Dilemma: Kan man låne sit barn i eksmandens weekend?

Dilemma: Kan man låne sit barn i eksmandens weekend?

Er det i orden at man låner sit eget barn i eksmandens weekend, for at det kan komme med til mormors fødselsdag? Læs panelets svar.

Dilemma: Må jeg ”låne” mit barn i min eksmands weekend?

Min søn på 6 år er skilsmissebarn og bor det meste af tiden hos mig. Hver anden weekend er han hos sin far, og det fungerer sådan set fint nok. Men nu er vi blevet inviteret til min mors 60 års fødselsdag med hele familien, – fætre, kusiner, onkler og tanter. En masse søde børn, min søn godt kan lide at lege med, og voksne, som jo også gerne vil se ham.

Desværre ligger fødselsdagen en lørdag midt på dagen i den weekend, hvor min søn skulle være hos min eksmand.

Fredag aften er jeg inviteret ud at spise. Og lørdag aften skal jeg til koncert med nogle veninder, noget vi har planlagt igennem lang tid og glæder os helt vildt til.

Kan jeg spørge min eksmand, om jeg må ”låne” vores søn lørdag om dagen og aflevere ham tilbage lørdag eftermiddag? Eller er det for mange skift for drengen og for irriterende for faren? Alternativet er, at min søn ikke kan være med på mormors fødselsdag. Eller at jeg skal droppe den ene ”fri-weekend,” jeg har på 14 dage?

Svar fra panelet

Emilia van Hauen: Min mand har også en søn fra et tidligere ægteskab, og vi låner ham nærmest lige så meget, som vi vil – og omvendt. Ja, det kan du sagtens tillade dig. Det kan måske oven i købet være indgangen til et mere fleksibelt forhold mellem jer indbyrdes, og det er da et fantastisk forbillede for din søn!

Bonus er, at du viser din søn, at han er savnet og elsket i den kreds, når han ikke er der.

Anne-Grethe Bjarup Riis:

Moren her er da totalt umoden. Skal vi nu også tage hensyn til faren logistisk. Hvad er det for noget fis. Den eneste, som skal tages hensyn til, er da barnet. Og selvfølgelig skal barnet til den fede fødselsdag. Som skilsmisse-forældre bliver man simpelthen nødt til at kunne kommunikere – og være fleksibel på barnets præmisser.

Barnet opfatter da slet ikke det her som et ”skift”. Barnet ser det bare som en mulighed for, at det både kan have sin weekend hos far OG komme til en sjov fødselsdag.

Troels Mylenberg:

Jeg tror, at børn har bedst af glade forældre, så hvis du kan få lavet den løsning, der passer dig bedst, uden at ryge i en konflikt med faren, så kør da løs. Drengen er vel i forvejen vænnet til mange skift, og hvis han kan se, at far og mor kan finde ud af at aftale den slags sammen, så glæder det ham sikkert.

Brian Mikkelsen:

Det lyder som om, det er meget sjældent, at du står i den situation. Og din løsning lyder helt fin. Så må vi bare håbe, at din søns far er med på planen.

Karen-Marie Lillelund: Det var da noget af et program, du har fået banket sammen for dig selv med fødselsdag om dagen og koncert om aftenen. Men jeg forstår jo godt, at friweekender skal udnyttes. Du skriver, at det fungerer ”fint nok,” og det er jo ikke helt i den jublende ende af skalaen, så hvis du har et lidt anspændt forhold til din søns far, ville jeg nok vælge at lade min søn blive på weekend hos ham.

Men hvis I kan finde ud af at tale sammen, synes jeg sagtens, du kan bede om at ”låne” sønnike lørdag eftermiddag. For din søn er det en udflugt, og han kender jo familien, så det, synes jeg ikke, er et problematisk skift.

Overvej, om det giver stor ballade, hvis du spørger, og lad balladen bestemme, om mormors fest bliver med eller uden barnebarn. Det er så let at aflyse personlig legetid med veninderne, men du skal huske, at det overskud, du samler der, får din søn mindst ligeså meget glæde af som en fest hos mormor.

Peter Aalbæk Jensen:

Selvfølgelig skal man da kunne ”låne” barnet – for barnets skyld.

Natasja Crone:

Kan din mor ikke invitere farmand (altså din søns far) med til sin 60-års fødselsdag? Så kan alle komme og fejre hende – og du kan nå det hele, og din søn bliver ikke forvirret over et ekstra skift.

Står du også midt i et dilemma, så kontakt panelet på: panelet@juniormag.dk