Louise og Daniel mistede deres datter på 8 måneder – nu vil politikerne hjælpe
Nyt borgerforslag om spædbarnsdød har opnået mere end 60.000 underskrifter på fire dage. Nu vil politikerne se, hvad de kan gøre for at hjælpe forældre, der står midt i sorgen.
”Vi håber, det her skaber en kæmpe opmærksomhed og skaber den hjælp, der er nødvendig. Vi bliver ved, for vi har fortsat 178 dage!”
Sådan skriver Louise Holm Jacobsen på sin Instagramprofil, efter mere end 60.000 danskere har underskrevet det borgerforslag, hun og kæresten Daniel Hugo Sørensen oprettede for fire dage siden.
Det tog kun to døgn at nå de påkrævede 50.000 underskrifter, efter flere influencere, blandt andet Cecilie Haugaard, Rikke May, Emily Salomon og Mette Marie Lei Lange, delte opslaget.
Borgerforslaget kommer ovenpå, det værst tænkelige skete for parret i november: De mistede deres otte måneder gamle datter, Eira, ved en ulykke i hjemmet.
De oplevede, at livet med ét gik i stå, og helt basale gøremål blev umulige, fortæller de til DR.
”Det at skulle spise eller tage et bad kan du ikke. Der er en, der fysisk skal tage dig i hånden og sige: Du skal i bad nu, du skal spise nu. Hele din verden er væk,” siger Louise Holm Jacobsen og forklarer, at de oveni sorgen og chokket over datterens pludselige død også skulle tage stilling til bisættelsen, psykologhjælp, ansøgning om sorgorlov og andre praktiske ting.
”Jeg nåede kun at skrive et 's' for spædbarnsdød på Google, og så knækkede filmen, og så var jeg ude at kaste op igen, fordi jeg simpelthen ikke kan få mig selv til det. Der er nogen, der er nødt til at gøre det for en,” siger hun til DR.
Politikerne: Området skal prioriteres
Sidste sommer blev det vedtaget, at alle forældre, der mister et barn under 18 år, har ret til seks måneders sorgorlov.
Men det er langt fra tilstrækkeligt, mener parret, der derfor i borgerforslaget foreslår, at sundhedsplejersker efteruddannes, så de er i stand til at yde den relevante støtte og praktiske hjælp til forældre, der mister deres barn ved uventet død.
De skal hjælpe med alt fra psykologkontakt og ansøgning om orlov samt skabe kontakt til relevante landsforeninger, forsikringer og hjælp til bisættelsen.
Det nye borgerforslag vækker genklang hos regeringen og flere af Folketingets partier, der vil se på det i den nærmeste fremtid.
Blandt andet mener Pernille Skipper, sundhedsordfører for Enhedslisten, at det er vigtigt, at sundhedsplejerskerne får de rette ressourcer til at løse opgaver som disse:
"Vi skal sørge for at finde pengene og få opnormeret på det her område. Vi kan ikke være bekendt fra politisk hold bare at proppe de her opgaver ned over sundhedsplejerskerne, uden at midlerne følger med."
Og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) medgiver, at det er et område, der skal ses på.
”Jeg har stor medfølelse med de forældre og den dybe sorg, de sidder tilbage med efter at have mistet et lille barn. Jeg ser frem til at se nærmere på det konkrete,” lyder det fra sundhedsministeren til DR.