅ Voresborn.dk: Guide til motion med dit barn
Jakob Freil har arbejdet med børn og sport i mange år på flere niveauer. Han har blandt andet arbejdet for Team Danmark og undervist i sportspsykologi på Aarhus Universitet. Ifølge ham kan sport deles op i kategorier, og du kan altid finde en kategori, der passer til lige præcis dit barn.
Fodbold er en kaossport
Først og fremmest er det vigtigt at tænke på, hvor mange deltagere der er i de forskellige sportsgrene, når du skal finde en sport til dit barn.
Fodbold har 22 spillere på banen, hvor der i tennis kun er to eller fire. For nogle børn er 21 andre børn alt for mange at forholde sig til på én gang, og så er fodbold ikke noget for dem.
Desuden har spillere i både fodbold og håndbold typisk meget tæt fysisk kontakt med hinanden, og det kan virke voldsomt, hvis dit barn har det bedst med lige at observere en situation, inden han kaster sig ud i den.
LÆS OGSÅ på Voresborn.dk: 10 sjove lege - for mor også!
Ifølge Jakob Freil hører fodbold, håndbold og basketball til i kategorien 'kaossport'. Kaossport er sportsgrene med stor fysisk kontakt, og hvor det ikke er så let at forudsige, hvad det er, man skal lære.
Fri leg eller faste rammer
Det gælder både om at løbe hurtigt, hoppe højt, drible med bolden og gribe bolden. Oveni kommer så den taktiske forståelse af spillet. Det kan være svært for børnene at forstå præcis, hvad de skal gøre for at blive bedre.
Nogle børn befinder sig fint med det og tonser bare på. Typisk de samme børn, der befinder sig godt med fri leg i børnehaven.
Andre er mere analyserende og har brug for klare rammer i stedet for kaos, det er de børn, som elsker faste aktiviteter i børnehaven, hvor de voksne leder slagets gang.
LÆS OGSÅ: 7 trin til at gøre junior mere social
Men husk på, at selv om dit barn måske ikke trives med store grupper eller meget frie rammer som femårig, udvikler børn sig, og måske har dit barn det anderledes med det som syvårig og vil kunne komme til at elske fodbold eller håndbold i den alder.
Læs resten af artiklen på næste side...Hvis fodbold og håndbold virker for kaotisk til dit barn, så er tennis og badminton dog også sportsgrene, der dyrkes som en slags holdsport for børn.
Her er der bare mindre hold, og hvis børnene skal spille sammen med andre, er de to og to. Holdene er adskilt af et net, og der er ingen fysisk kontakt, hvilket mange børn synes bedre om.
Desuden er det meget klart, hvad man skal lære for at blive dygtig. Man skal slå til en bold med en ketsjer en hel masse gange.
LÆS OGSÅ på Voresborn.dk: Gør fritidsaktiviteten til en succes
Det gælder for tennis og badminton, men for eksempel også for svømning og ridning, at der er mindre tæt fysisk kontakt med andre børn, og det kan virke mere overskueligt for nogen.
Individuelle idrætsgrene er sociale
Det sociale er i høj grad til stede, selv om disse idrætsgrene er individuelle. Der er socialt samvær i klubberne, hvor dit barn lærer de samme færdigheder, som de små Messi'er på fodboldbanen.
Det er mindst lige så vigtigt for dit barn som selve motionen, understreger psykologen.
"Rigtig mange mennesker snakker om det fysisk sunde ved at dyrke sport. I al sport er den fysiske sundhed rent faktisk en sidegevinst. Det er meget mere det psykiske og det sociale, der er den interessante gevinst for børnene selv."
LÆS OGSÅ på Voresborn.dk: Motion styrker børns indlæring
Når børn går til holdsport, lærer de at indgå i alle typer fællesskaber og at acceptere, at forskellige fællesskaber har forskellige regler, som de måske ikke selv er herre over. Det er en meget vigtig ting at kunne.
Børn lærer at håndtere modgang
"Børn lærer, at det ikke altid er dem selv, der skal være forrest i en gruppe, for at den kan fungere. De får en robusthed, der lærer dem at håndtere modgang som en naturlig del af deres udvikling," slår Jakob Freil fast.
Du skal ikke vente for længe med at melde dit barn til sport. Det er nemmere for ungerne at komme med, hvis de starter sammen med de andre, og det er ofte allerede i fire-fem-årsalderen. Dog er det vigtigt, at du hele tiden lytter til dit barn. For det er ofte gennem sport, at dit barn er mest sårbart.
"Børn lærer med kroppen. Det at møde folk med kroppen som centrum er den bedste måde at lære nyt på, men også den mest sårbare," understreger Jakob Freil. Ifølge ham er det psykisk sundt at dyrke holdsport for dem med de rette færdigheder.
For dem, der ikke har de rigtige færdigheder til for eksempel fodbold, kan det være angstprovokerende at blive tvunget til noget, de ikke er gode til. Derfor er det vigtigt, at børn deltager i en holdsport, der matcher deres færdigheder og personlighed.
Af: Kristian Peter Sjøgren, Vores Børn Sund Familie