Alt om hindeløsning

Højgravid? Her er alt, du skal vide om hindeløsning

Når terminsdatoen oprunder, og du stadig står uden en baby i armene, kan det være fristende at ty til at alle tricks i bogen for at sætte fødslen i gang. Hindeløsning er ét dem – men hvad er hindeløsning helt præcist, og hvad skal du vide om det, før du overvejer det?

Ventetiden kan være ulideligt lang, når man nærmer sig terminsdagen og endnu mere, når den er passeret. For slet ikke at tale om at den også kan være fysisk hård. Ekstra mange plukkeveer, øm ryg, trykken her, der og allevegne og måske en mangelfuld nattesøvn. Utålmodighed og forventningsglæde blandet med ængstelighed og rastløshed er en ganske normal cocktail på dette tidspunkt.

Måske fordi vi ved, vi står overfor den største oplevelse i vores liv, men måske nok også fordi, vi moderne kvinder anno 2020 ikke er vant til, der er særligt meget her i livet, vi ikke kan planlægge og have en form for kontrol med.

Så har du spurgt google om alt fra ”fødsel hvornår”, ”fødsels hvad kan jeg selv gøre” til ”fødselsmodning”, eller vendt emnet med din jordemoder, så er du sikkert stødt på begrebet hindeløsning. Men hvad er hindeløsning egentligt, og hvad skal du vide, før du overvejer det?

Hvad er en hindeløsning?

”Helt lavpraktisk er hindeløsning et indgreb, hvor jordemoder løsner livmoderslimhinden fra fosterhinderne. Det gør man fra indersiden af livmodermunden manuelt med en finger”, forklarer Anne Ruby, privatpraktiserende jordemoder og fortsætter:

”Og den massage af livmodermunden frigiver pre-hormonet prostaglandin, som er et fødselsmodnende hormon, samtidig med at den mekaniske irritation af livmodermunden også kan være med til at starte småveer hos den gravide.”

Hvis man visuelt forestiller sig livmoderen som en ballon, så er livmoderhalsen ballonens åbning i bunden, og det er her, en jordemoder skal ind, for at løsne hinder.

”Livmoderhalsen sidder oppe i bunden af skeden og er en 2-3 centimeter fast, lille tut. Når fødslen nærmer sig, modnes og blødgøres den, for at afkorte sig og åbne sig og til sidst være det, man kalder udslettet. En hindeløsning kan ske ret tidligt i åbningsprocessen og gøres i et forsøg på at fremskynde fødslen”, siger Anne Ruby.

Men for at hindeløsning overhovedet er en mulighed, kræver det, at den gravide er moden til det.

”Det kan lade sig gøre, hvis den gravide har blød livmoderhals og er mindst én centimeter åben. Og så skal man oftest være tæt på sin terminsdato eller ovre den”, siger Anne Ruby.

Værd at vide om hindeløsning

  • En hindeløsning laves af en jordemoder eller en fødselslæge og bliver typisk gjort i almindelige jordemoderkonsultation, eller når din fødsel er i sin spæde start.
  • Jordemoder vil altid undersøge dig udvendigt første. Mærke på maven for at vurdere babys størrelse og positionering, lytte til babys hjertelyd, måle dit blodtryk og sikre sig, at både mor og barn har det godt.
  • Dernæst kan jordemoder tilbyde en indvendig undersøgelse og at løsne hinder, hvis det er muligt. Det er et tilbud, og det er den gravide, der bestemmer, om hun ønsker det eller ej.
  • Hvis du ønsker det, løsner jordemoderen fosterhinderne langs baby hoved fra livmodermundens slimhinder med en finger.
  • Hindeløsning er et samarbejde mellem den gravide, baby og jordemoder. Den gravide kan hjælpe til med at visualisere at give plads til barnet og arbejde med sin vejrtrækning. Baby skal også være klar og gerne give tegn til gerne at ville trække nedad, mens jordemoderen laver indgrebet.
  • Du må altid sige stop undervejs, hvis det er ubehageligt for dig, eller du har skiftet mening. Det er din krop og din baby.
  • Hindeløsning vil ofte føre til tegnblødning og plukkeveer eller småveer, der kan blive til rigtige veer.
  • En hindeløsning er en succes, hvis fødslen går i gang indenfor 24 timer efter, at den er foretaget.
  • Der findes ingen samlede tal over, hvor mange gravide, der får hindeløsning, men jordemoderens klare fornemmelse er, at det har været stigende de sidste ti år. 

Kilde: Anne Ruby, privatpraktiserende jordemoder.

LÆS OGSÅ: Av! Her er alt, du skal vide om veer

Hvem har gavn af hindeløsning?

At få hinder løsnet lyder måske meget godt i et par højgravide, utålmodige ører, men før du springer afsted mod briksen, skal du vide, at hindeløsning ér et indgreb, og i langt de fleste tilfælde et unødigt et af slagsen, ifølge jordemoderen.

”Det er vigtigt at understrege, at en hindeløsning ikke er nødvendigt for særlig mange. Fra omkring uge 37 ér kroppen i gang med at modne sig til fødsel helt af sig selv. Den har sjældent brug for, vi kommer og blander os udefra”, siger Anne Ruby.

Men der ér selvfølgelig tilfælde, hvor hindeløsning kan være en god og fin idé.

”Hvis man for eksempel er henne imod fulde 42 uger og ens hjemmefødsel afhænger af det, eller at der er grunde til, at en igangsættelse er uundgåelig og venter om hjørnet, eller hvis den højgravide har mange store gener, kan det være en god idé at se, om man kan få en krop, der måske havde tænkt sig at føde i overmorgen, til at føde i dag i stedet”, siger Anne Ruby.

Modning til fødsel: Hvad kan du gøre?

Der findes faktisk mange naturlige fødselsmodnende ting, man kan gøre for at puffe blidt til den klargøring til fødsel, som kroppen allerede er i gang med. Betragt dem som en tretrinstrappe, hvor det er blidest at starte nedefra.

1. trin er alt det, du selv kan gøre – eventuelt sammen med en partner: Velvære, bevægelse, meditation, massage, akupressur, rebozo og sex er et gode og dejlige steder at starte.

2. trin er de næst blideste tiltag og gælder alt det, du skal have en behandlers hjælp til, men én som kun rører dig udenpå kroppen. Det kan være akupunktur, akupressur, homøopati og zoneterapi.

3. trin er det øverste, og her ligger hindeløsning. Der er ikke tale om noget, der betragtes som et igangsættende tiltag, men du skal have involveret din jordemoder, og det er en indvendig og direkte stimuli af livmodermunden. Hindeløsning er det mest indgribende af de naturlige fødselsmodnende tiltag.

Kilde: Anne Ruby, privatpraktiserende jordemoder.

Hindeløsninger giver dog primært mening for flergangsfødende, skal man vide.

LÆS OGSÅ: Her er Danmarks 90 mest usædvanlige navne

Hindeløsning virker bedst for flergangsfødende

Når vilkårene er til det, kan en hindeløsning være supereffektiv og have den fordel at føre til snarlig fødsel og samtidig være en fin oplevelse for den gravide – hvis hun altså er flergangsfødende.

”Er man en fødselsmoden flergangsfødende med blød livmoderhals og er åben til det, og skubber baby godt på og er klar mod udgangen, kan en hindeløsning være det puf, der fører til en fødsel helt ned til et par timer senere”, siger Anne Ruby.

Hun anslår, at hindeløsning er en succes og fører til fødsel i omkring 50 procent af tilfældene for flergangsgravide.

”Men det virker bedst, når den gravide selv er helt med og ikke føler, det er noget, der bliver gjort mod hende, men noget hun er klar til og er med til at gøre selv. En succesfuld hindeløsning handler ikke kun om fødsel – det er også, når mor og jordemoder kalder på barnet sammen,” tilføjer hun.

Desuden er en fordel ved hindeløsning, at det, trods sin effektivitet, ikke tæller som igangsættelse. Det vil sige, at man fortsat må føde hjemme efter en hindeløsning, at man fortsat kan tage i sommerhus, hvis man vil det, og at der ikke er nogle krav om, at man skal have født indenfor et bestemt tidsperspektiv.

LÆS OGSÅ: Hvornår føder jeg? Alt du skal vide som flergangsfødende

Ulemper ved hindeløsning

Hvis den gravide derimod er førstegangsfødende eller ikke mentalt er med på hindeløsningen, kan det have den modsatte effekt. Hindeløsninger er dog meget sjældent farligt for mor eller barn, men det gælder, som ved alle andre indgreb, at der altid er en lille risiko forbundet med det.

”Ulemperne kan være, at man chokerer kroppen med hindeløsningen, der så går i stå i fødslen i stedet for at skubbe den fremad. Det gælder især en førstegangsfødende, hvis livmoderhals og -mund er langt mere følsomt, så her har hindeløsning sjældent en positiv effekt”, siger Anne Ruby.

For førstegangsfødende vil forstyrrelsen af vævet nemlig ofte føre til, at det stopper sin modning, og man i stedet forhaler processen, men ikke uden den gravide ofte oplever kraftige plukkeveer eller småveer, som ikke fører til noget, forklarer jordemoderen.

5 gode, kærlige råd til dig, der utålmodigt venter på at føde

Går du rastløst og måske lidt ængsteligt rundt og venter på, hvornår fødslen går i gang, og hvornår det bliver til tid at møde dit barn? Så er her jordemoder Anne Rubys bedste råd til ventetiden:

1. Husk på det mirakel din krop allerede har skabt

Kvindekroppen er fuldstændig fantastisk – fra to bittesmå celler mødtes for ni måneder siden og til nu, har din krop skabt et perfekt lille menneskebarn. Fødslen er faktisk det mindste af det hele, men stol på at din krop også kan den del.

2. Lad dig selv gå i et andet mindset end normalt

I stedet for at tænke utålmodige og praktiske tanker, så giv din hjerne og sind lov til at gå i fødsel, mens du venter på krop og baby er klar. Drop de praktiske to do-lister, fokusér på velvære. Forkæl dig selv, slap af, få massage, nyd lange kram og dejlig sex med sin partner. Og tag også bare forskud på den festlige del. Lav en playliste til fødslen, spis skøn mad, nap et halvt glas vin, hvis du føler for det, og und dig selv alt det bedste. Du er i gang med at give din krop energi, brændstof og den helt rette hormoncocktail til den fysiske slutspurt – du ér i gang.

3. Mærk og føl DIN energi

Jo mere forbindelse du har med din krop under fødslen, jo bedre. Så øv dig allerede nu i virkelig at mærke efter, hvad du har lyst til, og gå med det lige indtil, du kan mærke, at du har lyst til noget andet. Har du lyst til at se film hele dagen, så gør det. Føler du dig fuld af energi og har ustyrlig til at pudse vinduer, så gør det – men lyt også efter hvis du pludselig får mere lyst til en lur.

4. Bevæg dig

Det er godt for både dig, fødselsmodning og positionering af baby, at du bevæger dig. Vælg det, du har lyst til og har det godt med og respektér, at du også er højgravid og måske øm og træt. Det kan fx være både dejligt og fødselsfremmende at svømme en tur, fordi vægtløsheden gør, at væskeophobninger ved bækkenet løsner op og giver mere plads til barnet. Det kan også være godt at gå en tur og få frisk luft eller lave blide strækøvelser.

5. Sov, sov, sov!

Man kan være noget så træt og punkteret på energien i slutfasen af graviditeten. Giv endelig dig selv lov til at sove og hvile alt det, din krop siger, den har lyst til. Den gør sig klar til pragtpræstationen – lad den, og gør det med god samvittighed. Jordemoderen siger det!

Kilde: Anne Ruby, privatpraktiserende jordemoder.

Om eksperten

Anne Ruby, 45, er jordemoder med 15 års erfaring og selv mor til tre. Siden 2007 har hun været privatpraktiserende jordemoder, og så er hun aktuel med sin første bog ”Jordemoderens guide til hjemmefødsler” til foråret 2021. Derudover tilbyder hun fødselsforberedelse ved YOJO, og er én af kvinderne bag Kejserinderne, der hjælper kvinder, der har født via kejsersnit.

Læs mere om Anne Ruby på Privatjordemoder.dk

”En anden ulempe ved hindeløsning kan være, man får skubbet til barnet, så det ikke ligger hensigtsmæssigt til fødslen, men jordemoderen er selvfølgelig forsigtig, og det sker meget sjældent”, siger Anne Ruby.

Når den enkelte højgravide har gjort fordele og ulemper ved hindeløsning op for lige netop hende, har jordemoderen en sidste omsorgsfuld påmindelse uanset, hvad man vælger.

”Husk på at kvindekroppen er en mirakelmager uden lige. Den kan tage to små celler og gøre dem til et menneskebarn, og den kan føde barnet lige præcis, når kroppen og barnet er klar til det. Helt af sig selv. Den har styr på dét her”, siger hun.