Baby i kulden: Hvad skal du være opmærksom på?
Må baby sove udenfor i frost og kulde? Og hvordan skal baby klædes på til middagslur i vinterkulden udendørs? Vi guider dig gennem alle lagene fra undertøj til dyne eller voksipose.
I Danmark er der tradtion for, at lade sin baby sove udenfor i sin barnevogn, fra de er helt små. Mange oplever, at deres børn sover tungere og i længere tid, når de sover udenfor end indenfor.
Mange forældre vælger at lade deres baby sove middagslur udenfor - også om vinteren. Og det er heldigvis helt forsvarligt, så længe temperaturen ikke når ned under 10 graders frost. Det anbefaler Sundhedsstyrelsen.
Hvornår må babyer sove ude? Hvis din baby har en fødselsvægt over 3500 gram, må han eller hun sove ude med det samme – også i minusgrader. Det er ikke temperaturen, men mere om luften er klar eller diset, der er afgørende.
En kølig tåge og fugtigt vejr må baby ikke sove ude i, fordi der kommer for kold luft i lungerne, og baby kan få lungebetændelse. Tjek derfor altid vejrforholdene, inden du lægger dit barn ud at sove.
Barnevogn eller krybben
Når dit barn sover ude om vinteren, er det vigtigt, at du stiller barnevognen eller sovestedet i læ for blæst, så vind ikke blæser direkte ind i eller på barnevognen.
Den følte temperatur kan på grund af vinden er en anden end den målte. Det betyder, at de aktuelle grader kan føles endnu koldere og ryge under de 10 minus grader. Og derfor er det ifølge sundhedsplejersken.dk ekstra vigtigt at sørge for, at barnevognen står i læ, så vinden ikke kan blæse ind.
Drudover skal barnevognen eller krybben være godt isoleret i bund som sider, når baby sover ude. Det kan fx være en tyk træplade eller et par aviser på et par centimeters tykkelse i bund og sider af barnevognen, som kan fungere som ekstra isolering.
En kølig tåge og fugtigt vejr må baby ikke sove ude i, fordi der kommer for kold luft i lungerne, og baby kan få lungebetændelse. Tjek derfor altid vejrforholdene, inden du lægger dit barn ud at sove.
Barnevogn eller krybben
Når dit barn sover ude om vinteren, er det vigtigt, at du stiller barnevognen eller sovestedet i læ for blæst, så vind ikke blæser direkte ind i eller på barnevognen.
Den følte temperatur kan på grund af vinden er en anden end den målte. Det betyder, at de aktuelle grader kan føles endnu koldere og ryge under de 10 minus grader. Og derfor er det ifølge sundhedsplejersken.dk ekstra vigtigt at sørge for, at barnevognen står i læ, så vinden ikke kan blæse ind.
Derudover skal barnevognen eller krybben være godt isoleret i bund som sider, når baby sover ude. Det kan fx være en tyk træplade eller et par aviser på et par centimeters tykkelse i bund og sider af barnevognen, som kan fungere som ekstra isolering.
Varmeregulering: Mærk børn i nakken
Børn, der sover ude i kulden, skal være under særligt opsyn. Jo yngre, børnene er, og jo koldere vejret er, des hyppigere skal børnene tilses. Babyer – især spædbørn – har en meget dårlig temperaturregulering, og ofte reagerer baby ikke på at svede eller fryse de første tre måneder.
Dit barns temperatur vurderes ved at mærke efter i barnets nakke. Huden skal følels tilpas varm, og hvis det ikke er tilfældet, skal du tage dit barn indenfor-
Din babys hænder og fødder kan du ikke regne med. De er altid kolde, fordi blodforsyningen ikke når derud i de første tre-seks måneder, og selv om baby har tykke luffer på, kan hænderne stadig være isnende kolde.
Udover dette skal du ifølge Sundhedsstyrelsen generelt være opmærksom på følgende:
- Børn under 1 år - og specielt spædbørn under 1/2 år - er særligt udsatte for kuldepåvirkning
- Kun sunde og raske børn bør sove ude i koldt vejr
- For tidligt fødte børn og børn, som har astmatisk bronkitis, kronisk mellemørebetændelse, hjertesygdom mv., er særligt udsatte og bør ikke sove ude i koldt, tåget vejr
- Barnets hud kan beskyttes med en vandfri creme, som beskytter huden mod udtørring. Cremen yder ikke beskyttelse mod kuldepåvirkning
Husk huen: Når baby sover udendørs, så giv hue på
Børn under et år skal altid have hue på, når de sover ude, om sommeren en tynd bomuldshue og om vinteren for eksempel en hue af uld. Den sikrer, at de ikke mister varmen eller får øreproblemer.
Brug din sunde fornuft: Hold øje med baby
Når dit barn skal sove udenfor i kulden, så er det vigtigt, I holder øje en gang imellem. Brug en babyalarm, hvis dit barn er uden for hørevidde, og sørg også kig ned til baby med jævne mellemrum, når børn sover udenfor.
- Er vanterne faldet af, sidder huen over ørene og er baby stadig pakket godt ind?
- En god fed, creme eller babyolie i badet kan også være brugbart, så kinderne er forberedte til kulden. Vær dog opmærksom på, at det er en fedtcreme uden vand, som du smører på barnets kinder. Har du ikke en vandfri creme, kan du smøre kinderne cirka 20 minutter, før dit barn skal ud at sove i kulden. På den tid, når vandet i cremen nemlig at blive opsuget af huden eller fordampe.
- Husk på, at feberbørn og ikke raske børn ikke bør sove ude - de har bedst af at ligge indendørs.
I det følgende kan du se, hvordan du klæder din baby på til middagslur med enten dyne eller voksipose:
Når der puttes med dyne
1. Først skal bodyen på
Til en lur i liften kan du begynde med at give baby en langærmet body på. Det er smag og behag, om det er en uld- eller en bomuldsbody.
2. Så bukserne
Baby skal også have lidt på benene – et par strømpebukser eller små bløde bukser. Vælger du bukser, som her, så husk også at give den lille nogle strømper på.
3. Og så trøjen
Så skal der en lille trøje ud over den langærmede body og bukserne. Du skal tænke, at baby skal klædes på i det tøj, han eller hun ellers har på indendørs.
4. Hue skal der til
Baby skal også have en hue om ørene. Du kan nøjes med en lille djævlehue eller lignende, hvis der er en lille hætte på overtøjet, du kan trække op om hovedet. Ellers brug en lidt tykkere hue.
5. Dragt yderst
En lille flyverdragt eller fleece- eller ulddragt fungerer fint som overtøj. Der skal vanter på de små fingre, hvis hænderne kommer over dynen.
6. Og til aller sidst - dynen!
Til sidst skal baby puttes under dynen. Dækkenet skal også over. Det er ikke for meget på en kold vinterdag med et par minusgrader. Dog kan vinterdage herhjemme også tit være varme, så overvej tøjet fra dag til dag.
Når der puttes med voksipose
1. Først skal bodyen på
Begynd med en body inderst. Den behøver ikke være af uld, en helt almindelig bomuldsbody er fin. Her er bodyen med korte ærmer, men sammen med en sparkedragt uden ærmer, kan du bruge en langærmet body.
2. Så sparkedragten
Så skal baby have en sparkedragt på, her med lange ærmer. Nogle børn er gode til at holde på varmen, og andre er kolde og skal måske have en ekstra trøje på i voksiposen. Men som udgangspunkt er det ikke nødvendigt. Det er vigtigt at lære din baby at kende og prøve dig frem.
3. Også hue og vanter
Baby skal have en tyk strikhue eller en uldhue på. Er hænderne uden for voksiposen, skal der også et par vanter til.
4. Og til sidst i voksiposen
Nu er baby klædt på til en lur i voksiposen. En body og noget på benene kan virke af lidt, men de små kan faktisk blive for varme i en voksipose. Prøv jer frem.