19 råd til en god fødsel
Der er ingen garantier for en nem og hurtig fødsel – men her prøver vi at hjælpe dig bare et lille skridt på vej med de allerbedste tips fra forældre og fagfolk.
1. Hop på toget
Hvis man ikke har forstået, hvad veerne går ud på, og hvordan man skal arbejde med dem, bliver det en dårlig fødsel. Min kone var god til ikke at panikke og forstå veerne som et tog, der kører, og så står man af toget, når der er pauser, som bliver kortere og kortere. Fædrene må forstå, at de ikke er i centrum. De skal forholde sig i ro og lade være med at prøve at styre en situation, de ikke har begreb om. Og gøre, som der bliver sagt. Jordemoderen er chefen.
Oliver Stilling, journalist og forfatter, har været med til tre fødsler
2. Hav tillid
Hav tillid til, at din krop vil gøre det så godt, som den kan, og at jordemoderen er der for dig. Accepter tillige, at der ikke kan gives garantier her i livet – sådan er det at leve. Forbered dig fysisk som psykisk. Træn både smidighed, styrke og afspænding, samtidig med at du sætter dig ind i en fødsels forløb. Giv slip på dine krav til dig selv, og find i stedet tilliden til, at uanset hvad der sker, så gør du dit bedste.
Lene Skou Jensen, jordemoder i næsten 30 år
3. Du kan styre smerten
Oplevelsen af smerte under fødslen er kognitiv – eller sagt mere mundret: Smerten sidder mellem ørerne på dig. Derfor kan du lære selv at styre smertesignalet, så det ikke overmander dig. Igennem oplysning, øvelse og en forståelse af fødslen som et arbejde kan du aktivt forvandle en potentiel voldsom livsbegivenhed til en positiv fødsel drevet af kampgejst.
Anja Bay, stifter af fødselsforberedelsen Smertefri Fødsel
4. Arbejd med dit åndedræt
Med baggrund i både egne erfaringer og mit virke som fagperson og specialist i åndedrættet er der ingen tvivl om, at det ultimativt vigtigste, du kan gøre for dig selv og baby til fødslen, er at blive gode venner med dit åndedræt. Lær din vejrtrækning godt at kende, og arbejd med det, jeg kalder det naturlige og optimale åndedræt. Naturligvis kan du lære teknikker til bestemte faser af fødslen, men grundlæggende er det, du har allermest brug for, et roligt og dybt åndedræt. Prioriter tiden under graviditeten til at arbejde med det – det betaler sig.
Lotte Paarup, fysioterapeut, indehaver af blogsitet førogefter.dk og åndedrættet.nu samt mor til to
5. Tænk på guleroden
Mit bedste råd er at tænke på guleroden! Det er et lille menneske, der skal ud, og hvor grotesk det end virker at mase det ud eller få sprættet maven op, så handler det om noget større;
det nye, lille liv. Jeg havde i baghovedet, at flere milliarder af kvinder har fået kejsersnit før mig. Det gav en slags tryghed. Og husk: Tag en helvedes masse billeder og optag masser af video. Og endelig: Er din jordemoder irriterende, så bed om en ny. Det er din ret og i alles interesse, at man klikker og forstår hinanden frem for en stresset fødende.
Ditte Okman, klummeskribent og vært på Radio24syv, fødte ved kejsersnit
6. Forbered dig både fysisk og mentalt
Jeg ville føde hjemme, og det var vigtigt for mig at være både fysisk og mentalt stærk. Jeg så alle de youtubevideoer, jeg kunne finde om hjemmefødsler, og fandt stor ro i, at der virkelig er nogle seje moms derude, som med ro, kontrol og fysisk styrke klarer deres fødsel med bravour. Sådan ville jeg også føde. Jeg visualiserede mig selv som værende rolig og i kontrol, mens jeg i samarbejde med min krop fødte nemt og uden problemer i mit hjem. Jeg forberedte mig med vejrtræknings- og afspændings-øvelser, og endelig forberedte jeg mig under hele graviditeten fysisk ved at dyrke fitness, som gav mig styrke og energi og ikke mindst selvtillid. Min fødsel gik eksemplarisk godt, og jeg tror virkelig, at mine forberedelser var medvirkende til det.
Ann Sofie Bækgaard, coach, personlig træner og forfatter til bogen Fitness for gravide
7. Stå eller sid, når barnet skal ud
Det råd, jeg giver alle gravide patienter i min klinik, er at være kiropraktisk veljusterede. Fødslen er meget nemmere, hvis bevægeapparatet fungerer optimalt. Derudover anbefaler jeg altid at udnytte tyngdekraften under fødslen – altså stående eller siddende fødestilling. I de stillinger er bækkenet meget mere åbent, og det giver mere plads til, at barnet kan komme ud. Liggende fødsler er mest til for fødselspersonalets skyld, så de har en god arbejdshøjde.
Karina Gyrst, kiropraktor og mor til to drenge, begge født mens hun sad på hug
8. Sæt dig i kvindens sted
Jeg lavede et tv-program, hvor jeg ‘fødte’ et barn. Jeg prøvede i hvert fald at have veer i fire timer, og det gjorde så sindssygt nas, men det gav mig en forståelse for, hvordan det er at ligge der i et smertehelvede uden lige, og jeg vil vove at påstå, at jeg var en bedre fødselshjælper, end jeg ellers ville have været. Og så gælder rådet: Uanset hvad der bliver sagt under en fødsel, så gælder det ikke.
Thomas Skov, tv-vært, medvirkede i tv-eksperiment, hvor han fik simuleret veer i fire timer, blev far i juli sidste år
9. Arbejd MED veerne
Mit bedste råd er at være positiv. Omfavn veerne, og brug dem som den arbejdskraft, de er, for at give dig din lille baby i armene. Sig ja til veerne, selv om de gør ondt, og forsøg at arbejde med dem i stedet for imod dem.
Cana Buttenschøn, jordemoder og blogger på mortilto.dk
10. Klar til et maraton – eller flere?
Forbered dig, som du ville gøre, hvis du skulle ud at løbe langt. Sørg for at få hvilet i dagene op til fødslen, fyld depoterne op og lav en god madpakke eller snack-pose til selve fødslen. Man ved aldrig, hvor længe det tager, eller hvad hospitalet kan byde på af mad og drikke.
Anne Marie Geisler Andersen, politiker, danmarksrekordholder i 24-timersløb, har selv været gennem to langtrukne fødsler ud af tre i alt
11. Hold fokus på fødslen
Det bedste råd, jeg kan give til kommende forældre, er at skabe ro omkring og op til fødslen. Det er vigtigt, at der er fokus på det at skulle føde, så det ikke bliver sådan noget forjaget noget, der skal overstås. At få børn er meget tidskrævende, og man vil hurtigt opdage, at der ikke er så meget tid til andet end barnet, når man først har født. Så ro på i forhold til selve fødslen, nyd det, og lad det aldrig være noget sekundært.
Thomas Milsted, foredragsholder og forfatter til bl.a. En god start – giv dit barn gode vaner for livet
12. Læs op på amning
Et godt råd er at læse op på amning, inden du skal føde. Mange kommende forældre læser rigtig meget op på selve fødslen, mens amningen bliver en biting, men lige så snart du har født, er det som regel den, det hele handler om. Forbered dig på, hvad amning går ud på, og hvordan du får den op at køre. Det kan være hårdt arbejde og gøre ondt i begyndelsen. Det skal man være forberedt på.
Benedikte Pallesgaard, afdelingssygeplejerske, barselsafsnit 412 og 426, Hvidovre Hospital
13. Forbered dig på det, du er bange for
Mit bedste råd er at forberede dig mentalt og praktisk på, hvis tingene ikke går, som du håber. Så går du ikke helt i panik, men kan bedre flyde med. Jeg var bange for, at fødslen skulle ende med akut kejsersnit, hvor jeg skulle opereres og fjernes fra babyen. Vi blev enige om, at hvis det skete, skulle min kæreste ligge hud mod hud med vores datter, og det gjorde mig rolig. Det var min første fødsel, men hans fjerde, og to af hans børns fødsler var meget voldsomme, så han frygtede igen at stå magtesløs og alene med en masse ubesvarede spørgsmål om morens og barnets tilstand. Vi hyrede en skøn doula – en fødselshjælper – til fødslen, som lovede at berolige og informere ham, hvis det skete. Hun var også en stor støtte for mig og fortalte løbende, at alt forløb, som det skulle.
Charlotte Heje Haase, skrivementor og forfatter til bogen Mit livs største tigerspring – en barselsdagbog
14. Træn at trække vejret
Gravidyoga kan forberede dig til fødslen både fysisk, mentalt og åndeligt. Åndedrættet er nøglen, så hvis du ikke træner andet, så træn det. Det er med dig altid og er din bedste hjælper under fødslen. Et roligt åndedræt ilter dig og beroliger dit nervesystem – og dermed både dig og din baby. Derudover var jeg selv meget glad for at have lavet en fødselsønskeliste, som jeg afleverede til jordemoderen. Det er en god måde at tænke det hele igennem på. Vil du føde i vand? Hvilken stilling vil du presse i? Vil du have smertestillende? Vil du høre musik? Selvfølgelig kan du ikke selv styre, hvordan det hele kommer til at gå, men det er vigtigt at tage ejerskab over din fødsel og værne om dine værdier.
Karen Pallisgaard, gravidyogalærer, forfatter og blogger på karenpallisgaard.com
15. Kan du grine ad en joke?
Mit bedste tip må være at forberede sig godt. Jeg havde læst op på ting og sager (ikke det vilde), men jeg vidste, hvad der ville ske. Når jeg havde veer, talte min mand sekunderne og fortalte mig, hvornår der var gået 20, 40 og 50 sekunder. Så vidste jeg, at vi snart var igennem det. Når det gjorde allermest ondt, spurgte jeg mig selv, om jeg ville kunne grine, hvis nogen fortalte en viiirkelig god joke. Og jeg nåede aldrig dertil, hvor svaret var ‘nej’. Jeg gik aldrig i panik, og jeg var fast besluttet på, at min energi skulle bruges på at føde unger, ikke på at råbe, skrige og skabe mig. Og jeg skreg ikke en eneste gang og havde heller ikke brug for det.
Mette Marie Lei Lange, blogger på twinpeaks.dk, mor til tvillinger med 28 minutters mellemrum
16. Vis kroppen tillid – og tak nej til besøg
Vis din krop tillid. Kvinder har så travlt med at planlægge alting, men i stedet for at have en masse planer for fødslen, så mærk efter, hvad kroppen vil. Det er fint nok, at du for eksempel gerne vil sidde på hug og føde som en urkvinde, men det virker ikke, hvis det viser sig, at barnet kun kan komme ud ved, at du ligger ned. Og så det lidt kontroversielle råd: Ingen gæster overhovedet de første 14 dage efter fødslen. Den største gave til en ny familie er at få lov til at være i symbiose – det er også det bedste for parforholdet. I har nye roller at forholde jer til og hårdt brug for at sove, når I kan. Amningen skal etableres, og det er absolut undervurderet, hvor meget energi, det kræver. Sig til folk ‘lige nu har vi brug for ro, men vi glæder os til at se jer, når vi lige er landet’. Hvis man udtrykker, hvad man har brug for, kan de fleste godt forstå det.
Cecilie Lolk Tommerup, jordemoder og parterapeut, mor til fem
17. Op på talerstolen
Mit allerbedste råd er, at man skal huske på, at vi kvinder er forskellige, og ikke to fødsler er ens. Man kan forberede sig mentalt på mange ting, og det er en god ide at få skrevet ned og fortalt den/de, der skal være med til fødslen, hvordan ønskescenariet er. Når så selve fødslen går i gang, så giv slip, træk vejret ind i alle dine celler, og stol på, at din krop ved, hvad den skal gøre. Og så kan jeg varmt anbefale en ‘talerstol’ til pressefasen i stedet for den unaturlige rygstilling i sengen.
Tanja Bach Christensen, mor til to, hypnoterapeut,massør og mindfulnessinstruktør hos Livets Træmed særlige kurser og behandlinger til gravide
18. Du kan godt!
Selv om det føles, som om du ikke kan klare det, så kan du godt. Og du føler dig så hamrende pissesej bagefter!
Camilla Rosenqvist, nybagt mor, 39 timer efter fødslen af sit første barn
19. Tal om det, der er svært
Tal inden fødslen med din partner om de forventninger og den angst, I måtte have. Det gælder både første- og flergangsfødende og både kvinder og mænd. Hvor ofte ser en mand sin kvinde i denne situation? Nogle mænd kan være bange for, om hun kan klare det – eller måske endda dør undervejs – og det er vigtigt at få talt om det. Under fødslen er mit bedste råd at være aktiv. Bevæg dig, flyt rundt på dig selv, og mærk efter. Giv slip i hovedet, og kom ned i kroppen, og lad være med at være bange for at komme til at slå en fis. Endelig synes jeg selvfølgelig, at det er en rigtig god ide at have en doula med. Hun kan hjælpe jer til at få talt om stort og småt, støtte under fødslen og være et talerør mellem fødselspersonalet og jer.
Freya Chalotte Holm, doula, parterapeut, sexolog og mor til tre