Donald Trump Joe Biden

Kvinder, klima og indvandring: Her er de største forskelle på Trump og Biden

Er det reality-stjernen og byggematadoren Donald Trump, der bliver genvalgt? Eller den snart 78-årige tidligere vicepræsident, Joe Biden, der tager sejren? Det spørger alle sig selv om i det historiske valg.

Fortsætter ”Trump-showet” de næste fire år, eller vil Demokraternes sår fra sidste præsidentvalg blive helet med en sejr til snart 78-årige Joe Biden?

Det er det helt store spørgsmål, som alle lige nu gisner om – men som ingen rigtig tør svare på – efter den amerikanske reality-stjerne og byggematadors choksejr ved præsidentvalget i 2016.

ALT.dk har talt med Jørn Brøndal, professor ved Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet og ekspert i amerikansk præsidentvalg og indenrigspolitik, om, hvordan USA vil komme til at se ud de næste fire år med henholdsvis Donald Trump og Joe Biden i spidsen.

Og én ting er sikkert; Valget vil uden tvivl gå over i historiebøgerne, for de to mænd har meget forskellige visioner for verdens største supermagt.

”Mange amerikanere og også resten af verden opfatter det her som et skæbnevalg. Det handler om USA’s sjæl,” lyder det fra Jørn Brøndal.

”Hvis Trump vinder, vil det være det hvide og stærkt religiøse USA, der stemmer på ham. Og det er måske deres sidste udkald, for sagen er, at USA er under kraftig demografisk forandring, hvor den hvide befolkning ifølge beregninger vil udgøre et mindretal i 2045. Allerede nu udgør de – minus latinoer – halvdelen af befolkningen i fem stater. Derfor vil det her blive et slag for den trængte, hvide befolkningsgruppe. Hvis Biden vinder, vil det være udtryk for, at det USA, der er spraglet og handler om indvandrere, kvinder og afroamerikanere, latinoer, asiater osv., har vundet. Det inklusive USA.”

De vigtigste forskelle

Selvom valget i USA er komplekst og ikke kun et spørgsmål om, hvem der bosætter sig i Det Hvide Hus, men bl.a. også hvilken partifarve, som Kongressen – det sted, hvor lovene blive vedtaget – får på den anden side af valget, er der nogle områder, hvor professor Jørn Brøndal vurderer, at de største skel vil ses.

Her er ifølge Brøndal de vigtigste forskelle, USA kommer til at se, hvis henholdsvis Trump eller Biden tager valgsejren:

Hvis Donald Trump vinder…

Coronavirus

”Den linje, vi har set de sidste fire år, fortsætter. Det vil sige, at det ikke er sikkert, at der kommer et mere koordineret angreb på coronavirus. På et eller andet tidspunkt kommer der en vaccine, men det bliver ikke sådan, at man forsøger sig med en national samlet strategi overfor pandemien. Det er en vigtig ting.”

Økonomisk vækst

”Økonomisk vækst vil blive sat højere end grøn omstilling. Det vil sige, at vi ikke skal regne med nogen former for initiativer overfor menneskeskabt globalopvarmning og den slags ting. Vi skal regne med, at Trump og republikanerne vil gøre, hvad de kan for at fortsætte den linje, hvor det handler om at få arbejdsløsheden ned. Og hvor det handler at sætte gang i det økonomiske lokomotiv så meget som overhovedet muligt.”

Indvandring

”En hård linje overfor indvandring vil fortsætte. Det er ikke sikkert, at Trump vil få gennemført stor lovgivning på det område, for det lykkedes ikke de første fire år, men en rimelig kontant linje vil blive fastholdt overfor illegal indvandring og grænsen til Mexico. Der vil ikke blive gjort meget for at åbne op for en mere traditionel, amerikansk retorik omkring, at USA er en multikulturel nation, hvor der er plads til mange.”

Skat

”Trumps hovedmantra er: Ned med skatterne. Lavere skatter giver økonomisk vækst og giver større samfundskage og flere indtægter til staten.”

Kvinder og ligestilling

”Hvis Trump vinder, har vi en situation, hvor en mand, der er blevet afsløret i at sige ”Grab them by the p*ssy” i en video, stadig er præsident. Det sker på et tidspunkt, hvor #metoo-bevægelsen står meget, meget stærkt, og at man så alligevel vælger en mand, som anses for at være sexistisk og grov i sin retorik omkring kvinder, som præsident, kan skabe en række problemer.

Han har også fået en Højesteret, hvor tre ud af ni dommere er nomineret af ham – og hvis nu abort kommer op i Højesteret, og der komme flere restriktioner, eller de ophæver det, som har eksisteret siden 1973, så får vi også ballade. Så bliver der store protester – ikke mindst fra kvindelige aktivister.”

Hvis Joe Biden vinder…

Coronavirus

”Hvis Biden bliver valgt, vil der være betydeligt mere fokus på at forsøge at samarbejde med epidemiologer og andre omkring coronavirus. Der vil blive gjort mere for at lave en samlet national strategi om, hvor man midlertidigt skal lukke ned, og man vil signalere mere respekt for videnskaben omkring Covid-19 og brugen af mundbind og den slags.”

Økonomisk vækst

”Der skal ske en grøn omstilling, der skaffer nye, grønne arbejdspladser. Han taler om en plan, hvor man over fire år vil bruge 2 billioner dollars – 2 tusinde mia. dollars – på en grøn vækstplan. Det handler om, at inden 2035 skal amerikanske kraftværker være CO2-neutrale, og inden 2050 skal den amerikanske samfundsøkonomi som helhed være CO2-neutral.”

Indvandring

”Biden og Demokraterne er mere åbne overfor ideen om, at USA er en multikulturel nation. De fleste latinoer og afroamerikanere stemmer demokratisk – og Biden er i sin retorik mere åben overfor dem. Han taler bl.a. om, at de ca. 11 millioner illegale indvandrere, der findes i USA, ikke skal smides ud eller udskammes. De skal anvises en pragmatisk, forsigtig vej frem, så de kan komme frem i lyset og i sidste ende få statsborgerskab. Også her er der markant forskel på de to præsidentkandidater.”

Skat

”Bidens mantra er: De fleste skatter skal ikke op, men selskabsskatter skal måske op, og de allerrigeste amerikanere skal beskattes hårdere.”

Kvinder og ligestilling

”Biden er en gammel mand. Han bliver 78 år i denne måned og vil, hvis han bliver præsident, være ældre, end da Ronald Reagan gik af som præsident. Han har en kvindelig vicepræsident, Kamala Harris, som kan blive USA’s præsident, hvis han går af før tid. Hos Demokraterne signalerer man klart noget med både køn, race og etnicitet ved at nominere Kamala Harris (der er den første sorte kvindelige vicepræsident, red.). Biden har hele tiden sagt, at det ville blive en kvinde, han nominerede, så hos Demokraterne spiller ligestilling en rolle.”

Uro – uanset hvem der vinder

Det er dog endnu uforudsigeligt, hvad der kommer til ske efter det historiske valg i dag, mener Jørn Brøndal.

Men uanset hvilken kandidat der vinder, kommer vi til at se protester på tværs af USA, lyder det fra professoren.

For det USA, der går til valg i dag, er polariseret, og folk er klar til at kæmpe for det, de tror på.

”Jeg tror, at stemningen er så polariseret i dag, at dem, der ikke får magten, vil ytre sig negativt. Vi har en situation, hvor mange mennesker er oppe at køre – dels over polariseringen, men også over et år, der startede med en Rigsretssag mod præsidenten, en pandemi og så en økonomisk nedtur… Alt det gør, at folk er oppe at køre,” siger Jørn Brøndal og uddyber:

”Hvis Trump vinder, vil det – groft sagt – være Black Lives Matter-typerne og kvinderne, der vil demonstrere. Især hvis der er en følelse af, at han har snydt sig til en valgsejr eller har fået langt færre stemmer end Biden. Hvis Biden vinder, kan man godt forestille sig, at Trump-tilhængerne – højrefløjstyperne – går på gaden. Vi har allerede set sammenstød mellem de to grupper, så der er potentiale for uro, uanset hvem der bliver præsident.”