Vivi og Lars

Vivis verden blev knust: Nu har glæden fundet vej

Da Vivi og Lars mødtes, kom kærligheden totalt bag på dem. Vivi troede aldrig, hun kunne føle sig glad igen, efter at hun i 2010 mistede begge sine børn. Lars havde også ømtålelige ting med sig. Men det, der skete, er en dyb glæde, som stråler ud i deres liv og nu også en fælles café.

De bor i Vivis gamle lejlighed i Frederikssund. Fra altanen er der udsigt til kirken med kirkegården, hvor Vivi tit er.

Samtidig er der ikke mange skridt hen til Hos Vivi Café og Smageri, som er blevet et fælles brændpunkt og hjerteanliggende.

Hvis nogen havde tegnet det kort over Lars og Vivis nuværende liv for ti år siden, ville de ikke have troet det. For da de mødtes for snart otte år siden, kom kærligheden mere end bag på dem, og den har også gjort sine underværker.

"Jeg har stadig mørke og tunge dage. Sådan bliver det ved med at være," siger Vivi, der på "den værste tirsdag i verden" mistede begge sine to børn, 18-årige Bjørn og 15-årige Heidi, ved en trafikulykke i november 2010.

Hun tager fat i sin mands brede hånd, og blikket lysner.

"Samtidig er mit liv blevet bedre, end jeg på nogen måde dengang havde drømt om, at det kunne blive igen."

Både 55-årige Vivi Petersen og 59-årige Lars Høgh-Hansen kan sige, at de sammen er blevet "lykkelige på den nye måde". Det er et udtryk, som Vivi har hørt fra en veninde, hvis barn også ligger på kirkegården. Vivi og Lars har taget det til sig, for de synes, det indrammer Vivis og deres liv: Alt er forandret, men glæden har alligevel fundet vej.

En favnfuld roser

I august 2015 havde de begge oprettet en profil på en datingside på internettet. Ingen af dem forventede at finde mere end en ven at mødes med. Men livet ville det anderledes.

"Da jeg mistede mine børn, havde jeg en kæreste. Men min verden var jo knust, og min kæreste og jeg sørgede på hver vores måde, og det holdt vores forhold ikke til. Han var utrolig omsorgsfuld og nærværende i tiden efter, og det evnede jeg ikke at tage imod. Men vi forblev heldigvis rigtig gode venner, og det sidste, han gjorde, var at skubbe mig af sted til en psykolog," fortæller Vivi.

"Da jeg oprettede datingprofilen, havde jeg lige afsluttet psykologen og havde fået nogle anvisninger til at prøve at blive lykkelig på den nye måde. Jeg havde bare svært ved at tro på, at det ville være muligt."

Lars og Vivi skrev sammen et par måneder, før de mødtes på en café. Her aftalte de, at de hver især havde en halv time til at fortælle deres personlige historie, for også Lars havde en tungere bagage.

"Jeg boede i Hørsholm med kone og tre børn og var aktiv i lokalpolitik i mange år," fortæller Lars.

"Jeg havde et konsulentfirma, og under finanskrisen kom der en stor økonomisk nedtur, som tog flere ting med sig."

Lars lukkede firmaet og blev desuden skilt og stoppede i politik, så "alt lukkede og slukkede på én gang", som han siger. Det var en hård omgang, også med stor selvransagelse, og han havde ikke drømt om, at der kunne komme en ny begyndelse for alvor. Men da han mødte Vivi på cafeen, havde han alligevel taget en favnfuld røde roser med.

"Det havde jeg ikke forventet," siger Vivi og smiler.

"Men det var jo meget romantisk. Vi snakkede, og vi snakkede, og vi snakkede. Jeg syntes, at Lars var meget nem at tale med."

Efter to en halv time gik de hver til sit. Og efter et par måneder med jævnlige møder kom følelserne bag på Vivi.

"Jeg kunne mærke, at jeg var brændt en lille smule varm," siger hun.

Men Lars var ikke klar til at kalde sig "kærester". Han blev med sine egne ord lidt forvirret i starten og prøvede faktisk at trække sig lidt.

Sjælevenner

Efter godt et halvt år skulle Vivi besøge en veninde i Dubai. I den uge ville hendes datter have haft fødselsdag, og Vivi besluttede, at hun den dag ville se solen stå op fra verdens højeste bygning.

"Det var så tæt på hende, jeg kunne komme, og det ville jeg glæde mig til, som Vivi så smukt tænkte."

"Da jeg kom ned, havde Lars skrevet en mail. "På den her dag skal du da have en mail fra din kæreste", skrev han, og jeg studsede over, at det var da et underligt ord, der stod der."

Vivi smiler igennem en tåre. Fra den dag har Heidis fødselsdag både været en svær sorgens dag og også den nye kærligheds dag. Det, Lars kan, har været fuldstændig skelsættende for hende, siger hun og ser over på ham:

"Du kan godt stå ved siden af mig, når jeg er ked af det. Du kan godt gå ved siden af mig, når mine skridt er meget tunge. Og du forstår, at selv når vi er omgivet af glade mennesker, så kan det stadig bare være tomt nogle gange."

I et opslag på facebook for deres cafe kaldte Vivi dem på Valentinsdag i år for "turtelduer". Lars kalder dem også sjælevenner. For de da mødtes, fik de ret hurtigt en fornemmelse af, at de tænker de samme ting på samme tidspunkt, fortæller han.

Parret blev gift i maj 2018 på Vikingebroen i Frederikssund. Midt i den smukkeste lysegrønne maj, og sammen med to af Lars' tre børn, som Vivi glæder sig meget over.

For to år siden realiserede de en stor fælles drøm, da de åbnede cafeen Hos Vivi sammen. Næsten alt i cafeen har en historie og en bagtanke. Og madlavning, bagning og menneskeligt samvær er varme fællesnævnere. For mens Lars i mange år lavede mad til private fester som "kogemand", så lavede Vivi ofte kager til folks fester. Det elskede de. Og det var blevet vigtigt at realisere drømmene.

"Jeg har lovet mig selv at leve det liv, mine børn ikke fik lov til at leve. Og egentlig handler det så bare om at leve sit liv helt og fuldt og at gøre de ting, der står på drømmelisten. Det er derfor, vi to nu står her i vores café," siger Vivi.