Sundhedsministeren: ”Mange kvinder opfatter det som deres barsel, og rigtig mange mænd ser det ikke som deres opgave”
Når de mandlige politikere på Christiansborg får børn, står Ellen Trane Nørby klar til at høre, om de har tænkt sig at tage barsel. Hun mener, at begge køn skal forstå, at mænd også skal have rum til at være far.
– Mændene mangler at få mere plads til at være far.
Ordene falder fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby, som mener, at der fortsat er en vigtig kamp at kæmpe, når det gælder fordelingen af barsel mellem mænd og kvinder herhjemme.
Det fortæller hun i denne uges ALT for damerne, hvor hun mødes til et fælles interview med den tidligere toppolitiker Ritt Bjerregaard.
Mange kvinder opfatter det som deres barsel
Hvor Ritt Bjerregaard aldrig selv har fået børn, har Ellen Trane Nørby to små børn og en mand med en "fleksibel chef", som hun selv kalder det. Både i hverdagen, og også da hun selv kom tilbage på job efter 10 en halv uges barsel.
– Vi er ikke nået til fuld ligestilling, men vi er kommet langt, og når jeg kigger internationalt, så er vi kommet rigtig langt. Men jeg synes, at mændene mangler at få mere plads til at være far. Min egen mand har været privilegeret - og også sød - og han har taget størstedelen af barslen, men på det punkt kan man virkelig se, at mange kvinder opfatter det som deres barsel, og at rigtig mange mænd ikke ser det som deres opgave. Og det sætter sig i alt fra pensionsopsparinger, til hvem tager barnets første sygedag. Det er en kulturel diskussion, men det er også en ligestillingsdiskussion, understreger Ellen Trane Nørby.
Inden for Christiansborgs mure er forandringen dog begyndt, forklarer sundhedsministeren til ALT for damerne.
– Simon Emil (Ammitzbøll-Bille, Liberal Alliance, red.) er lige blevet far, og nu kigger vi alle sammen på ham. Da jeg fik det at vide, kiggede jeg på ham sådan "tager du barsel? Det skal du jo. Du skal være et godt eksempel og nyde tid med din datter!". Han er gået på barsel, og Morten Østergaard har også været på barsel, så vi rykker jo det der pres og forventninger andre steder hen nu.
Ritt: "Det ville være et forkert signal"
Meget har ændret sig på den front, siden Ritt Bjerregaard var ung minister – hun var blot den 10. kvindelige minister i Danmarkshistorien, da hun blev sat i spidsen for Undervisningsministeriet i 1973. Og Ritt glæder sig over at høre, hvordan løsningerne er blevet mere varierede med årene.
– Der i begyndelsen af 70'erne var jeg bekymret for, at fordi jeg ikke havde et barn, så var jeg med til at danne det billede, at man som kvinde kun kunne klare at være i politik og være minister, hvis man ikke havde børn. Og det ville være et forkert signal, og det er heldigvis klart demonstreret, at det kan man godt, lyder det fra den tidligere socialdemokratiske minister og overborgmester i København.
LÆS MEGET MERE I DENNE UGES ALT FOR DAMERNE
Her mødes Ritt Bjerregaard, der er kronisk syg af kræft, og sundhedsminister Ellen Trane Nørby i et stort interview om en fælles sag: medicinsk cannabis.