Godnat og sov godt eller græd dig selv i søvn? Udskældt puttemetode deler vandene
Selvhjælpsbogen ”Godnat og sov godt” deler vandene hos fortvivlede småbørnsforældre. Men hvad går metoden egentlig ud på? Få svaret – og en håndfuld alternativer – her.
Kan dit barn lære at falde til ro ved at græde sig selv i søvn? Det mener den spanske søvnlæge Eduard Estivill, der står bag selvhjælpsbogen ”Godnat og sov godt”, som i over et årti har guidet forældre igennem en særlig metode, der skal få børn til at sove hurtigere – og alene.
Hvad går 'Godnat og sov godt' ud på?
Metoden går i al sin enkelthed ud på, at mor og far skal følge et tilrettelagt skema for, hvornår de må gå ind til deres barn under putningen – uanset om barnet græder eller ej. Skemaet bygger på intervaller, der hele tiden øges, indtil den til sidst ender på 17 minutter. I 17 stive minutter skal du lade dit barn græde alene, så det kan lære at trøste sig selv og dermed falde lettere til ro.
42 procent af de danske forældre har ifølge en YouGov-undersøgelse foretaget af 24timer i 2012 prøvet metoden, der bygger på den amerikanske læge Richard Ferbers kendte Ferber-metode, hvor småbørn helt ned til firemåneders-alderen skal lære at sove med minimal hjælp fra sine forældre.
Men mens danske forældre i hobetal har sværget til metoden, siden bogen udkom på dansk i 2006, har søvnmetoden også mødt enorm modstand.
Således mener flere, at forældre svigter deres barn, hvis de lader det græde ukontrolleret, ligesom andre peger på, at det kan ødelægge barnets evne til at håndtere stres og i sidste ende kan skade hjernen permanent.
Lav din egen metode
En af de mest udtalte danske kritikere er sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen, der rådgiver tusinder af forældre på hjemmesiden netsundhedsplejerske.dk og er forfatter til flere bøger om børn.
Hun anerkender, at både børn og voksne er forskellige, men at metoden i sin rene form kan være direkte skadelig.
– Jeg er ikke tilhænger af godnat og sov godt, som den er. Det er en bog, der kræver, at man er i stand til at reflektere og at pille brudstykker ud af den og (...) forsøge at lave sin egen metode, der virker rigtig, skrev hun bl.a. i et indlæg i 2017, ligesom hun tidligere har udtalt til Politiken, at børn sagtens ”kan lære at falde i søvn, uden at det skal være en kamp, og uden at man skal sætte ’hårdt mod hårdt’”
På samme måde fortæller flere forældre på diverse chatfora, at de ganske enkelt ikke kan lade være med at trøste deres barn, ligesom kritiske røster fremhæver, at tryghed trods alt må være det vigtigste.
Masser af positive oplevelser
Mens metoden jævnligt udskældes på diverse chatfora for nybagte forældre, skal man imidlertid ikke lede længe for at finde forældre, der har gode oplevelser med den skemalagte putning.
Således er metoden blevet rost for at være i stand til at skabe nogle faste rutiner, som både børn og forældre får gavn af i sidste ende – bl.a. fordi det er med til naturligt at afslappe barnet, så det hurtigere falder i søvn, når det er træt.
Samtidig mener en række videnskabsfolk at kunne dokumentere, at den kontrollerede trøst ikke er hverken farlig eller skadelig.
– Frygten for at gøre skade afholder nogle forældre fra at bruge metoden. Men forældre kan være rolige, for al videnskab, indtil videre næsten 60 studier, har vist, at denne type metode virker og er sikker at bruge, lød det bl.a. fra Anna Price, forsker på Royal Children’s Hospital i Melbourne, Australien, i en artikel i Politiken i 2012.
Flere afviser samtidig, at metoden handler om at lade barnet græde sig selv i søvn. I stedet handler det snarere om gradvist at øge intervallerne mellem trøst fra forældrene.
Mangler du gode alternativer til putte-tid, så se 10 trin til at putte dit barn på en kærlig måde eller læs om alle de metoder, Vores Børns Tilde afprøvede for at putte sit barn.