8. måned - Baby taber ting på gulvet

8. måned - Baby taber ting på gulvet

Jeres barn begynder omkring dette tidspunkt at lade ting falde på gulvet – igen og igen. Det er et led i at lære at slippe. I kan stimulere udviklingen ved at lege giv-og-tag leg. Giv jeres barn en genstand i hånden, mens du siger “værsgo,” og tag den tilbage, mens du siger ”tak.” Det er dog ikke nemt at lære at give slip – og slet ikke på opfordring!

UGE 29:

Ammepude som ryglæn: Hvis I har en ammepude, en af de halvmåneformede, er den vældig god til at støtte omkring jeres barn, når I begynder at sætte ham/hende op – for eksempel i kravlegården eller på et tæppe på gulvet. Vær sikker på, at der er blødt alle vegne, hvor barnet kan vælte hen.

Postevand: Når jeres barn er cirka et halvt år, kan det begynde at drikke postevand fra den kolde hane, uden at det skal koges. Kommer vandet ikke fra et vandværk, skal I dog sikre jer, at vandet er rent og sundt.

Opdragelse er umulig: Jeres barn begynder at foretage en række handlinger såsom at gribe ud efter ting på spisebordet, lade ting falde på gulvet, og slå på ting, så det larmer. Det kan være anstrengende for forældrene, men er et vigtigt led i barnets udvikling. Sørg for, at jeres barn ikke risikerer at skade sig selv eller ting af værdi for jer. Det nytter ikke noget at prøve at lære barnet, at det ikke må smide tallerkenerne på gulvet eller røre ved den varme gryde. Det varer længe, før jeres barn vil kunne lære, at noget er ”strengt forbudt” eller farligt. Og det vil kun være til skade at skælde ud på jeres barn nu og i lang tid fremover.

UGE 30:

Jeres barn kan nu med sikkerhed flytte legetøj fra den ene hånd til den anden og vil som nævnt tidligere gerne slå alt i bordet og frembringe støj.

Det vil gerne lave hoppebevægelser, når du holder det oprejst. Lad det endelig hoppe – det styrker barnets fornemmelse af sin egen krop og vægt. Det kan godt være lidt hårdt for jer, men lad være med at købe en hoppegynge, som er alt for belastende for barnets ryg.

Ud af kravlegården: Kravlegården begynder at være noget snæver for barnets udfoldelsesbehov. Sørg for, at jeres barn kommer ud på et tæppe, en madras eller lignende på gulvet, hvor der er god plads til at bevæge sig. Stimulér lysten til at bevæge sig omkring ved at lægge legetøjet lidt uden for barnets rækkevidde. Kravlegården kan selvfølgelig stadig bruges, når der er behov for at kunne være væk et kort øjeblik.

Babysitter: Da jeres barn nu er begyndt at spise og drikke meget andet end fra mors bryst eller flaske, er det lettere for andre at passe det. Husk at arrangere det en gang imellem, så I får lidt børnefri tid sammen.

UGE 31:

Formentlig pludrer jeres barn på nuværende tidspunkt, og I kan føre lange samtaler, hvor I skiftevis taler og lytter.

Det næste halve år er vigtigt i jeres barns sproglige udvikling. Barnet lærer at forstå sprog meget hurtigere, end det lærer at tale det.

Prøv at finde god tid til at tale direkte med jeres barn. Husk at bruge navneordene meget, for eksempel ”Hvor er skeen? Nå, skeen er på gulvet. Her er skeen – værsgo.”

Men lad være med at træne bestemte ord enkeltvis – sproget læres som helheder, og barnet vælger selv, hvilke ord der er vigtige at lære først. Der går nok endnu seks-tolv måneder, før der kommer genkendelige ord fra jeres barns mund.

Mere at tygge på: Efterhånden skal mosen være mindre findelt, og der må godt være lidt, små bløde stykker at tygge på. Der kan dog være børn, som stadig får brækfornemmelser af klumper. I så fald skal I bare fortsætte med at findele mosen, men prøv med jævne mellemrum at give barnet mad med klumper igen. Jeres barn vil sikkert elske at få en franskbrødsskorpe eller lignende at gumle på, men pas på at han/hun ikke pludselig forsøger at sluge en større bid. Ved at begynde at servere mange ting med forskellig smag for barnet nu, er der en større chance for, at I får et barn, der kan spise mange slags mad.

UGE 32:

Jeres barn nærmer sig kravlealderen. Prøv at lægge legetøjet lidt på afstand, så barnet får lyst til at bevæge sig hen til det. Ofte vil barnet komme til at bevæge sig baglæns, fordi armene er stærke, og benene ikke følger med. I må gerne løfte barnet op på knæ og hænder, så det får fornemmelsen. Det kan stimulere balancen og bevægeevnen.

Børnetestamente: I begynder nu at have et indtryk af, hvem i jeres familie- og vennekreds, der knytter sig til jeres barn, og hvem jeres barn knytter sig til. Skulle uheldet ramme jer, og I begge omkommer i for eksempel en trafikulykke, er det de offentlige myndigheder (Statsamtet), der afgør, hvem der skal have forældremyndigheden over jeres barn.

Hvis I vil pege på, hvem I mener skal tage sig af jeres barn under sådanne omstændigheder, skal I lave et børnetestamente. Normalt vil myndighederne følge forældrenes ønsker. Børnetestamentet kan laves ret uformelt. Men hvis I vil være helt sikre på, at myndighederne får jeres ønsker at se, kan I indlevere en såkaldt notarial genpart, som I kan købe hos boghandelen. En advokat kan selvfølgelig også hjælpe mod betaling.

UGE 33:

Omkring syv-ottemånedersalderen kan mange børn sidde selv. Lad jeres barn sidde på et tykt tæppe, så det ikke gør ondt, hvis det vælter.

Jeres barn vil synes, at det er skønt at sidde med legetøj omkring sig og overskue verden, og det vil kunne sidde længe og hygge sig. Det er dog vigtigt, at hun eller han stadig kommer ned på maven at ligge. Et barn vil ofte selv komme ned på maven, hvis det rækker ud efter legetøj, som ligger lidt væk.

Spejl: Det er nu sjovt for jeres barn at opdage sig selv i spejlet. Løft barnet op til et spejl og lad det røre ved sit eget spejlbillede. Det vil grine, råbe og lære synet af sig selv at kende.

babykalender

Indkøbsvogn: Prøv at sætte jeres barn i indkøbsvognen næste gang, I køber ind. Det er sjovt og utrolig lærerigt for barnet.

Tandpleje og tandpasta: Når I med en lille tandbørste børster jeres barns tænder morgen og aften, kan I, som de fleste tandlæger anbefaler, bruge en smule mild børnepasta med flour, fra det tidspunkt hvor kosten begynder at blive mere sammensat. Tandpastaen renser selvfølgelig ikke i sig selv tænderne – man skal også godt rundt om dem med børsten. Hvis jeres barn helst vil styre tandbørsten selv, kan det være en idé at have to tandbørster, så han/hun kan lege med sin egen tandbørste, mens du får lov at børste tænderne.

Babykalenderen 9. udgave 2015 giver dig løbende den viden, du som nybagt forælder har brug for det første år med din baby. Du får fakta, inspiration, barnets bog, dagbog, scrapbog, kalender og meget mere – alt samlet i én bog.