Womenomics

Ny megatrend giver kvinder magten

Kvinder får højere uddannelser, hiver store lønningsposer hjem hver måned og står for 80% af familiens købsbeslutninger. Virksomheder har endelig fået øjnene op for det store, feminine forretningspotentiale og øver sig nu i at tænke som kvinder. Fænomenet ”Womenomics” er udpeget som en megatrend, der vil revolutionere forretningsverdenen, og er så småt ved at slå igennem i Danmark.

”Who runs the world? Girls!” synger Beyoncé. Og det er ikke helt ved siden af. For faktum er, at kvinder uddanner sig som aldrig før, får flere penge mellem hænderne og træffer – direkte og indirekte – op mod 80 procent af familiens købsbeslutninger. Alt det gør kvinder til en væsentlig faktor som både kunder, medarbejdere og lederpotentiale og ikke mindst en faktor, som erhvervslivet kan spinde guld på. Fænomenet kaldes ”womenomics”, og i udlandet har begrebet allerede gået sin sejrsgang et par år, mens de danske virksomheder kun i lille grad har forstået at udnyttet kvinders store, økonomiske potentiale.

Anne-Mette Michaelsen er medstifter af House of Womenomics – det første internationale videnshus i Skandinavien med hovedfokus på womenomics – og kalder det nye fokus på kvinder og økonomi for ”en arbejdsmarkedsrevolution med kæmpe konsekvenser”.

– Det er ikke bare en lille hyggelig ting, der sker nu. Alt tyder på, at kvinder i løbet af de kommende årtier kommer til at overtage verden, kvinder vil overhale mænd på alle områder, der er et kæmpe pres for at få kvinder frem i ledelse – det kan kun gå én vej. Selvom vi lige nu taler mest om ligestilling, og om at kvinder ikke kommer til tops, må man konstatere, at den store, brede masse af kvinder i stigende grad tjener deres penge selv, og det gør dem mere og mere kapitalstærke, siger Anne-Mette Michaelsen.

Hun mener, at mange af landets virksomheder hidtil har haft skyklapper på, når det kommer til kvinder:

– Erhvervslivet har i høj grad overset, hvor stor økonomisk indflydelse kvinder har. Især i mandebrancher, hvis produkter er baseret på teknik og gadgets, har produktudviklingen og markedsføringen været udviklet af mænd, til mænd og for mænd. Og selvom man ved, at kvinder eksempelvis også køber biler, så har man simpelthen overset dem, siger Anne-Mette Michaelsen, der næste år udgiver bogen ”Tænk som en kvinde – og tjen flere penge!” sammen med Benja Stig Fagerland.

LÆS OGSÅ: Sådan booster du opsparingen

Don’t think pink

Selvom fænomenet om at tænke kvinder ind i forretningsstrategien langsomt er ved at vinde indpas i de danske virksomheder, ændrer det ikke på, at det primært er mænd, der sidder som projektstyrere på landets reklamebureauer, og det påvirker slutresultatet, mener Anne-Mette Michaelsen.

– Mænds præferencer gennemsyrer hele erhvervslivet, og mange brancher kommunikerer – måske helt ubevidst – til mænd både med ord og visuelt. Mænd tiltrækkes af firkanter, rene linjer og mørke farver. Kvinder kan godt lide farvespil, forskellige typografier og glade ansigter. Det hænger sammen med, at kvinderne samlede bær i stenalderen, vi er meget mere farveorienterede, end mænd er. Så vil en hjemmesidde også kommunikere til kvinder, er det vigtigt at have en farveglad, lækker hjemmeside, som man kan ”plukke af”. Her kunne eksempelvis de danske banker lære en hel masse, deres ofte simple, marineblå universer kalder primært på mænd, siger hun.

Men alt med måde. Også feminine farver. Det måtte computergiganten Dell erkende, da de for et par år siden præsenterede serien ”Della”, der bød på laptops i skrigende pink, og som blev lanceret med et site, der indbød til, at man brugte computeren til at holde styr på vigtige ting som kalorietælling og madopskrifter. Kvinderne følte sig talt ned til, og Dell måtte undskylde offentligt. Andre teknologiproducenter har også brændt nallerne på at tilføje gadgets en pink farve – uden at ændre selve produktet – og tro, at det ville blive en succes hos kvinderne.

– En af de største misforståelser inden for markedsføring til kvinder er netop at lave et produkt pink og komme swarovski-krystaller på. En pink strategi er som udgangspunkt en fiasko, for kvindelige forbrugere er kræsne og lader sig ikke spise af med produkter, der bare er tilføjet en dekorativ detalje. Det handler om at tænke kvinders præferencer ind i hele forretnings- og produktudviklingen, og rammer man markedet med det helt rigtige produkt til kvinder, kan det være begyndelsen på en stor salgssucces.

Et eksempel kunne være Samsung, der fik overraskende stor succes hos kvinderne med deres kæmpetelefon Galaxy Note, som også kan bruges som tablet-pc. Forklaringen er blandt andet, at kvinderne kan fragte den store mobil i håndtasken, som alligevel er med overalt, og at kvinder er disponeret for tohånd-brug – vi har mindre hænder, så er i forvejen mere tilbøjelige til at opgive enhåndsbetjeningen.

Men hvad er det overordnet set, kvinder gerne vil have?

– Kvinder har en meget altomfattende tilgang til beslutningsprocesser og tænker anderledes end mænd, når de handler ind. Det kan blive udlignet hen ad vejen, men vi er opdraget til at tænke i helheder og i relationer. Når vi køber noget, står vi typisk ikke og tænker på det enkelte produkts tekniske detaljer, men forestiller os, hvad det kan betyde for vores liv som helhed. Vi går overordnet set efter det, der gør en positiv forskel i vores sociale liv, siger

Anne-Mette Michaelsen og forklarer, at når der eksempelvis skal købes et musikanlæg, går mænd meget op i de tekniske specifikationer, mens kvinder prioriterer anderledes:

– I de fleste køb, kvinder gør, er det menneskerne og relationer, der er i centrum. Ikke teknikken. Skal vi for eksempel købe et anlæg, skal det være æstetisk, men vi bruger først og fremmest musik som et lyd-baggrundstæppe til at skabe en rar stemning, når man kommer ind i rummet. En kvinde vil formentlig aldrig trække veninderne med hen til anlægget og sige: ”Hør, hvor højt den kan spille, og se lige subwooferen, som mænd kunne finde på i ren blær.

LÆS OGSÅ: Det bruger vi penge på

Kvinder køber også biler

Kvindens beslutningskraft stopper ikke ved aftensmaden eller børnenes nye tøj. Vi har også en finger med i spillet, når større ting skal købes. For eksempel viser en undersøgelse fra SMC-biler, at 19 ud af 20 kvinder enten bestemmer eller er med til at bestemme familiens bil, for bilen er ikke længere mandens territorium. Kvinder er en kundegruppe med stort potentiale.

– Det er ikke, fordi kvinder ikke interesserer sig for biler, men biler har traditionelt været præsenteret og solgt på måder, som gør, at det primært har appelleret til mænd. Der har været fokus på hestekræfter og teknik og afklædte damer på kølerhjelmene, men sådan rammer man ikke de kvindelige købere. Det er nogle af bilbranchens tunge drenge ved at sætte fokus på, forklarer Anne-Mette Michaelsen.

Peugeot foretog for nylig en rundspørge blandt 3000 danske kvinder og fandt ud af, at bilen for kvinder er et værktøj, der giver dem velvære og bidrager til deres stil og personlighed. Kvinder vil ikke bare transporteres fra A til B, de har en holdning til bilen og lader sig ikke nøje med en gammel spand. For 24 procent af kvinderne er design det vigtigste parameter, når de vælger bil. I håb om at nå de kvindelige bilkøbere har folkene hos bilmærket Kia i deres nye Picanto tilføjet et såkaldt Hollywoodspejl og en skoskuffe under førersædet.

Men det er altså ikke kun på reklamebureauerne og i bilforretningerne, der skal tænkes i kvinder. Det samme skal der på chefgangene og i den finansielle sektor, mener Anne-Mette Michaelsen. En rapport fra EU-kommissionen i 2010 dokumenterede, at flere kvinder i ledelse vil skabe større vækst og stabilitet i EU. Det mener Anne-Mette Michaelsen, at vi skal tage til efterretning i Danmark, og hun understreger samtidig, at womenomics ikke handler om køn, men om økonomi.

– Ligestilling er i denne her sammenhæng ikke et spørgsmål om etik, men om forretningspotentiale, og de dele af erhvervslivet, der først ser mulighederne i at tiltrække kvinder som både forbrugere, ledere og vidensarbejdere, vinder på lang sigt. Bliver kvinder endnu bedre til at fremhæve deres egne kompetencer, og begynder erhvervslivet at tænke som kvinder, forstå deres behov og ambitioner, vil det have en enorm indflydelse på Danmarks økonomi. I fremtiden bliver kvinder slet ikke til at komme udenom.

LÆS OGSÅ: Så billigt kan du leve

Tilmeld dig ALT for damernes nyhedsbrev, og hold dig opdateret på artikler, opskrifter og konkurrencer på hjemmesiden

FAKTA OM WOMENOMICS

• Womenomics er synonym for det voksende, økonomiske potentiale, kvinder repræsenterer. Enkelte steder også omtalt som ”sheconemy”.

• Begrebet womenomics stammer fra en rapport, som bilfirmaet Chrysler udarbejdede i 1995, hvori de redegjorde for den købekraft kvinderne, allerede dengang repræsenterede for Chrysler.

• The Economist skrev i 2006: ”Forget China, India and the internet: ecomomic growth is driven by women.”