Frikadelle-gate: Skal politikere bestemme børnenes frokostmenu?
Drop frikadelle-fascismen, og lad os bestemme menuen selv, siger pædagoger og forældre.
Hvem bestemmer om Oscar, Olivia og Oda skal have frikadeller, fisk eller falafel? Det gør forældrebestyrelsen i børnenes daginstitution. Men ikke i Randers. Her har byrådet besluttet, at svinekød skal tilbydes til kommunens mindste, fordi ’dansk madkultur skal være en del af de kommunale institutioner’.
Det er en meget uheldig drejning, mener både BUPL og FOLA – Forældrenes Landsforening.
– Vi har aldrig været ude for, at forældre beklager sig over mangel på svinekød i institutionernes madordning. Hverken i Randers eller andre stedet i landet, siger Dorthe Boe Danbjørg, formand for FOLA.
Også hos BUPL undrer man sig over beslutningen i Randers.
– Der er ikke noget problem – alle kan få svinekød, og hverken forældre eller pædagoger oplever det som et problem. Det her handler om alt muligt andet end de udfordringer og den hverdag, pædagoger og forældre har ude i institutionerne. Der er tale om en unødvendig detailstyring og mangel på tillid til forældrebestyrelse og pædagoger fra politikernes side.
I Randers Kommune har man ikke indført ordningen for at tage noget fra nogen, siger Anders Buhl-Christensen, byrådsmedlem for Venstre og formand for Børn- og Skoleudvalget i Randers Kommune.
– Ingen børn skal tvinges til at spise noget som helst, uanset om du er allergiker, veganer eller ikke spiser svinekød. Det her er bare et signal til institutionerne om, at man ikke kan fravælge madvarer af religiøse årsager eller af nemhedsprincip – som tilfældet har været i en af vores institutioner. Men vi kommer hverken og kigger i skraldespanden eller på tallerknerne, siger Anders Buhl-Christensen.
Formanden for Børn- og Skoleudvalget pointerer, at de børn, der ikke spiser svinekød vil blive tilbudt andre fødevarer på de dage, hvor leverpostej eller frikadeller er på menuen.
Svinestregen lugter af mistillid
Trine Esdahl er mor til tvillinger, der går i institution i Randers Kommune og er medlem af forældrebestyrelsen. Hun er langt fra begejstret for politikernes indblanding.
– Jeg synes, det er noget pladder. Vi er kompetente nok til at træffe beslutninger om sukkerpolitik, og dét er er virkelig en hvepserede, der kan bringe sindene i kog, siger Trine Esdahl til Dr.dk.
– Svinekød har derimod ikke bragt forældrehenvendelser med sig, hverken til institutionerne eller til forvaltningen, siger hun.
Beslutningen er ikke kun en ridse i tilliden mellem politikere og institutioner. Det nærmer sig magtmisbrug, mener formand for BUPL, Elisa Bergmann.
– Pædagoger lærer blandt andet børnene om mangfoldighed, respekt og samarbejde i institutioner, men denne beslutning lærer dem bare om frikadelle og flæskesteg. Det klæder ikke demokratiet at misbruge daginstitutionen som arena for symbolpolitik, siger Elisa Bergmann.