”Aj, vi gider ikke gå tur”: Her er 12 nemme tricks til at få børnene med ud i naturen
Har du også hørt den før? Når ungerne skal luftes, er det ofte de samme stier vi går ad – helt bogstaveligt talt, og det er kedeligt for børnene, men faktisk også for os voksne. Få naturformidlerens bedste tricks til sjove eventyr udenfor – det giver nemlig både ro, glæde og færre konflikter.
Da naturformidler Monica Reuther Sosniecki for nogle år siden gik tur rundt om Degnemosen i København med sin søn, ville han gerne have svar på alt det, de mødte på deres vej.
Fugle, træer, planter, biller og buske – men Monica kunne sjældent svare andet end “det er en fugl” – uanset om det var en måge eller en musvit.
“Det var pinligt! Jeg kendte ikke de mest almindelige træsorter og småfugle, for naturen er ikke noget, der har spillet en stor rolle i min egen barndom. Men jeg blev nysgerrig, begyndte at google og låne bøger, så jeg kunne svare på min søns spørgsmål," fortæller Monica.
I dag er hun naturformidler med Instagramprofilen @boern.i.naturen, hvor hun inspirerer familier til sjove, hyggelige og lærerige aktiviteter udenfor.
Den svære gåtur
Monica selv er meget i naturen med sine børn, mens mange af os andre bøvler med unger, der ikke kan eller vil gå. Hvorfor skal det være så besværligt at få ungerne med ud på tur?
“Det kan der være mange årsager til. Hvis man ikke kender naturen, er man måske lidt skræmt af den. Det kan også være kulde, regn og udfordrende vejr, der gør det svært at komme ud ad døren – både for store og små. Det kan også handle om, at børnene ikke ved, hvad de skal stille op derude, især når de voksne heller ikke ved det,” siger Monica Reuther Sosniecki.
Og her rammer hun måske det vigtigste parameter for succes – de fleste af os har nemlig sjældent fantasi til andet end at gå en tur i den lokale skov, og vi forventer, at eventyret skal opstå af sig selv. Men det gør det ikke altid.
“Vi går ofte på anlagte stier i fx Dyrehaven eller en dyrket skov med snorlige grusstier. Det er kedeligt, når man er barn, mens det er langt sjovere at gå og kravle op ad en bakke, hoppe over en rod eller klatre lidt på sin vej. Man kender det jo selv, når man kører på motorvej – det er superkedeligt! Vi voksne kan bedre finde ro på de brede stier og bare gå og nyde træerne, men det er der sjældent nogen børn, der gider i længere tid af gangen."
"Udfordringen er, at vi ikke har så meget vild natur tilbage i Danmark, men du kan sagtens opsøge de sjove steder alligevel. Hvis du går i offentlig skov, må du jo gerne gå off road, bevæge dig ind mellem træerne og gå udenfor stierne,” råder Monica Reuther Sosniecki.
Lidt men godt
En anden udfordring er, at vi voksne bliver for ambitiøse, når vi udstikker gåturen hjemmefra, og så ender vi ofte ud med trætte, umotiverede børn og ditto forældre.
“Sæt hellere barren lavt. Har du små børn, så lad være med at gå langt, men slå i stedet lejr ét sted, hvor der er noget sjovt, I kan gå på opdagelse i. Et væltet træ at klatre på, ting man kan samle og lede efter i skovbunden, et lille vandløb, man kan undersøge. Læg også mærke til, hvor barnet har lyst til at være, og hvad det interessere sig for i omgivelserne – og gå med den nysgerrighed,” siger Monica Reuther Sosniecki.
Og mens de mindre børn har en indbygget nysgerrighed og bevægeglæde, kan det være lidt mere udfordrende at lokke de ældre børn med ud. De skal gerne have venner med på tur, jævnaldrende de kan hygge sig med og finde på noget med, råder Monica.
Det allermest væsentlige er dog den interesse, vi selv tager med os i projektet – for den smitter af. Og hvis du ikke selv gider ud i naturen, så gider dine børn nok heller ikke.
“Det er jo ligesom hvis far har en stor passion for biler, så smitter det af og ungerne vil med på bilmesse. Så det handler også om at tale naturen op. Interesser jer lidt for det som familie, lån en bog og bliv inspireret hjemmefra til en sjov aktivitet. Jeg synes, det er noget af det vigtigste, vi kan bruge energi på – især som verden er i dag med biodiversitetskrise og en presset natur."
"Både vi voksne og vores børn har godt af at bruge tid i naturen – for det er svært at passe på noget, man ikke ved noget om,” siger Monica Reuther Sosniecki, og peger på endnu en god grund til at bruge tid sammen udenfor;
“Børnene bliver roligere og konflikterne færre, når I er ude, hvor de kan bevæge sig, tumle, klatre og råbe højt. Børnene får en masse færdigheder, bliver modigere og så er der mere ro på, når I kommer hjem. Der er ikke noget bedre end at lande i sofaen efter en god tur.”
12 idéer til små eventyr i haven, skoven og ved vandet
1. Byg en hule
Den kan være kæmpestor med plads til jer alle – eller lillebitte, som et miniaturehus til skovens væsener. Slip fantasien løs og få afløb for en masse energi ved at samle materialer, konstruere, finde på og bygge til. Afslut med en hyggestund i hulen og en lille mad.
2. Saml affald
Uanset hvor i bevæger jer rundt i naturen, ligger der (desværre) masser af skrald. Meld jer til Affaldsindsamlingen i april, hvor I bliver udstyret med handsker og redskaber til sikkert at kunne samle affald i jeres egen nære natur, eller brug en dag ved kysten med en sandsi, og se hvor mange stumper reb, fiskeliner og plastic, I kan finde på bare et lille område af stranden. Det er også en god måde for ungerne at lære om at passe på naturen.
3. Lyt til natureventyr
Hent app’en Natureventyr, og find gode turforslag med indbyggede eventyr, opgaver og fortællinger. Alle natureventyrene er lavet specielt til det sted, de foregår i og tager udgangspunkt i områdets historie, natur og geografi. I kan også varme op til jeres natureventyr hjemme fra sofaen eller i bilen med podcastserien Mystiske og magiske natureventyr. Se mere på Natureventyr.nu.
4. Find en trold
Gå på jagt efter Thomas Dambos magiske kæmpetrolde, som ungerne kan klatre på og gå på opdagelse omkring – der er også ofte en bålplads eller et shelter nærved. Find alle troldene på Trollmap.com
5. Find fossiler
Efterårets og vinterens mange storme har rusket godt op i havbunden og smidt masser af skatte langs kysterne. Ravstykker, forstenede søpindsvin, vættelys – og hvis man er rigtig heldig – en forstenet tand fra en haj. Hav en håndbog klar til at slå op i, hvad det er I har fundet.
6. Lån en grejtaske
På biblioteker i hele landet kan man låne en rygsæk fyldt med naturgrej, der gør det sjovt og lettere at gå på opdagelse i naturen. Rygsækken indeholder blandt andet undersøgelsesbakker, forstørrelsesglas og naturspil. Projektet er en del af Naturfamilier, et fællesskab under Danmarks Naturfredningsforening. Se mere på Naturfamilier.dk
7. Lav et bål
Book en shelterplads, selv hvis I ikke har tænkt jer at overnatte, og brug den som base for jeres natureventyr. Det er rart at kunne krybe i ly, måske med en god bog eller til en lille lur? Hav en sovepose med, man kan få varmen og hygge i, mens I rister skumfiduser over bålet. Det er en god måde for ungerne at blive trygge ved tanken om måske at overnatte ude en anden gang. Du kan finde en oversigt over alle Naturstyrelsens shelters, lejrpladser og ly på Book.naturstyrelsen.dk.
8. Forårsbingo
Gå på jagt efter forårets første tegn. Kan du finde en gul, en lilla og en hvid anemone? Hvor mange ællinger kan du tælle? Har du set, om bøgen er sprunget? Find på flere, efterhånden som naturen folder sig ud, og tegn jeres egne bingoplader hjemmefra. Især en fin øvelse for de mindre børn, der elsker ‘findelege’.
9. Smag på naturen
I løbet af foråret spirer alle planterne efter deres lange vintersøvn. De helt spæde skud er dem, der smager allerbedst og er fyldt med saft og kraft. Brændenælde, skovsyre, bøgeblade og blomsten bellis er fire nemme og velsmagende planter, I kan smage på i foråret. Hvad med en lille bellis på pizzaen og et bøgeblad på leverpostejsmaden? Husk kun at spise noget, du er sikker på – og pluk kun planter væk fra veje og over hundenes tissehøjde.
10. Bladkunst
Saml flotte blade, planter, blomster og materialer, og forvandl dem til fine kunstværker, der varierer efter sæson og det område, I har været på opdagelse i. Lad ungerne pynte deres værelser med minderne fra en dejlig tur.
11. Ormejagt
Giv ungerne en lille skovl, og send dem på orme- og insektjagt i haven, skoven eller på stranden. Hvor mange forskellige smådyr kan de finde på 10 minutter? Der bor masser af fine og finurlige væsner lige under overfladen, som I kan bruge lang tid på forsigtigt at undersøge. Hav en opslagsbog med, så I hurtigt kan se, hvad dyrene kan – og hvorfor de ser ud, som de gør. Det er også en fin øvelse for børnene i at være forsigtige med de små dyr og blive modigere i mødet med dem. Husk at sætte alle dyrene fri bagefter.
12. Lav en barfodssti
Skab en sanseoplevelse ved at bygge en sti med diverse underlag, der føles forskelligt under fødderne – en naturlig sansebane for små bare fusser. Det kan fx være et felt med grannåle, så kogler, en mosklædt stamme, bark, strandskaller, runde sten, bløde bregner – og så videre. Det er særligt og sundt for både store og små fødder, og I kan bruge tid sammen på at samle, bygge og afprøve.