Forældre til skolebørn

7 ting du skal vide som forældre til et nyt skolebarn

Over hele landet er skoletaskerne pakket og stemningen høj, når spritnye, forventningsfulde skoleelever indtager skolebænken. Men hvordan hjælper man egentlig bedst sit barn til en god skolestart? Her er 7 gode råd til alle nye skoleforældre.

1. Giv dig god tid til skolestarten

At starte i skole er en stor overgang for både dit barn og dig. I skolen er der mindre tid til det enkelte barn og dets forældre, end I er vant til i børnehaven, der er nye krav og rutiner og en masse nye mennesker at forholde sig til for både dig og dit barn. Forvent, at dit barn både bliver træt og måske også ked af det indimellem. Det er normalt, så prøv at have is i maven, og tro på, at det hele nok skal gå. 

2. Sæt dig ind i, hvordan dit barns skole fungerer

Folkeskolen har utvivlsomt ændret sig, siden du selv gik der, og hver skole har sit eget system og sin egen kultur. Brug noget tid på at sætte dig ind i, hvordan tingene fungerer på dit barns skole, så du kan støtte barnet bedst muligt. Bruger de børnestavning? Hvordan regner de? Har de frikvarter efter hver time? Måske virker noget fremmed på dig, men de ansatte ved, hvad de gør, og du gør dit barn den største tjeneste ved at være åben og positiv.

3. Få ro på, og giv barnet tryghed

0. klasse er en introduktion til skolen, undervisningen og klassefællesskabet med udgangspunkt i leg. Dit barn skal lære at møde på faste tider, modtage kollektive beskeder, være en del af en klasse og meget mere. De faglige krav vokser i 1. klasse, men prøv at se 0. klasse som den gode lange indkøring til en lang og vigtig periode i dit barns liv.

4. Spørg om det, du ikke forstår

Når man skal sluses ind i en ny kultur, som en skole er, kan meget virke underligt og fremmed. Den bedste måde at få aflivet tvivl og utryghed på er ved at spørge. Så tøv ikke med i en positiv og konstruktiv tone at spørge dit barns undervisere, hvis noget forstyrrer. Husk, at de er der for at gøre skolen så god som mulig for jer, og at de typisk er stolte af deres fag.

5. Lær de andre forældre at kende

At blive del af skolen er også at blive del af et klassefællesskab med både børn og voksne. Jo bedre du lærer dit barns klassekammeraters forældre at kende, desto nemmere vil det være at tale om både gode og svære ting gennem de mange år, I skal have børn i samme klasse. Mød op til forældrearrangementer, brug lidt tid på at småsnakke ved aflevering og afhentning, og gør noget ud af at tale med dem, du ikke kender i forvejen.

6. Kom ind i en god skole-rytme

At være skoleparat er ikke kun at kunne lege og lære – det er også at være udhvilet, mæt, have pennalhus med og så videre. I børnehaven kunne I måske sove længe, hvis det blev lidt sent dagen før, men sådan er det ikke i skolen. Så det er vigtigt, at I får etableret en god skolerytme med faste sengetider, tid til morgenmad hjemme eller i SFO og pakning af taske, eventuelt dagen før. Denne rytme vil komme dit barn til gode i mange år.

7 Giv en god madpakke med

At gå i skole kræver mange kræfter, og der skal være energi til det hele. Madpakken er derfor vigtig, den skal være appetitlig, til at gå til og give god mæthed. Måske skal der også en formiddags- og en eftermiddagsmad med i tasken. Tjek eventuelt pjecen Gi’ madpakken en hånd på Altomkost.dk.

Kilde: Foreningen for Skole og forældre

Om bogen

Hvis du er nysgerrig på dit barns skolestart og skoleliv, kan du læse mere i bogen 'Håndbog for skoleforældre – din guide til de vigtigste 10 år i sit barns liv'.

Bogen er udgivet af foreningen Skole og Forældre.

forside_haandbog_for_skoleforaeldre_1.png