Sådan putter du bedst dit store barn

Sådan putter du bedst dit store barn

Faste ritualer, tålmodighed og ro i hytten er nogle af de ingredienser, der skal til, hvis du vil øge chancerne for, at dit barn kommer godt i seng – og at du får en rolig aften.

Faktaboks

Børnehavebørn skal sove 10-12 timer i døgnet, mens de fleste skolebørn kan klare sig med 10 timers søvn. Det er lettest at holde rytmen, hvis I holder nogenlunde samme sengetid hver aften. Husk, at dit barn kan blive ekstra træt i perioder, hvor der sker meget nyt i hendes liv.

Kilde: Netdoktor.dk

Der findes ingen perfekte putteopskrifter, understreger børnepsykolog Margrethe Brun Hansen. Men der er nogle overvejelser, du kan gøre dig, og en ingrediensliste du kan kigge i, når du vil skabe gode putteritualer for dit barn.

– Først og fremmest må du acceptere, at det at få et barn til at sove kræver en aktiv indsats af dig som forælder. Det er et stykke arbejde, der skal gøres, også når dit barn bliver større, siger hun.

LÆS OGSÅ: Lær dit store barn at sove

Ifølge Margrethe Brun Hansen kan det nemt tage en halv time til en time at putte, hvis man medregner både fjumretid, tandbørstning, eventuelt bad, godnathistorie, indsovningsperiode, og hvad der ellers skal til med.

Det tager tid

5 udfordringer ved søvn – sådan gør du

Vil bare være tæt på mor

Som forælder er det også vigtigt at forstå, at det at skulle sove – og være væk fra familien – kan føles utrygt for dit barn.

– Når søvn er så kompliceret, hænger det også sammen med, at man i søvnen bliver adskilt fra flokken. Du skal hjælpe dit barn med at acceptere adskillelsen, og derfor skal trygheden med helt ned i sengen, forklarer Margrethe Brun Hansen og understreger, at det, der giver tryghed ved sengetid, varierer alt efter, hvor gammelt barnet er.

LÆS OGSÅ: Søvn: Sådan sover dit barn bedst

– To-fire-årige elsker ritualer. Det er ritualerne, der giver dem tryghed, så her gælder det om at køre det samme projekt aften efter aften i det uendelige, siger hun.

Faktaboks

Do’s and dont’s før sengetid

Ja til:

• At opfylde dit barns behov for kontakt og nærhed med dig i dagtimerne.

• Hyggelige ritualer med sange, historier eller andet godt.

• At lade dit barn bestemme sange og historier, men ikke antallet.

• Dejlige sovedyr.

• Samme faste sengetider i weekenden som til hverdag – helt frem til skolealderen.

Nej til:

• Tv lige før sengetid.

• Slik og sukker om aftenen.

• Vilde lege om aftenen.

Måske til:

• Lys, hvis dit barn er bange.

• Søskende i samme rum.

• En madras på gulvet i fars og mors værelse.

• En voksen udenfor børneværelset, indtil barnet sover.

Hos de fire-seks-årige er ritualerne stadig vigtige, og det er vigtigt at have samme sovested. Børn i den alder har desuden en meget udviklet fantasi og kan derfor let blive bange i perioder. Det skal du have med i dine overvejelser, når I vælger sovemønster, og måske have en madras parat, som dit barn kan sove på i jeres soveværelse i de perioder, hvor fantasien løber af med hende.

LÆS OGSÅ: Stop natteroderiet

Helt op til seksårsalderen er det vigtigt, at jeres barn har faste sengetider, som I også overholder i weekenden, for ellers går der kuk i soverytmen. Børn over seks år har stadig brug for ritualer og især for, at du giver dig tid. Sæt dig på sengekanten, for det er hér, du får en masse dejlige betroelser, råder Margrethe Brun Hansen.

LÆS OGSÅ: Søvn: Sådan lærte Noah at boble igennem

LÆS OGSÅ: 7 tip til en rolig morgen

LÆS OGSÅ: Mor-tabuer: “Jeg lader min søn falde i søvn foran fjernsynet”