Brevkasse For dygtig til folkeskolen?

Skole

Har du et spørgsmål om dit barns skole? Spørg Janne Clevin, som har været folkeskolelærer i over 30 år. Hun er ud af en børneglad familie som datter af alle tiders børneven, Jørgen Clevin.

Kære Janne,

Min datter på 8 år har altid haft nemt ved at lære og har haft stor lyst til det. Hun kunne alle bogstaverne, inden hun kom i skole og lærte lynhurtigt at læse. Det er ikke, fordi hendes far og jeg har pacet hende frem, men fordi hun simpelthen suger viden til sig. Helt fra 4-årsalderen har hun spurgt, hvad det bogstav var, og hvad det ord betød.

Også i matematik har hun haft let ved det, og ved den sidste skole-hjem-samtale fik vi at vide, at hun er langt foran sin klasse, og at hun hjælper de andre med opgaverne. Selv siger hun, at hun ofte keder sig i skolen. Jeg synes, at hun skal have ekstra udfordringer – både for at bevare interessen for at lære, og for at mærke, at ikke alt går lige nemt. Indtil nu har det hele været en leg for hende, og hun har ikke været nødt til at lave en eneste lektie hjemme. Jeg frygter, at hun får et chok den dag, hun pludselig bliver stillet over for en opgave, hun ikke lige kan klare i en ruf. Jeg har sagt dette til lærerne ved flere skole-hjemsamtaler, men de går meget op i, at alle skal være med, og at man ikke må fremhæve nogen frem for andre. Det bedste, de kan komme op med, er nogle ekstra kopiark, som så vidt jeg kan se bare er flere opgaver af samme type. Og det bliver jo kedeligt i længden. Vi har talt lidt om, om vi skulle få rykket hende en klasse op, men hun har det godt i sin klasse, hvor hun leger med alle og også har et par tætte veninder. Af samme grund tøver vi med at skifte til en privatskole – og jeg ved jo heller ikke, om det ville hjælpe.

Har du et forslag til, hvordan vi griber dette an, inden hun helt mister gejsten? Skal vi selv i gang med at finde ekstra opgaver?

Med venlig hilsen

En bekymret mor

Kære bekymrede mor,

Jeg synes, I er heldige, at jeres datter har så nemt ved at lære, og at hun fra helt lille på den sundeste måde har udvist nysgerrighed over for mange ting. Hun vil kunne få rigtig meget ud af sin skolegang.

Du spørger, hvor meget man kan kræve, at lærerne i folkeskolen indretter undervisningen efter den enkelte elev. Lad mig starte med at oplyse dig om, at ifølge folkeskoleloven kan undervisningsdifferentiering kræves i alle fag i folkeskolen. Men skal jeg svare dig oprigtigt, bliver jeg nødt til at sige, at der er mange forhold, der skal være opfyldt. Hvis din datter går i en klasse med mange elever, vil det være sværere for hendes lærere at tilgodese hendes behov.

Modsat vil jeg påstå, at hvis hun går i en lille klasse, er der stor mulighed for, at lærerne kan undervisningsdifferentiere og dermed give hende lidt større udfordringer. De kan stille lidt højere krav til hendes præstationer, bede hende om at læse lidt sværere bøger, give hende opgavebøger, som tilhører et højere klassetrin. Men det er afgørende, hvordan hendes klasse fungerer. Har klassen mange skoleegnede elever, vil det være nemmere for hendes klasselærere at differentiere og dermed nemmere for hende at blive udfordret.

Du overvejer et klasseskift for din datter. Det kan der være meget fornuft i, men hvis ikke din datters sociale kompetencer er på niveau med klassetrinnet højere, er det bestemt ikke en god idé. Skoleskift kan være en løsning for din datter, men privatskoler er ikke automatisk bedre. Du må undersøge, om privatskolen, du tænker på, lever op til dine idealer, og om den kan udfordre din datter.

Prøv allerførst at opfordre klasselærerne i din datters nuværende klasse til at give hende lidt sværere emner og opgaver, så hun føler sig udfordret. Det må være muligt at være med i fællesskabet, selvom man læser i nogle andre bøger. Held og lykke med det

– venlig hilsen Janne Clevin

Fortryd skolefotoet

Var skolefotografens portræt af guldklumpen ikke liiige julegavemateriale på grund af lukkede øjne, grimasser eller en småfesen baggrund? Så kan du returnere det op til 14 dage efter, at du har fået billederne. Det betyder altså ingenting, at billederne har ligget i skoletasken et par uger – fortrydelsesfristen gælder først fra det øjeblik, du selv har dem i hånden, fastslår Forbrugerrådet.

Kilde: Tænk

Vidste du …

• At hvert 8. barn i årgang 2009 af nye skoleelever går i privatskole?

• At 74% af de nye 0.-klasser går i SFO om eftermiddagen?

• At de typisk har rugbrød med leverpostej og spegepølse med på madpakken?

Kilde: Danmarks Statistik

Bryd mobbekulturen

Alle er imod mobning, men det kan være svært at komme ondet til livs. Hæftet ’Mobning: En kultur, der skal brydes’ er for lærere og forældre, der vil gøre en indsats mod mobning. Det koster 85 kr. og kan købes på www.skole-samfund.dk

Har du et spørgsmål vedrørende jeres barns skolegang?

Mail til: skole@juniormag.dk Besvarede spørgsmål bringes i Junior, evt. anonymt.