12 trick til nattero
Noget af det allermest opslidende ved at have et lille barn er, at du i perioder bliver frarøvet din nattesøvn. Ren tortur. Vores Børn har set på, hvad du selv kan gøre for at hjælpe den lille til at gå pænt i seng og boble hele natten. Her kommer 12 gode råd - print ud og gem!
1) Væn dit barn til at falde i søvn i sin egen seng. I stedet for at vugge, amme eller synge, til det sover, kan du svøbe det i dynen og putte det i sengen, så snart det misser med øjnene eller gaber.
2) Hvis barnet stadig får mælk, så tag det fra bryst eller flaske, lige inden det slumrer ind.
3) Giv dit barn ‘hjælpemidler’, som det forbinder med søvn. Det kan være en sutteklud eller et tøjdyr, som barnet får, når det er tid til at sove.
4) Vælg et godnatritual, for eksempel at synge en sang eller læse en bog. Prioritér at bruge et kvarter på det, hvor barnet har din fulde opmærksomhed. Men træk aldrig seancen ud, og hold dig altid til planen, så barnet ved, hvad der skal ske.
5) Når I er færdige med bøger, sange, eller hvad ritualet består af, siger du ‘godnat, nu skal du sove’ med overbevisning i stemmen. Lad være med at tøve, når du går ud ad døren, og vis med dit kropssprog, at du ikke skifter mening.
6) Lad eventuelt døren stå på klem, eller sæt en lille natlampe ind på værelset.
7) Hvis dit barn protesterer, så prøv at finde oprørets rod. Rækker den lille armene op mod dig og græder ulykkeligt, er barnet sandsynligvis utryg over at blive forladt. Bliv i værelset, til baby falder til ro. Hvis barnet vil lege og opfatter din tilstedeværelse som sjov og ballade, skal du gå ud. Efter tre minutter vender du tilbage for at vise barnet, at du stadig er der, og at det roligt kan lægge sig til at sove.
8) Gentag samme rutine, hvis dit barn fortsat protesterer. I starten kan der være brug for at repetere øvelsen rigtig mange gange, men hold fast, det skal nok lykkes. Husk at være overbevisende i dit kropssprog, og tro på, at projektet kan lykkes.
9) Bliver dit barn utryg, når du går, og vil lege, når du bliver, så bliv i nærheden, og lav noget praktisk. Sig ‘jeg er lige her, men du skal lægge dig ned’.
10) Når dit barn vågner om natten og klynker, skal du have is i maven. Hold igen med sutten, da barnet ellers vil forvente at få den, hver gang det vågner. Vent i stedet og se, om den lille selv falder hen igen.
11) Udvikler klynkene sig til gråd, så prøv i første omgang med en beroligende lyd som ‘shhh’. Virker det ikke, kan du hjælpe dit barn med at skifte stilling eller putte dynen ned omkring det.
12) Er barnet ulykkeligt, må du tage det op og berolige det. Læg det i sengen igen, så snart det er faldet til ro. Gentag, så mange gange det er nødvendigt, men hold fast i, at barnet skal sove, så du viser det, at du har styr på situationen og ved, hvad der er bedst for det.