7 nyttige oplysninger om dit barns tissekone
Skal den vaskes inden for folderne - og med eller uden sæbe? Og hvad betyder det, hvis den bliver rød? Læs med her, hvis du som forælder har ansvaret for et lille underliv.
Vidste du, at dit barns tissekone faktisk kræver lidt snilde, når det kommer til at holde den ren ved bleskift?
For det første er den foldet. Og for det andet er den meget tæt på enden, som har nogle bakterier, den ikke så godt kan lide. Læg så oveni, at den højst højst sandsynligt er pakket væk i en ble det meste af dagen.
Når alle de ting slås sammen, vil det måske være rart for dig at få styr på en ting eller to. Så vil det nemlig ikke længere være nogen sag for dig at holde det lille underliv rent.
Vi har allieret os med sundhedsplejerske og forfatter til ’Babykalenderen’, Dorte Fischer, der hjælper dig rundt om alt det, du skal vide, om dit barns tissekone.
1. Så ofte skal den vaskes
Hos det lille barn skal tissekonen vaskes, hver gang du skifter ble. Når der har været afføring i bleen, er det vigtigt også at få vasket inden for kønslæberne. Men hvis der bare har været tis, behøver du ikke at vaske indvendigt. Og det er fint at nøjes med afvaskning ved bleskift, da det helt lille barn ikke behøver at komme rigtigt i bad mere end hver 14. dag. Med mindre badet er et hyggeligt ritual for jer, som dit barn nyder. Det er nemlig sundere for dit barns hud ikke at gå i bad for ofte.
2. Inden for kønslæberne?
Hos spædbarnet kan der sidde en masse fosterfedt inde i de små lag ved kønslæberne. Og det skal du lade sidde i et par dage uden at vaske. Derefter skal du vaske, og her er du nødt til at vaske inden for kønslæberne. Både for at få fat i det fosterfedt, der kan sidde, men også for at få fjernet eventuel afføring, der kan være kommet derop. Og det kan nemt ske.
3. Pas på med sæben
Du skal i udgangspunktet ikke bruge sæbe hos dit lille barn. Kun hvis dit barn har haft en lorteble på for længe, og afføringen sidder fast på ballerne. Ved sejlivet fosterfedt hos dit spædbarn, skal du hellere bruge en smule olie på en vaskeklud eller en vatrunddel, som du smører forsigtigt på inden for kønslæberne og lader sidde, så forsterfedtet løsner sig. Det kan sagtens tage et par dage at få det helt væk. Det er også vigtigt, at du bruger en blød klud og ikke nødvendigvis engangsvaskeklude, som kan være lidt ru i det.
Når dit barn bliver 7-8 måneder og får mere almindelig mad og dermed også en anden afføring, kan det være fint indimellem at bruge intimsæbe. Men helst ikke for meget inde ved kønslæberne, hvor huden er så fin - det er mere bagtil, at det er nødvendigt.
Generelt er sæbe dog ikke noget, man anbefaler, før din datter kommer i puberteten, og der begynder at danne sig nogle andre lugte dernede.
Vær også opmærksom på, at vådservietter først og fremmest er til, når I er på farten. Selvom der måske står på dem, at de er økologiske og fri for kemikalier, så kan de indeholde nogle stoffer, der ikke er rare for dit barns hud – og altså heller ikke for tissekonen.
4. Hvis den bliver rød
Når dit barn bruger ble, er tissekonen lukket inde i et vådt miljø hele tiden. Derfor kan det være en god idé at få luftet dit barns underliv ved at føntørre eller lægge hende bar på et underlag, hvor det ikke gør noget, hvis hun tisser. Indimellem kan det også blive nødvendigt at smøre med salve – også inden for kønslæberne. Det gøres ligesom hvis, du ville smøre en rød numse.
5. Svamp?
Dit barn kan godt få svamp inde i kønslæberne, men ikke skedesvamp ligesom voksne. Skedesvamp kan først forekomme senere i puberteten, hvor der sker en hormonel ændring, men hvis dit barn bliver så rød i tissekonen, at det nærmest skinner blåt, skal du have fat i lægen. Så kan det nemlig kræve et svampemiddel.
6. Husk den rigtige retning
Hold øje med, om dit barn kan have fået blærebetændelse. Hos små børn er urinrøret nemlig meget kort, og derfor har afføringen desværre også lettere adgang. I sidste ende kan det give blærebetændelse, og derfor skal du huske, altid at have retning fra tissekonen og ned mod anus, når du vasker din datter. Det mindsker risikoen for, at der kommer afføring i nærheden af tissekonen, og det skal du også lære din datter, når hun smider bleen og begynder at tørre sig selv.
Når din datter stopper med at bruge ble, vasker du hende naturligvis heller ikke længere ved bleskift. Og da skal du huske at hjælpe hende med at få vasket dagligt, da huden er meget sart over for urinbakterier. Så i en periode på et år eller to - efter din datter har smidt bleen - skal du blive ved med at hjælpe til, da den ellers kan blive meget rød og irriteret. Igen skal det være afvask med en klud med vand. Og husk at vaske inden for kønslæberne også.
7. Lugte
Hvis din lille datters tissekone lugter, vil det skyldes gammel urin og afføring og være et tegn på, at du ikke har vasket godt nok. Ellers kommer lugte først langt senere i teenagealderen, hvor underlivet naturligt vil udskille nogle anderledes lugte på grund af den hormonelle forandring, der hører med i den alder.