Cana Buttenschøn: ”Du skal ikke ’bare’ føde. Der er ikke noget ’bare’, når man taler om fødsler”
Alle gravide kvinder drømmer om en god og tryg fødsel. Men da alle fødsler er forskellige, opstår der naturligt både mystik og uforudsigelighed – for hvad kan man egentlig forvente? Altså ud over et barn i den anden ende? Det kommer blogger og tidligere jordemoder Cana Buttenschøn med sit svar på i en ny bog.
Med bogen ”40 ting du skal vide om fødslen” er Cana Buttenschøn tilbage med den tredje bog i rækken til gravide og nybagte mødre. Målet er at give gravide en række gode tips og informationer om fødslen, før det går løs, så de – og deres partnere – kan føle sig trygge og forberede sig bedst muligt på den store dag.
Den gode fødsel – hvordan får man sådan en?
”Du kan godt!”
Dét er i al sin enkelhed Cana Buttenschøns hovedbudskab i hendes nye bog. Der skal nemlig ikke herske nogen tvivl om, at din krop kan føde. Fra naturens side vil den vide, hvad der skal til for at få barnet ud. Men selvom kroppen er med på proceduren, kan der ifølge Cana Buttenschøn alligevel være et stykke vej til den gode oplevelse – den gode fødsel:
- En fødsel er en stor oplevelse, fysisk såvel som psykisk, og selvom det selvfølgelig er korrekt, at vi kvinder er ”skabt til” at kunne føde børn, så er det altså ikke noget, man bare lige gør.
Ifølge forfatteren, der er uddannet og tidligere har arbejdet som jordemoder, defineres en fødsel i sin enkelthed som det forløb, hvormed baby, fosterhinder, fostervand og moderkage kommer ud af moren.
- Du har med andre ord født et barn, uanset om du ender med at få kejsersnit eller at føde vaginalt, og det ene er ikke mere rigtigt end det andet.
Med en fødselsdefinition på plads giver Cana Buttenschøn sig i kast med at definere den gode fødsel, som – selvom den er helt og aldeles subjektiv – har én fællesnævner:
- Man ved, at noget af det, der giver gode oplevelser er, at den fødende føler sig velinformeret og tryg undervejs igennem hele forløbet. Kvinden skal helst have en god forståelse for de ting, der sker og skal ske undervejs i fødslen, så hun uanset smertegraden er tryg ved sin oplevelse og føler sig set og mødt af omgivelserne.
Og selvom man selvfølgelig aldrig kan være sikker på, at fødslen bliver en god oplevelse, fordi det kan gå komplet anderledes, end man havde drømt om eller håbet på, kan man altså ifølge Cana Buttenschøn hjælpe sig selv ved at forberede sig på både de små og store ting.
I bogen opsætter hun 40 tips, tricks og info, som – ifølge forfatteren selv – vil forberede dig og sende dig et skridt tættere på en god oplevelse under din fødsel.
I det følgende får du et lille smugkig på et par af de 40 ting.
#3 Forberedelser, du skal gøre dig inden fødslen
Før du overhovedet havner på fødebriksen, i vandbassinet, eller hvor du ellers har planer om at føde, er det ifølge Cana Buttenschøn en god idé at få afklaret og forberedt en række ting på forhånd - heriblandt hvor du skal føde, hvem der passer børn og hund, og hvem der skal med til fødslen ud over din partner. Skal din elskede mor med? Din søster, som selv har født? Din veninde, der er ved at uddanne sig til sygeplejerske eller svigermor, som drømmer om at opleve en fødsel? Cana Buttenschøns råd lyder således:
- Der findes ingen standarder her, men lov mig, at du mærker godt efter inde i dig selv. Det er en stor oplevelse at føde sit barn, og det kræver et enormt stort fokus, som du skal love mig, at du ikke lader dine fødselshjælpere tage fra dig.
Og så er der den sagnomspundne fødselstaske: For hvad har man egentlig behov for, når man skal føde? Ifølge Cana Buttenschøn skal du primært pakke det, du har behov for efter fødslen, fx tøj til baby, behageligt (stretch!) til mor, amme-bh, toiletsager, mobiltelefon osv.
Men der er naturligvis også nogle ting, du kan få behov for under fødslen, som du ligeså godt kan pakke på forhånd. Her er vandrejournalen det vigtigste, mener Cana Buttenschøn, som op til din fødsel faktisk helst skal med dig overalt. Derudover kan gode bud være:
- Hårelastikker til graviditetsmanken
- En læbepomade, når din mund og læber føles som Saharas lillesøster
- Musik og højtaler, hvis du har glæde af beroligende musik
- Snacks! Du har formentlig ikke lyst til det store undervejs i fødslen, men din partner har brug for at holde energien oppe. Og et godt tip er at pakke lidt druesukker til dig, hvis hospitalets saftevand ikke giver dig den energi, du har brug for.
Og som et lille bonustip kommer rådet: Fyld fryseren før fødslen:
- I dagene efter fødslen vil du med al sandsynlighed have en krop, der mest af alt føles som et atombombet lokum, så det eneste, du overhovedet kan overskue, er at passe på din bedårende lille baby, som du skal til at lære at kende. Alt andet kan synes både uoverskueligt og ligegyldigt, men lad mig lige være den kedelige jordemoder, der minder dig om, at din krop altså har brug for noget ordentlig næring, så du hurtigst muligt kan komme oven på fødslen – og så du kan producere masser af dejlig mælk til din baby, hvis du ammer.
#10 Sådan føles en ve
Veer er en naturlig del af de fleste fødsler og dermed en naturlig del af bogen ”40 ting du skal vide om din fødsel”.
- Som oftest hører man, at veer føles lidt som (meget) kraftige menstruationssmerter, hvilket i og for sig også er rigtigt. Problemet med dén beskrivelse er bare, at rigtig mange kvinder ikke kender til menstruationssmerter. Og at de kvinder, som gør, ikke har noget begreb om, hvad det betyder, når man siger, at de skal være ’kraftige’.
Cana Buttenschøn har allieret sig med en række kvinder i bogen, som blandt andet beskriver veer således:
- Som om kroppen var en høvlebænk, der bare bliver drejet længere og længere fra hinanden.
Julie, mor til én
- Det føltes som en tung kommode, der landede lige ned på lænden. Femhundrede gange i timen.
Tina, mor til én
- Det var ligesom at live savet over med en sløv rundsav. Igen og igen.
Lise, mor til to.
Selvom veer ofte gør vanvittigt ondt, minder Cana Buttenschøn læseren om, at for hver ve er du et skridt tættere på at møde din baby. Og for at overkomme dem kan det være en fordel at betragte dem som orgasmer. Ja, du læste rigtigt. Det handler simpelthen om at give sig hen til kroppen, møde dine veer, tage dem i hånden og følge din krops naturlige anvisninger – og det handler om ikke at aktivere hjernen:
- Du skal simpelthen lade sin krop tage imod veerne for at få bedst muligt udbytte af dem. Dine veer bliver mere effektive, hvis du arbejder med dem i stedet for imod dem.
Så mød dine veer – også selvom det kan føles naturstridigt. Mildest talt.
#20 Nu må du presse
Det er ofte forløsende ord for mange fødende kvinder, når jordemoderen endelig giver grønt lys til at presse, men det kan overraske, hvordan det egentlig føles at presse:
- Når man presser, føles det for mange, som om barnet er på vej ud af det forkerte hul, og dén fornemmelse er der rigtig mange kvinder, som bliver bange for.
Og netop dén fornemmelse giver anledning til ængstelse. For pludselig ryger kontrollen, og mens du føder dit barn, vil du… nå ja, skide undervejs.
- Hvis du har fået et lavement, er det ikke de store mængder, der kan komme ud, men hvis der bare er den mindste smule afføring i endetarmen, kan du være ganske sikker på, at det kommer ud sammen med din baby. Der er simpelthen ikke plads til andet, fortæller Cana Buttenschøn.
Heldigvis forsikrer hun om, at jordemødre ikke skænker det to tanker, men blot tørrer det væk med en varm klud, mens du selv er dybt optaget af at presse dit barn ud. For som hun skriver i bogen:
”Du kommer til at skide. Og til at være ligeglad.”
Dette var blot et lille udvalg af ting, som Cana Buttenschøn gennemgår for at klæde sine læsere – den gravide kvinde og partner – på til at få en god fødselsoplevelse i sin nye bog ”40 ting du skal vide om fødslen”.
Og husk så på: