Kræsent barn

"Mit barn er kræsent. Hvad gør jeg?"

Hvad gør du, når dit barn ikke er madmodig? Vi har spurgt brugerne på @voresbørn, hvilke ting I dealer med, når det kommer til jeres børns madpakker. Charlotte Seeger, specialist i børns spisevaner, deler ud af sine råd her.

“Mit barn er kræsent og ikke specielt madmodigt endnu. Hvordan håndterer jeg det bedst?"

– Natascha

Ekspertens svar

Hvis det handler om, at barnet ikke er særlig madmodigt i forhold til madpakker, er der to mulige scenarier: Der kan ske det, at barnet kommer i institution og bliver inspireret af alle de andre børn. Det kan gøre et barn mere madmodigt at spejle sig i andre børn.

Et andet scenarie er, at barnet bliver overvældet af alle de indtryk, der er i en institution eller i skolen, og det kan betyde, at barnet ikke kan finde ro til at få madpakken spist.

Men helt generelt skal man som forældre passe på, at man ikke projicerer sine egne forventninger til, hvad man gerne vil have, at barnet skal spise, over på barnet. Der kan være mange grunde til, at et barn er lidt tilbageholden omkring mad, og det er man nødt til at acceptere.

Det rette miks

Prøv at gå efter noget protein, kulhydrat og fedt til madpakken såsom:

  • Frugt og grønt
  • Brød – helst rugbrød eller fuldkornsbrød, pasta, kartofler, madpandekager, madmuffins, pizzasnegl, pitabrød etc.
  • Pålæg – gerne lidt fiskepålæg et par gange om uge, hvis dit barn gider det.
  • Sunde lækkerier – hjemmelavet myslibar, madpandekager, nødder, dadel, figenstang, bananchips el. lign.)
  • Og mest af alt: En madpakke som dit barn har lyst til at spise.

Kilde: Babybite.dk

En madpakke kan ses som en hilsen hjemmefra til barnet, og den bør derfor indeholde noget trygt mad, som barnet godt kan lide at spise. Der er man som forælder nødt til at slippe kontrollen lidt og sænke egne forventninger til madpakkens indhold.

Det er nemt at komme til at føle et forventningspres til at give sit barn en meget spændende og alsidig madpakke med, men det er vigtigere, at der er mad med, som barnet gider at spise.

Hvis barnet generelt ikke er så madmodigt, er det ikke madpakken, der skal afhjælpe dette, for madpakken er en måde at bygge bro hjemmefra til dér, hvor barnet er. Det kan være overvældende i sig selv at skulle spise mad med en masse andre børn omkring sig, så hvis maden også virker uoverskuelig, kan det gøre det svært for barnet af få den spist.

Hvis barnet skal prøve noget nyt mad, bør det i højere grad ske i hjemmet, end i skolen. Man kan dog godt give en enkelt lille ny ting med i madpakken hver dag, men resten af madpakkens indhold bør være noget trygt og velkendt mad, som barnet kan lide – også selv om det måske virker kedeligt.

Om eksperten

Charlotte Seeger

Specialist i børns spisevaner, foredragsholder og stifter af Charlotteseeger.dk og babybite.dk. Forfatter til bogen Magiske måltider.