Gravid uge 18: Dit barn kan nu få hikke
Du er gravid uge 18, og din mave er begyndt at kunne ses. Dit barn kan nu hikke og er gået på opdagelse i din livmoder.
Din babybule er ved at være svær at skjule, og når du er gravid uge 18, er det derfor usandsynligt, at du stadig kan holde din graviditet hemmelig. Måske har du også mærket de første tegn på bevægelse? Mange gravide vil nemlig mærke liv omkring uge 18-21.
Enten er du dødtræt af at tale om det lille foster i din mave – ellers er du ivrig efter at fortælle om alle de spændende ting, du oplever. Husk, at det er dig, der sætter dine grænser.
Dit barn vejer ca. 200-230 gram og måler 19 centimeter på nuværende tidspunkt.
Gravid uge 18: Din krop
Din mave vokser nu fra uge til uge, og når du er gravid uge 18, er den måske blevet så stor, at andre begynder at kommentere på den. Den er sikkert også begyndt at være lidt i vejen for dine daglige gøremål – især, hvis du har været gravid før. Baby og livmoderen vokser stadig, så der skal nok komme endnu mere volumen på frem mod fødslen.
Boblerne, du måske kan mærke i maven, er de første tegn på din babys små spark. Måske er bevægelserne stadig så uregelmæssige, at du endnu ikke har forbundet følelsen med andet end lidt rumlen. Bare rolig, det kommer du snart til.
I takt med at livmoderen vokser i graviditeten, skal dine ligamenter - de små bånd, der holder livmoderen på plads i bækkenet - også følge med. Det foregår lidt som små køkkenelastikker, der strækkes ud, og det kan godt give lidt smerter eller jag i lysken.
Gravid uge 18: Din baby
Fostret er godt i gang med sin mest aktive fase, når du er gravid i uge 18, og fostret vrider sig rundt. Der er stadig god plads i maven til bevægelse, og junior sutter flittigt på tommelfinger. Det lille barn er nu også begyndt at gå på opdagelse og undersøger sine omgivelser med hænderne. Det har generelt flere kontrollerede bevægelser end nogensinde før, hvilket skyldes at nerveceller, som forbinder musklerne med hjernen, og det neurale netværk udvikler sig i rekordfart. Og så har fostret også lært at hikke.
I denne graviditetsuge ligger mælketænderne også allerede klar i gummerne, og bag dem udvikles de permanente tænder. Øjne og ører har fundet vej til deres endelige placering på hovedet, og øjnene er nu rettet fremad i stedet for at orientere sig mod siderne.
Anlægget til lungerne er ligeledes dannet, men de virker endnu ikke og kan ikke klare sig uden livmoderen og fostervandets hjælp. Det skyldes, at bronkierne stadig er i gang med at forgrene sig og derfor kun evner at overføre en lille mængde ilt til dit foster. Først i de sidste uger op til fødslen vil de udvikle sig til små lungeblærer, der sørger for, at dit barn kan trække vejret selv.
Gravid uge 18: Tegn på graviditet
Måske føler du, at din hud er begyndt at klø - især på maven. Det er helt ufarligt og skyldes typisk, at din hud strækker sig, og at dine hormoner kan ændre din hudtype, så den bliver enten mere tør eller mere fedtet. Nogle vil også opleve, at de får udslæt, eller at en eventuel hudsygdom bliver enten bedre eller værre.
Lider du af både kløe og udslæt, kan det behandles med allergimedicin og kortisonsalver, som din læge kan udskrive til dig. Ellers kan en god, fed creme være rar til at dulme en almindelig ”stræk”-kløe. Har du alvorlig udslæt og kløe, skal du kontakte din læge.
Det skal du vide om uge 18
Har du overvejet at få farvet hår?
Der er endnu ingen beviser på, at hårfarvning skulle skade dit foster, men alligevel råder Miljøstyrelsen dig til, at du følger forsigtighedsprincippet og helt undgår at farve hår, mens du er gravid. Det skyldes, at produkterne typisk indeholder kemiske stoffer, som er stærkt allergifremkaldende, og som mistænkes for at være hormonforstyrrende for både dig og din baby. Bliver dit barn udsat for større mængder af hormonforstyrrende stoffer i fostertilstanden, kan det i værste tilfælde gå ud over hjernen, sædkvalitet og vækst.
Har du allerede farvet hår, mens du var gravid, skal du ikke bekymre dig for meget. Der er nemlig endnu ikke videnskabelig evidens for, at det skulle skade dit foster, men for en sikkerhed skyld bør du undgå farvning i fremtiden.
Sundhedstips
Halsbrand kan være en uvelkommen og irriterende følgesvend, når du er gravid i uge 18. Syre fra mavesækken har det nemlig med at løbe den forkerte vej op ad spiserøret, når du venter dig, da livmoderen fylder så meget, at den skubber til mavesækken. Spis fiberrig kost, undgå fed og syreholdig mad og drikke, og brug eventuelt en høj pude, når du skal sove, så dit hoved ligger hævet over resten af din krop. Drik tilstrækkeligt med vand.
Er du slemt ramt, kan du spørge din læge til råds om lindrende medicin. Der findes heldigvis flere forskellige slags, som er ufarlige at tage under graviditeten.
Til dig, der venter tvillinger
Motion er godt for alle gravide, men som tvillingemor skal du være opmærksom på, at du ikke kan kaste dig ud i alle de samme sportsgrene, som kvinder der kun venter ét barn. Med to fostre i maven har du nemlig en langt højere risiko for at føde for tidligt, blandt andet fordi din livmoder er mere udvidet end normalt, og derfor bør du reducere din fysiske aktivitet i andet og tredje trimester.
Det kan være en god idé at tale med din læge eller jordmoder om dit aktivitetsniveau ved næste besøg. Måske vil de fraråde dig at støvsuge og bære indkøbsposer. Måske er der plads til almindelige hverdagsgøremål, mens du bør holde dig fra at træne. Hvor aktiv du har været inden din graviditet, og hvordan din graviditet forløber, spiller alt sammen en væsentlig rolle for dit aktivitetsniveau.
Læs mere om graviditet
-
Er jeg gravid? Her er 16 tidlige tegn på graviditet
-
76 facts du ikke kan undvære, mens du er gravid
-
10 sunde råd: Spis din (morgen)kvalme væk
-
10 typiske bekymringer som gravid
-
Fødslens hvem, hvad og hvordan
-
Leder du efter gratis babypakker? Få den samlede oversigt her
-
Her er 8 sjove måder at gætte barnets køn på
-
Motion for gravide - 6 nemme øvelser
-
Motion du må dyrke som gravid
-
8 lidelser gravide ikke taler højt om
-
Gravid? 6 kreative måder at sige det på
-
Så meget må du træne som gravid
-
Gravid? Her er 12 tips til mere og bedre søvn