medicin på gulvet foran barn

Pakker du medicin væk? Her er 9 almindelige ting, der kan være livsfarlige for børn

Flere helt almindelige ting i vores hjem kan være livsfarlige, hvis små børn får fingre i dem. En teskefuld salt kan f.eks. sende et barn på 10 kilo på hospitalet. Se her, hvad du skal være opmærksom på.

Denne artikel blev første gang bragt hos Klikk.no. Dette er en redigeret udgave.

Hvert år modtager Giftlinjen og skadestuerne tusindvis af opkald fra bekymrede forældre, fordi deres barn har indtaget noget giftigt.

Mange bliver måske overraskede over at høre, at almindelige produkter, som ofte er let tilgængelige for børn, faktisk kan være farlige og – i nogle tilfælde – decideret livsfarlige for dem.

Vi har samlet ni almindelige ting, som kan være farlige for dine børn.

Giftlinjen

Gem eventuelt nummeret til Giftlinjen, 82 12 12 12, på din mobiltelefon. Du kan også læse mere på deres hjemmeside her.

Bordsalt

En af de giftige ting, der kan overraske de fleste, er almindeligt bordsalt. Det kan nemlig være dødbringende.

”Hvis et barn på ti kilo indtager en teskefuld, skal det direkte på hospitalet. De får saltforgiftning, og det kan være meget alvorligt," siger Mari Tosterud, leder af giftinformationsafdelingen ved Folkehelseinstituttet i Norge.

Små børn har en meget dårlig tolerance over for salt. Alligevel er der mange, der har en saltbøsse stående på bordet uden at være klar over faren.

"Salt kan sagtens stå på bordet, men helst i form af stensalt," siger Tosterud.

Hvis dit barn indtager meget salt, skal du kontakte 112 med det samme. Det er også en god idé at give dit barn noget at drikke.

Jerntabletter er også en af de ting, man skal være ekstra forsigtig med.

”Børn bliver let jernforgiftede, og der skal ikke mange tabletter til," siger Tosterud.

farligt-for-boern-salt.jpg
BORDSALT: Så lidt som en teskefuld kan sende barnet på hospitalet. FOTO: Colorbox.com

Møntbatterier

Møntbatterier - eller knapcellebatterier, som de også kaldes, er blevet mere almindelige i de senere år. De bruges bl.a. i nøgler, fjernbetjeninger og legetøj.

”Hvis et møntbatteri sluges og sætter sig fast i spiserøret, kan det give alvorlige forbrændinger på kort tid. Børn har ofte ingen symptomer, og det er skræmmende," siger Tosterud.

Spiserøret er så smalt, at begge sider af batteriet kommer i tæt kontakt med spiserøret, hvilket skaber et elektrisk kredsløb.

”På kort sigt kan det forårsage alvorlige ætsningsskader,” siger Tosterud.

"Batterier med en stor diameter og høj spænding udgør en større risiko for skader end de mindste knapcellebatterier."

Hvis dit barn har slugt et møntbatteri, skal du ringe til 112 med det samme, så der kan blive taget et røntgenbillede så hurtigt som muligt.

Vend barnet om på maven

Robert Burman, overlæge på Vennesla Akutcenter i Norge, er enig.

Hvert år har de tilfælde, hvor børn kommer ind på skadestuen efter at have slugt denne type batterier.

”Hvis røntgenbillederne viser, at barnet har et farligt fremmedlegeme, såsom et batteri, siddende fast i svælget eller maven, vil hospitalets læger normalt fjerne det med et særligt instrument.”

Han påpeger, at forældre ikke bør forsøge at fjerne batterier - eller andre genstande - selv om de har mistanke om, at deres barn har fået dem galt i halsen. Det er for at undgå at skubbe det længere ned.

”Det bedste, du kan gøre, er at vende barnet om på maven og forsigtigt slå det mellem skulderbladene. Kun uddannet sundhedspersonale bør forsøge at fiske disse ud," siger Burman.

farligt-for-boern-batterier.jpg
LIVSFARLIGT: Lithium-batterier er noget af det farligste, et barn kan indtage. FOTO: Colorbox.com

Rengøringsmidler

Rengøringsmidler bør helt sikkert være låst inde eller uden for børns rækkevidde.

Stærke, ætsende rengøringsmidler som ammoniak, ovnrens og afløbsåbnere er meget farlige for små børn. De er nemlig ætsende for hud, øjne og hals.

”Barnet kan få varige øjenskader, i værste fald blindhed, og alvorlige ætsningsskader i maven," siger Tosterud.

"Det er vigtigt at reagere hurtigt, hvis de får noget i øjnene - skyl øjnene i et stykke tid for at minimere skaden.”

”Hvis man får det i øjet, skal man skylle med det samme, og i nogle tilfælde skal man blive ved med at skylle i lang tid. Skyl med det vand, du har til rådighed. Hvis du ikke har øjenskyllevand eller vand fra hanen, kan du bruge saftevand, juice eller mælk.”

”Det bedste, du kan gøre, er at skylle dine øjne først. Hvor hurtigt du skyller øjnene, afhænger af, om det går godt eller skidt. Ring derefter til 112 og tag på hospitalet så hurtigt som muligt. Det kan også være en god idé at give noget at drikke, hvis de har indtaget ætsende stoffer," siger Tosterud.

farligt-for-boern-vaskemiddel.jpg
RENGØRINGSMIDLER: Disse indeholder mange stoffer, der kan være meget farlige, hvis børn sluger dem. FOTO: Colorbox.com

Medicin

Alle er klar over, at det kan være farligt at indtage for meget medicin. Men der er tilfælde, hvor det er muligt at komme galt afsted.

Mange er gode til at holde medicinen væk fra deres børn derhjemme, men glemmer det, når de er på ferie.

”Lad dem ikke ligge let tilgængeligt i håndtasken eller i kufferten på gulvet," siger Tosterud.

Paracetamol er farligere for børn end ibuprofen. Førstnævnte kan føre til leversvigt. Et lille barn, der sluger to eller tre 500 mg-tabletter, skal indlægges til kontrol.

Har dit barn slugt medicin - også selvom det kun er et par tabletter – skal du derfor ringe til Giftlinjen.

farligt-for-boern-medicin.jpg
MEDICIN: Pas på, hvor du stiller pillebakkerne, også på ferie. FOTO: Colorbox.com

Lightervæske og lampeolie

Selv en lille slurk af det brandfarlige væske kan være farlig for små mennesker. Disse væsker kan nemlig forårsage alvorlig sygdom.

”En lille slurk kan forårsage alvorlig kemisk lungebetændelse, hvis den kommer ned i luftvejene. Barnet kan få akut åndenød. Hvis du har et barn, der hoster efter at have drukket tændvæske eller lampeolie, skal du straks kontakte alarmcentralen," siger Tosterud.

Du skal IKKE fremkalde opkastning. Det skyldes, at væsken vil få en ny chance for at finde vej ned i luftvejene.

Giv i stedet barnet noget at drikke. Om det er mælk, vand eller juice er mindre vigtigt.

Desinfektionsmidler til boblebade

Hvis du har et boblebad eller er på et feriested med et boblebad, skal du være forsigtig. Desinfektionsmidlerne kan nemlig forårsage ætsende skader på spiserøret.

”De er ofte ætsende og kan give ætseskader i spiserør og mavesæk, hvis de spises, eller irritation/ætseskader i luftvejene, hvis de indåndes. Ring straks til 112, hvis dit barn får smerter eller åndedrætsbesvær. Ellers kan du kontakte Giftlinjen og få råd," siger Tosterud.

farligt-for-boern-desinfektion.jpg
DESINFEKTION: Desinfektionsmidler til for eksempel spabade er noget, børn skal holdes langt væk fra. FOTO: Colorbox.com

Tigerbalsam eller æteriske olier

Tigerbalsam bruges til ømme muskler og forstuvninger, og hovedingrediensen er aromastoffer som mentol og kamfer. Æteriske olier bruges i parfume, aromaterapi og som tilsætning i badevand.

”Kamfer er meget giftigt. Det påvirker bevidstheden og irriterer mave og tarme. Der skal ikke meget til, før du skal ringe 112," siger Tosterud.

Næsten alle børn, der har indtaget kamferolie, skal indlægges til kontrol. Andre æteriske olier er også meget giftige, især før de bliver fortyndet.

farligt-for-boern-tigerbalsam.jpg
TIGERBALSAM: Dennes indeholder giftige ingredienser og bør holdes langt væk fra børns mund. FOTO: Colorbox.com

Duftpinde

Mange mennesker har duftpinde liggende i deres hjem. Flaskerne er ofte pæne, indholdet dufter godt, og åbningen er stor. Det betyder, at børn nemt kan indtage noget af det.

”Udfordringen her er, at nogle af produkterne indeholder kemikalier, som er giftige. Desværre er det svært for os at finde information om indholdet i de enkelte produkter, når vi bliver kontaktet om sådanne ulykker.

Forældrene har ofte smidt emballagen væk, eller der mangler mærkning på produktet. Det betyder, at vi jævnligt må anbefale, at børn hurtigt bliver sendt på hospitalet til opfølgning og blodprøver," siger Tosterud.

"I mange af disse tilfælde kunne denne opfølgning have været undgået, hvis ingredienserne var lette at finde.

Vi opfordrer derfor forældrene til at lægge dem et sted, hvor børnene ikke kan få fat i dem. Det kan redde barnet fra forgiftning eller unødvendig hospitalsindlæggelse," siger hun.

Fingerbøl, liljekonval og guldregn

Fingerbøl, liljekonval og blåregn findes i mange haver, men hvert år må nogle børn på hospitalet, fordi de har spist en af disse giftige planter.

Giften i liljekonval og fingerbøl kan nemlig have en effekt på hjertet.

”Hele planten indeholder giftstoffer. Forældre bør fjerne eventuelle planterester fra munden, give noget at drikke og kontakte Giftlinjen for at få råd om den videre opfølgning," siger Tosterud.

Hvis et barn har spist mere end fem bær eller blomster fra liljekonval, eller et stykke af et blad, skal det ofte have medicinsk kul.

farligt-for-boern-gulregn.jpg
GIFTIG: Guldregn er blandt de planter, der kan være gitftige for dine børn. FOTO: Colorbox.com

”Hvis de spiser mere eller har en kendt hjertesygdom, bør du ringe til Giftlinjen for at få råd om et hospitalsbesøg,” råder Tosterud.

Ikke så farligt, som mange tror

Nogle ting er dog ikke så farlige, som forældre måske tror.

”De små poser, der findes i nye håndtasker, er et eksempel. Mange af dem er mærket med et dødningehoved og ordene "Må ikke spises", men de er helt ufarlige,” siger Tosterud.

”Mange tror også, at fluortabletter er farlige, hvis man spiser for mange af dem, men det er ikke rigtigt. 20 fluortabletter på én gang er helt fint. Barnet kan få lidt ondt i maven, men det er ikke farligt, før de har spist mange af dem.”