barn svært ved at sove

"Mit store barn har svært ved at falde i søvn. Hvad gør jeg?"

Hvad gør du, hvis dit store barn har svært ved at finde ro og falde i søvn? Få søvnplejerske Sine Ditlev Bihlets bedste råd her.

“Mit barn på 6 år har svært ved at finde ro og falde i søvn om aftenen – hvordan hjælper jeg?”

– Malou

Ekspertens svar

Der er mange faktorer, der spiller ind på søvnen – det handler både om sengetid, stå-op-tidspunkt, dagslys, måltider og fysisk aktivitet, der alt sammen er med til at regulere vores indre ur.

En fast sengetid og en fast stå-op-tid er afgørende, og med et barn i skolealderen, der jo ikke længere skal have middagslur, kan vi regne ret præcist ud, hvad barnets søvnbehov er.

Så hvis man har et barn, der har svært ved at sove om aftenen, kan man begynde med at se på, om puttetiden passer til barnets egentlige behov. Barnet kan nemlig først sove, når det har været vågen i lang nok tid.

Det der kaldes søvnpres.

Ustabile stå-op-tidspunkter om morgenen, manglende dagslys, inaktivitet og små middagslure fjerner noget af søvnpresset om aftenen.

Hvis al fysiologien er på plads, og man stadig har et barn, der har svært ved at sove, skal man se på rutinerne omkring søvnen.

Det gode ved de større børn er, at man kan tale med dem. Måske vil barnet gerne selv have at det er anderledes. Så tal endelig med dit barn om, hvordan det kan være, at det er så svært at sove om aftenen?

Måske kan barnet sætte ord på det.

Hvis det er svært, så er det væsentligt, at du som forælder tager ansvar for situationen. Du kan eventuelt sige: “Vi har besluttet at putningen om aftenen kommer til at foregå således…”, “Det er vigtigt for os…”, “…og det kan vi sagtens hjælpes ad med herhjemme hos os”.

Se så på rutiner og ritualer, så barnet ved, hvad der skal ske af læsning, sange eller måske at snakke dagen igennem. Det er ofte på sengekanten, at alt det, der rører sig i barnet, dukker op til overfladen.

Her er et lille intimt rum imellem jer, hvor der er plads til barnet – og det er vigtigt at sætte tid af til det.

Det er dog vigtigt, at man får lavet en tydelig afslutning af ritualet, for ellers er det svært for barnet at give slip og overgive sig til søvnen.

Om eksperten

Sine Ditlev Bihlet er søvnekspert, forfatter til bogen "Tryg søvn" og uddannet sundhedsplejerske.

Hun har beskæftiget sig professionelt med børn i over 13 år som sygeplejerske, og specielt med børns søvn som sundhedsplejerske.

Hun har arbejdet med søvn hos børn med brandsår, børn med kræft, børn med med adhd, børn med autismediagnoser, børn, som har det svært, småbørn, spædbørn, nyfødte, for tidlig fødte og bare helt raske børn i trivsel.

Privat er hun gift og har tre piger på 12, 9 og 4 år.

Læs mere på Søvnplejersken.dk