Streptokokker

Er dit barn smittet med A-streptokokker? Det skal du være opmærksom på

Streptokokker er helt almindelige bakterier, som kan være årsag til en række infektioner blandt børn. Læs med og bliv klogere på bakterierne, der blandt andet kan give halsbetændelse og skarlagensfeber.

A, B, C og D.

Streptokokker kommer i mange former. De fleste af dem er ganske fredelige, og vi lever med dem overalt på vores hud, i næsen og svælget uden at blive syge af dem. Men en gang imellem går det galt, og så bliver vi syge. Særligt A streptokokker er en hyppig årsag til en række infektioner – også hos børn.

Med hvad er streptokokker egentlig? Hvordan smitter disse bakterier – og hvad gør du, hvis dit barn er smittet?

Her er alt, du bør vide om A streptokokker. 

Hvad er streptokokker egentlig?

Streptokokker er nogle almindeligt forekommende bakterier, der findes naturligt i både mennesker, dyr og i naturen – ofte uden af fremkalde sygdom. Bakterierne er typisk årsag til forskellige infektioner og inddeles i flere undergrupper, hvoraf de mest almindelige er A, B, C og D.

Hvad er A streptokokker?

Infektion med hæmolytiske streptokokker, særligt gruppe A streptokokker (GAS), er typisk årsag til forskellige infektioner i vores børns hud og slimhinder. De hæmolytiske streptokokker kan give sygdomme som fx halsbetændelse, mellemørebetændelse, bihulebetændelse og børnesår.

Særligt hos børn kan halsbetændelse forårsaget af streptokokker-bakterier også være ledsaget af den meget smitsomme skarlagensfeber, der giver feber, rød tunge, røde kinder og til sidst rødt udslag på kroppen.

I meget sjældne tilfælde – særligt hos helt små børn - kan bakterierne være invasive, dvs. at de kan gå i blodet og forårsage alvorlig sygdom. Det gælder bl.a. invasive infektioner som lungebetændelse, bughindebetændelse, hjernehindebetændelse (meningitis) og blodforgiftning.

En anden variant af hæmolytiske streptokokker er gruppe B streptokokker, der hos nyfødte børn kan forårsage blodforgiftning og meningitis.

Hvornår kan mit barn komme tilbage i skole eller institution?

Streptokokhalsbetændelse eller skarlagensfeber

For at undgå at smitte andre kan dit barn komme i institution eller skole to døgn efter, at det er sat i behandling med antibiotika. 

Børnesår

Smittede børn må ikke komme i institution, før sårene er tørret ind, og skorperne er faldet af. Børn i skolealderen kan godt komme i skole, hvis sårene kan tildækkes og ikke er så udbredte, da de kan overholde god håndhygiejne og hyppig håndvask.

Hvordan smitter streptokokker?

Vuggestuer, børnehaver og skoler er helt store smittecentraler. Streptokokker smitter nemlig især via luftvejene gennem dråber fra fx spyt, nys og snot men også ved kropskontakt. Smitten kan også overføres ved direkte eller indirekte kontaktsmitte fx håndtryk eller ved, at ungerne rører ved forurenede overflader som borde, håndtag, legetøj mm.

Smitteperioden er typisk fra dit barn er smittet og til to døgn efter, at det er sat i behandling.

Barn bærer streptokokker
Barn med børnesår.

Er infektion med A streptokokker farligt?

De hyppigste infektioner med gruppe A streptokokker (halsbetændelse og hudinfektioner) er nemme at behandle med penicillin.

De sjældnere og svære infektioner, fx blodforgiftning, meningitis og streptokokbetinget toksisk shock syndrom, kan udvikle sig livstruende, og disse alvorlige tilstande kræver hurtig behandling.

Almindelige symptomer på infektioner med A streptokokker

Halsbetændelse

Ved halsbetændelse som følge af streptokokker vil dit barn ofte have ondt i halsen, som forværres ved synkning, ømme lymfeknuder på halsen, feber (ofte over 38,5), hovedpine og dårlig ånde. Mandlerne vil ofte være hævede og røde med hvide belægninger, og stemmen vil være grødet på grund af de hævede mandler.

Du kan læse mere om hævede mandler og halsbetændelse her.

Skarlagensfeber

Skarlagensfeber begynder som halsbetændelse. Efter et par dage kommer der udslæt over hele kroppen og i ansigtet. Ofte bliver tungen rød (hindbærtunge). En til to uger efter at udslættet er begyndt, kan huden på hænderne og fødderne begynde at skalle af. 

Andre tegn kan være:

  • Ondt i halsen
  • Høj feber
  • Utilpashed
  • Ondt i ørerne og hovedet
  • Mavesmerter
  • Opkast.

Børnesår

Børnesår optræder som overfladiske sår omkring næsen og munden, men kan sidde overalt på huden. Sårene begynder typisk som en lille rød plet, der hurtigt udvikler sig til væskende sår, der dækkes af gullige skorper.

Sårene er meget smitsomme og overføres via væske fra sårene.

Du kan læse mere om børnesår her.

Hvad hvis mit barn er smittet?

Streptokker er en typisk årsag til sygdom blandt børn, men  ofte er der tale om mild sygdom. Har dit barn feber, ondt i halsen, hævede røde mandler med hvide belægninger og dårlig ånde bør du indenfor 24-48 timer kontakte lægen, der ved en podning fra halsen kan afgøre, om dit barn skal i behandling.

Du bør straks kontakte egen læge ved alvorlige tilfælde, f.eks. hvis dit barn får vejrtræknings- eller synkebesvær eller har stærke smerter.

Hvordan behandler man streptokokinfektion?

Behandlingen afhænger bl.a. af, hvilken infektion dit barn har, og hvor slem den er. Hvis dit barn har halsbetændelse eller skarlagensfeber behandles det med penicillin.

Børnesår som følge af streptokokinfektion behandles typisk med vask med klorhexidin sæbe og om nødvendigt penicillin.

Kilder: Netdoktor.dk, Sundhed.dk, SSI (Statens Serum Institut), Sundhedsstyrelsen

Stigning i tilfælde

I de første måneder af 2023 sås der en kraftig stigning i tilfælde med A-streptokokker i Danmark, viser tal fra Statens Serum Institut. I januar nåede stigningen et niveau, der langt overstiger det normale for årstiden.

Samtidig er der på en måned sket en tredobling af invasive tilfælde. Det har især været ældre, som har været udsat, men også flere børn end normalt har været nødt til at søge læge og blive indlagt for at få bugt med infektionen.

Kilder: SSI, DR

Om eksperten

Artiklen er gennemlæst og tilrettet af speciallæge i børnesygdomme/pædiatri Karen Tilma, som er praktiserende børnelæge og indehaver af Børnelægeklinikken Brønderslev.

Hun har gennem mange år været ansat som overlæge på bl.a. børneafdelinger ved Aarhus Universitetssygehus, Aalborg Universitetssygehus og Randers Centralsygehus.

Se karentilma.dk